Još jedan uragan prijetnja Americi

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da bi ovog vikenda zalivsku obalu SAD mogao da pogodi novi uragan.

Svijet 05.10.2017 | 13:16
Još jedan uragan prijetnja Americi
Ako do toga dođe, kako se navodi, na meti će biti Alabama i prestonica Floride Talalahasi.

Nekoliko nedjelja nakon što su smrtonosni uragani pogodili i uništili dijelove SAD, meteorolozi upozoravaju da bi tokom vikenda američku obalu mogao da pogodi novi uragan, prenosi "Independent".

Nova tropska depresija nalazi se na oko 72 kilometra od karipskog ostrva San Andreas.

Međutim, kako se navodi, NHC je upozorio da se očekuje da ta tropska depresija postane tropska oluja, a potom da se u toku vikenda razvije u uragan kategorije jedan kada će pogoditi negdje između Mobila u Alabami i Talahasija.

Ovo saopštenje NHC-a uslijedilo je mjesec dana nakon što su ogromni dijelovi na jugu SAD i karipskih ostrva ostali uništeni u seriji uragana koji su ta područja pogodili.

Uragan Harvi projurio je preko Teksasa izazivajući poplave koje su bile na nivou uragana Sendi iz 2012.

Nakon toga uslijedila je jedna od najjačih oluja zabilježenih na Atlantiku, uragan Irma koji je razorio nekoliko karipskih ostrva prije nego što se uputio ka obali Floride.

Uragan Marija kasnije je pogodio američki dio ostrva Portoriko, a gradonačelnik je rezultate tog udara nazvao "nečim sličnim genocidu".

Skoro polovina Portorika je više od nedjelju dana bila bez struje, a veliki broj ljudi nije imao pristup hrani i vodi.

Globalna organizacija Oksfam Internešnal koja radi na okončanju svjetskog siromaštva - priključila se da pomogne navodeći kao jedan od razloga "spor i neadekvatan odgovor" američke vlade.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar