Bilans drame u Francuskoj: Pet teško povređenih!

Najmanje 29 navijača je povređeno, od kojih je petoro zadobilo ozbiljne povrede, kada se srušila ograda na tribini tokom prvenstvene utakmice između Amijena i Lila.

Fudbal 01.10.2017 | 15:45
Bilans drame u Francuskoj: Pet teško povređenih!
Fudbalski meč Lige 1 između Amijena i Lila prekinut je u 16. minutu meča, nakon što se srušila ograda na stadionu.

Gostujući navijači iz Lila proslavljali su gol Fodea Balo Turea, kada se konstrukcija odvalila, nakon čega su desetine navijača pale na teren.

Prema najnovijem izveštaju tom prilikom povređeno je najmanje 29 navijača, od koji je pet zadobilo teške povrede.

Utakmica je prekinuta i stadion je ispražnjen posle sastanka nadležnih za bezbednost, a lokalno tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Jedan od navijača gostujućeg tima opisao je da se sve brzo dogodilo i da je nastala opšta panika.

"Bilo je zaista jezivo. Izgledalo je kao kada brod počne da tone i svi traže spas. Mislim da bezbednosni uslovi nisu bili dobri", rekao je Esteban, jedan od navijača Lila, koji je bio na stadionu.

Amijen se takmiči u prvoj ligi Francuske prvi put u 116 godina dugoj istoriji, a stadion tog kluba je najmanji u ligi sa kapacitetom od 12.000 mesta.

List "L'Ekip" preneo je da predsednik Amijena Bernar Joanin za incident krivi navijače Lila.

"Policija nas je upozorila da je 200 problematičnih navijača smešteno u gostujućem sektoru. Njih je bilo mnogo više, oko 500, u sektoru gde je popustila ograda", rekao je Joanin.

Iz Lila su odgovorili da su takve izjave neodgovorne i zapaljive, s obzirom na trenutnu situaciju.

"Nadamo se da će Liga da identifikuje odgovorne. Naši navijači su besprekorni, a profesiolni fudbal mora da bude bolje organizovan", navodi se u saopštenju Lila.

Natali Boj de la Tur, predsednica profesionalne lige Francuske, saopštila je da je stadion prošao sigurnosne norme.

Bezbednost na francuskim fudbalskim stadionima drastično se popravila od 1992. godine, kada je na stadionu u Furijaniju poginulo 18 navijača pre utakmice kupa između bastije i Olimpika iz Marseja.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar