Sad je vrijeme za vakcinu protiv gripa

U domovima zdravlja počela vakcinacija protiv gripa. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje, a imunizacijom se značajno smanjuje rizik od komplikacija gripa.

Zdravlje 10.10.2017 | 10:09
Sad je vrijeme za vakcinu protiv gripa
Preporuka je, generalno, da vakcinu protiv gripa prime svi stariji od 65 godina. S obzirom na to da je kod nas za ovu vrstu zaštite zainteresovano mnogo manje starijih nego što je prosek u razvijenim zemljama, gde se vakcinacijom obuhvata oko 10, a kod nas tek oko dva-tri odsto ove populacije, 242.546 doza, koliko je o trošku zdravstvenog osiguranja obezbeđeno za ovu sezonu, biće dovoljno ako se drastično ne bude povećalo interesovanje za vakcinu u odnosu na ranije sezone.

Iako je zvanični stav da vakcinu protiv gripa treba da prime i deca starija od šest meseci, mišljenja pedijatara su podeljena, i čini se da su u većini oni koji vakcinaciju savetuju samo deci kojoj je inače narušen imunitet. Zdrava deca, kažu pedijatri, u kontaktu sa virusom gripa koji se menja iz sezone u sezonu, razvijaju otpornost na ovu bolest.

Vakcina se preporučuje i trudnicama posle prvog trimestra trudnoće, ali lekari na osnovu iskustva potvrđuju da se većina trudnica, ipak, ne vakciniše protiv gripa.

To što je neko primio vakcinu ne znači da je 100 odsto zaštićen od gripa, ali epidemiolozi tvrde da će, iako oboli od gripa, imati blaži oblik bolesti i minimalni rizik od komplikacija koje mogu da imaju i smrtni ishod. Jedna od najtežih je upala pluća.

KO TREBA DA SE ZAŠTITI:

- svi stariji od 65 godina

- hronično oboleli od kardiovaskularnih, plućnih, malignih, metaboličkih, bolesti bubrega, jetre, krvnih sudova, kao i HIV pozitivni

- smešteni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite

- zaposleni u zdravstvu, vojsci, policiji i svim drugim radnim mestima koja podrazumevaju stalne kontakte sa ljudima

- trudnice posle prvog trimestra trudnoće

- deca starija od šest meseci ako im je oslabljen imunitet

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar