Vojvodina, Srpska nisu Katalonija

Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, poredi zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije i nekoliko balkanskih slučajeva i precizira da Španija nije Jugoslavija, niti je Katalonija Slovenija ili Hrvatska, kao što, kako kaže, Istra, Vojvodina ili Republika Srpska nisu Katalonija.

Region 04.10.2017 | 14:04
Vojvodina, Srpska nisu Katalonija
U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Biber ističe da razlozi, dinamika i politički procesi koji vode ka stvaranju nekog pokreta za nazavisnost su specifični ali uspesi se, kaže, pripisuju grupama za nezavisnost a porazi državama.

Napominje da jedina ključna razlika između Kosova i Katalonije je nasilje.

Uprkos žestokom policijskom odgovoru u nedelju, kaže, pokret za nezavisnost Katalonije ne može tvrditi da se tu radi o istoriji represije kao što je to moglo Kosovo.

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom", naveo je Biber, koji tvrdi da ovo nije slučaj kada je u pitanju Katalonija, koja uživa široku samoupravu i uprkos tvrdoglavoj i nefleksibilnoj politici koju provodi Rahojova vlada ne može se reći da se nalazi u istoj poziciji.

Španija je, kaže, demokratija, dok Jugoslavija i Srbija u devedesetim to nisu bile.

"Postoji paralela u činjenici da što je centar beskompomisniji i tvrđi, to je izvjesnije da će narod podržati nezavisnost", naveo je i da slike nasilja u nedelju su najbolja reklama za pokrete nezavisnosti.

Podseća da samo nekoliko godina pre referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj 1990. godine, samo je manjina bila za nezavisnost, ali je "politika tvrde ruke" tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševićeva "katapultirala nacionaliste na vlast i osigurala podršku za udaljavanje od Beograda".

"Ovo se, naravno, može ponoviti, iako ni Vojvodina niti Istra nisu vjerovatni kandidati za to", kaže Biber i dodaje da je najizglednije da u regionu nezavisnost traži Republika Srpska.

"Dodik koristi referendum da ukaže na navodno licemerje Zapada, ali njegov argument ne stoji: Republika Srpska, kao ni Katalonija, se ne suočava sa represijom", smatra Biber.

Stoga je, dodaje, ključno pitanje za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Španiju, je kako odgovoriti na pokrete za nezavisnost.

"Britanski ili kanadski način dozvoljavanja glasanja je jedan put, ali ovde moguć samo ako postoji stabilan demokratski proces koji osigurava da se glasanje može odvijati slobodno. Bez dileme, u Španiji to jeste slučaj", naveo je Biber i dodao:

"U Republici Srpskoj, referendum bi bio povezan sa mnogo većim rizicima i u fokus bi stavio to da li region, koji je nastao pre samo 25 godina kroz masovno etničko čišćenje, može polagati pravo na legitimitet istorijskog područja kao što su to Katalonija ili Škotska", kaže Biber.

Izvor: Tanjug

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

04.10.2017 12:17

Doćeš Ti u Sarajevo!

ODGOVORITE
Name

da ,mogao bi biti u RS referendum o nezavisnosti..

04.10.2017 12:19

ALI isto tako, po istom principu (poštovanja narodne volje) bi mogao biti održan i referendum na nivou cijele BiH, sa pitanjem,...npr. "Da li ste za ukidanje entitet u BiH "? ..dakle, referendum je opasna igračka, nije se s tim igrati!!!

ODGOVORITE
Name

Џејмс 007Bond

04.10.2017 12:31

Па да, али, РС и ФБиХ су посебне целине, са посебним уставима, законима, скупштинама, председником, премијерком, химном, заставом, границама у једној заједночкој држави... А Војводина је по аутономији и самосталности пуно пута слабија од Српске која је у односу на АП Војводину права држава у држави!

Name

banja luka

04.10.2017 12:21

A Sandžak

ODGOVORITE
Name

Boki

04.10.2017 13:00

Pa sandzak nema ni teritoriju ni ustav ni sudstvo ni zakonodavstvo ni policiju niti parlament i vladu.Znaci Republika Srpska je danas daleko smostalnija od katalonije i sl. na svu srecu

Name

istina

04.10.2017 12:22

Samo sto je bosna uvijek bila bosna bez razlike na zvane nacije istocna bosna radila u beogradu zapdna sjeverna radila Zagreb i slovenija i zapad i uvijek bili bosanci glupi i tupi a bili naj intlgentni zato sto su bili tolerentni i danas ove nase glupe politicare iskoristavaju za svoje interese prije naj gore poslove radili glupi i tupi bosanci i danas dan taki su nam politicari

ODGOVORITE
Name

Ibro Gagović

04.10.2017 17:01

Istina je da si ti nepismen a komentar ti ni po sadržaju ne zavrjeđuje pažnju niti ima smisla.

Name

Boki

04.10.2017 13:03

Nikakav genocid nije napravio RS nego zelja srpskog naroda za slobodom i da zivi u normalnoj zemlji,a ne u islamskoj bosni.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

04.10.2017 13:55

Boki na kojim si ti ljekovima.

Name

Asc

05.10.2017 05:55

Bijedo jadna koja komentarišeš zapitate li se kada će plata biti 2000 km, šta vam vrijedi je li RS u BiH ili samostalna kada za gaće para nemata. Bijedo bijedna.

ODGOVORITE