Demonstracije: Jači smo zajedno

Desetine hiljada ljudi okupilo se danas u centru Barselone na protestu protiv proglašenja nezavisnosti tog regiona od Španije.

Svijet 08.10.2017 | 16:00
Demonstracije: Jači smo zajedno
Mnogi od njih nose španske i katalonske zastave i transparente "Katalonija je Španija" i "Zajedno smo jači", prenosi Rojters.

Skupu pod parolom "Dosta! Urazumimo se!" u organizaciji Katalonskog civilnog društva pridružiće se nobelovac Mario Vargas Ljosa i bivši predsednik Evropskog parlamenta Hosep Borel.Pre tačno nedelju dana u Kataloniji je održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obeležilo policijsko nasilje i veliki broj povređenih građana i policajaca.

Većina izašlih glasala je za nezavisnost, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača. Juče su u Barseloni, Madridu i drugim španskim gradovima održani mitinzi za jedinstvo Španije.

Sa druge strane, održan je i skup za nezavisnost Katalonije čiji organizatori su pozvali demnstrante da nose neutralnu belu odeću, bez zastava.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

borac

08.10.2017 16:51

Neki dan kaze baja na otvaranju autoputa vidjecemo sta ce se desiti u Kataloniji sad suti sto.

ODGOVORITE