Video - Trening od 23 minuta: "Pike, odlazi, ti si bolestan!"

Fudbaler Barselone Đerar Pike, koji otvoreno podržava nezavisnost Katalonije, dočekan je zvižducima u Madridu na treningu reprezentacije Španije.

Fudbal 03.10.2017 | 16:45
Video - Trening od 23 minuta: "Pike, odlazi, ti si bolestan!"
Reprezentacija Španije se u Madridu priprema za utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Albanije i Izraela, a glavna meta navijača bio je Pike koji je glasao na referendumu o nezavisnosti Katalonije i kritikovao policijsko nasilje nad biračima.

Navijači Španije su fudbalera Barselone dočekali zvižducima i povicima "Pike, odlazi".

Redari su jednog navijača zamolili da ukloni transparent na kojem je pisalo: "Pike, ti si bolestan".

Isti navijač je nastavio da govori: "Pike ne zaslužuje da bude u sastavu Španije, on to ne zaslužuje. Teraju me da sklonim transparent koji po meni nije uvredljiv. Ja samo govorim ono što mislim. Pike je odvratan i nije trebalo da dođe", rekao je taj navijač, prenose španski mediji.Jedan deo prisutnih navijača je posle tih reči počeo da aplaudira i da uzvikuje: "Sloboda izražavanja", "Odlazi".

Kako je skandiranje nastavljeno, fudbaleri Španije su napustili teren nakon samo 23 minuta treninga.

"Ponosan sam na narod Katalonije. Ovo je najgore iskustvo koje sam doživeo. Prošlo je sedam godina demonstracija bez nasilja, a ono što se dogodilo je video ceo svet", rekao je Pike u nedelju.

On je najavio da će napustiti reprezentaciju ako to od njega zatraže selektor ili Fudbalski savez Španije.

Pike je za reprezentaciju Španije odigrao 91 utakmicu i bio je deo nacionalnog tima koji je osvojio Svetsko prvenstvo 2010. i Evropsko prvenstvo dve godine kasnije. On je ranije najavio da će se povući iz reprezentacije nakon Svetskog prvenstva 2018. godine.

Fudbaleri Barselone su u nedelju odigrali meč protiv Las Palmasa pred praznim tribinama stadiona 'Kamp Nou', pošto španska liga nije dozvolila da utakmica bude odložena.

U nedelju je održan referendum o nezavisnosti Katalonije. Izašlo je nešto više od 40 odsto upisanih birača, a 90 odsto je glasalo za nezavisnost.

Zvaničnici su saopštili da je više od 890 civila i oko 430 policajaca povređeno u sukobima jer je centralna vlada pokušala da zaustavi referendum o nezavisnosti Katalonije, koji vlasti u Madridu smatraju neustavnim.

U znak protesta zbog postupanja policije, vodeći katalonski sindikati i udruženja pozvali su građane da u utorak stupe u generalni štrajk. Barselona je najavila da će se pridružiti štrajku.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar