Parastos za 2000 srpske djece

Članovi Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Banjaluka danas će na Dječijem groblju u Sisku prisustvovati parastosu za 2. 000 ubijene srpske djece sa Kozare u Drugom svjetskom ratu.

Region 07.10.2017 | 10:17
Parastos za 2000 srpske djece
"Članovi našeg udruženja intenzivno obilaze mjesta stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, a želimo da to u buduće nastave i mlade generacije kako se nikada ne bi zaboravile nevine srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu", rekla je
Srni predsjednik Udruženja Dobrila Kukolj.

Iz Srpskog narodnog vijeća /SNV/ saopšteno je da će na Dječijem groblju u Sisku SNV i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Siska organizovati Dan sjećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja je u Sisku bila zatočena od augusta 1942. do januara 1943. godine.

Ustaško-njemački logor u Sisku osnovan je 3. avgusta 1942. godine po završenim operacijama na Kozari i Šamarici. U svom je sastavu imao i poseban logor koji se službeno zvao "Prihvatilište za djecu izbjeglica".

Dječiji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH-a, nalazio se pod pokroviteljstvom "Ženske loze ustaškog pokreta" i "Ustaške nadzorne službe". Neposredno upravljanje "dječijim prihvatilištem" bilo je u rukama ustaše Antuna Najžera, ljekara po struci.

Logor je bio lociran u nekoliko objekata u gradu: zgradi bivšeg Jugoslovenskog sokola, takozvani Sokolani, dvorani ženskog Samostana Svetog Vinka, magacinu solane Rajs, zgradi Guči, osnovnoj školi u Novom Sisku i takozvanoj Karanteni, odnosno jednoj od šest baraka sabirnog logora.

Djeca su ovdje, pa i ona najmanja, od svega nekoliko mjeseci, morala ležati na podu, tek sa tankim slojem slame, bez odjeće i pokrivača.

Prvi transport u Sisak stigao je 3. avgusta 1942. godine sa ukupno 906 djece. Dan poslije dolazi još 650 mališana, a u trećoj grupi, koja je u Sisak dopremljena 6. avgusta, nalazilo se 1.272 djece.

U Teslićevoj staklari i u novopodignutim barakama, tzv. Karanteni, nalazio se opšti sabirni logor za muškarce, žene i djecu. Ovdje je tokom avgusta i septembra 1942. godine od roditelja koji su birani za prisilni rad u Njemačkoj oduzeto 3.971 dijete.

Tako je od 3. avgusta 1942. godine do 8. januara 1943. godine u Sisku bilo zatočeno 6.693 srpskih dječaka i djevojčica sa Kozare, Banije, Korduna i iz Slavonije.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pod hitno napraviti memorijalni centar

07.10.2017 08:40

Ovo je prestrašno i to se ne smije zaboraviti. U stvari srbi treba da naprave jedan memorijalni centar sa svim zločinima nad njima na prostorima bivše Jugoslavije, počinjenim od Austrougarske, fašističke Njemačke, pa posebno NDH i do ovog posljednjeg rata nastalog raspadom SFRJ. Najveći propust srpske nacije je što to do sada nije uradila, a toliko decenija proteklo.

ODGOVORITE
Name

srpska=srbija

07.10.2017 16:38

Stalno ponavljti, ponavljati, ponavljati, sve ono sto nam se desavalo, da ne bi zaboravili. Na svakom mjesu, i u svakoj prilici.

ODGOVORITE