Crni čaj topi kilograme

Crni čaj utiče na gubitak težina i ubrzavanje metabolizma, pokazala je nova studija. Istraživači su na osnovu studije objavljenoj u European Journal of Nutrition otkrili da crni čaj stimuliše lučenje dobre bakterije u crijevima i mijenja energetski metabolizam u jetri preko metabolita.

Zdravlje 05.10.2017 | 19:45
Crni čaj topi kilograme
Tim sa Univerziteta Kalifornija prikupio je podatke kroz seriju eksperimenata nad miševima. Oni ističu da su kako crni tako i zeleni čaj značajni za gubitak težine, jer oba utiču na bakteriju u stomaku koja je povezana sa gojaznošću.

Istraživači su miševe podijelili u četiri grupe i dali im različite dijete: niske masti – visok šećer, visoke masti – visok nivo šećera, visoke masti – visok nivo šećera i ekstrat zelenog čaja, dok je posljednja grupa slična prethodnoj s tim što se umjesto zelenog čaja na spisku našao crni.

Njihova težina mjerena je tokom četiri nedjelje, da bi se na kraju eksperimenta ustanovilo da su miševi koji su unosili dosta masti i šećera, ali ujedno konzumirali ekstrate čajeva izgubili istu težinu kao miševi koji su bili na striktnoj dijeti.

Dijeta koja je podrazumijevala crni čaj uticala je i na bakteriju koja posebno utiče na metabolizam. Iako su do sada brojna istraživanja pokazala pozitivan uticaj zelenog čaja, ova studija je prva koja je pronašla korist polifenola u crnom čaju, prenosi B92.

"Poznato je da su polifenoli u zelenom čaju znatno efikasniji i zdraviji od polifenola u crnom čaju, jer se hemikalije zelenog čaja apsorbuju u krv i tkivo“, navodi autorka studije Suzan Hening.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da crni čaj kroz specifičan mehanizam takođe može da doprinese zdravlju kao i gubitku težine kod ljudi. Za ljubitelje crnog čaja eto još jednog razloga da nastave da ga piju“, dodaje ona.

(Vijesti.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar