Lov na teroriste: Tajni rat Amerike

SAD su rasporedile 1. 500 vojnika u oblasti Sahel i subsaharskim regionima, a o tome se vrlo malo zna, dok eksperti upozoravaju na krajnje nejasnu strategiju.

Svijet 12.10.2017 | 22:06
Lov na teroriste: Tajni rat Amerike
Naime, malo poznati američki rat protiv terorista u Africi je postao izuzetno opasan, jer SAD tamo šalju sve veći broj vojnika, iako se zna da je riječ o regionima gdje vladaju bezakonje i haos.

Između ostalih zemalja, američki vojnici se nalaze i u dijelovima Nigera, koji su izuzetno opasni, a gdje su samo prošle sedmice poginula četiri američka specijalca.

Ono što je nejasno jeste zašto skoro da nije bilo javne debate o slanju vojnika u ove regione, a samoj stvari zvaničnici u Vašingtonu ne pridaju veliku pažnju. Broj vojnika raspoređen u Sahelu i ostalim regionima je dosegao 1.500, što je daleko više od zvanične brojke američkih vojnika u Siriji, bar kada je riječ o brojkama koje je Pentagon objavio.

Najveći problem ove "afričke misije" jeste nejasna strategija, jer se ne zna šta američki vojnici tamo zapravo rade.

"Ovdje ne pričamo o tome da li je riječ o dobroj politici ili lošoj politici. Ovdje je najveći problem što nema politike niti strategije, već samo inercija", kaže Majkl Šurkin, bivši analitičar CIA.

Poznato o ovoj misiji jeste da je centralni fokus misije Niger, koji predstavlja magnet za džihadiste. Prema podacima iz juna, broj američkih vojnika samo u Nigeru je iznosio 645, dok ih sada ima već 800. Riječ je o pripadnicima "zelenih beretki", američkih foka i ostalih specijalaca. O tome koliko je povećan broj vojnika u afričkoj misiji govori podatak da je za mandata Baraka Obame bilo svega 100 vojnika u Nigeru.

"Ovaj trend povećanja vojnika govori o povećanoj potrebi da se pomogne afričkim zemljama, posebno Nigeru, gdje je raspoređen najveći broj vojnika", kaže Šurkin.

Pored Nigera, broj američkih vojnika je povećan i u drugim zemljama regiona. Naime, u Kamerunu se nalazi 285 vojnika, dok je u Demokratskoj Republici Kongo njih najmanje 410. Određeni broj vojnika raspoređen je i u Ugandi, Južnom Sudanu te Centralnoafričkoj Republici.

Američke obavještajne službe upozorile su da je prijetnja od islamskih militanata sve prisutnija posljednjih mjeseci, i to u regionu koji se proteže od Malija prema Južnom Sudanu i Ugandi.

"U sjevernoj i zapadnoj Africi su prisutni militanti, kao i u zemljama Magreba. Tokom 2016. godine došlo je do eskalacije napada na strance, i tada su zabilježena dva veća napada, u Burkini Faso i Obali Slonovače", izjavio je Dan Koats, direktor Nacionalne obavještajne službe (DNI), koji je dodao da su se početkom ove godine islamisti povezali sa svojim saveznicima i organizovali novu džihadističku grupu.

"Povećali su broj akcija i ubrzali proces regrutacije novih pripadnika", kaže Koats.

Operacije na cjedilu

Afrička misija se našla u centru pažnje nakon prošlosedmičnog napada, odnosno zasjede u kojoj su stradala četiri američka vojnika. Pogubno je i što taj napad nije dobio pažnju javnosti kao napadi u Iraku ili Avganistanu.

Eksperti su uvjereni da su brojni visoki položaji u Vašingtonu (u Stejt departmentu i Ministarstvu odbrane), koji su trenutno upražnjeni, zapravo operacije poput "afričke misije" ostavili na cjedilu, prepuštene same sebi.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

A Gadafi

13.10.2017 00:20

Pa sto srukase pukovnika.On im je fino porucio.Sad cete otvoriti fino pandorinu kutiju.Onaj pariski kepec drpio lovu pa sad Evropa gori.

ODGOVORITE
Name

GANDI

13.10.2017 11:00

Da nece mozda da prosire Kakao plantaze.Nama u Evropi treba jeftin kakao nebitno dali ovi u Africi umiru od gladi.Premium Cokolada i champagner sa zlatom u prahu sa tim se mi hranimo.Postovani Afrikanci vjerujte u nase Demoktatske vrijednosti.

ODGOVORITE