Sv. Gora: Zabrana za Ciprasa

Administracija Svete Gore odbila je da u zvaničnu posetu primi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa koji je u sredu tamo trebalo da razgovara sa rukovodstvom Svete Gore, poseti manastire i sastane se sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, piše konzervativni atinski list "Katimerini" i pominje da su u donošenju te odluke učestvovali i srpski monasi.

Svijet 29.09.2017 | 17:55
Sv. Gora: Zabrana za Ciprasa
"Sveta zajednica" – vrhovno upravno telo Svete Gore, na burnom sastanku odlučila je da ne primi Ciprasa u zvaničnu posetu i da mu ne ukaže protokolom predviđene počasti kao premijeru, već mu je poručila da na Atos može doći samo kao "privatno lice", kao običan hodočasnik, piše Katimerini.

Razlog za tu odluku je mišljenje sveštenika Svete Gore da ne mogu primiti premijera koji je "proglasio da je ateista" i koji donosi zakone i sprovodi politiku koja "pogađa pravoslavlje".

Međutim, pre dve godine, avgusta 2014. godine, Cipras je na Svetoj Gori bio toplo prihvaćen, tada kao vođa opozicije, i bez posebnih počasti, te je čak zatražio i dobio "blagoslov" monaha.

Od tada se mnogo šta promenilo, piše Katimerini i navodi da je Ciprasova vlada "otvorila frontove sa crkvom" kojoj se od samog početka njegovog mandata nije svideo, jer su i premijer i poslanici njegove koalicije Siriza odbili da se zakunu na Jevanđelje i "pred bogom" – što je uobičajena forma u Grčkoj.

S druge strane, Ciprasovi poslanici su Svetu Goru oslobodili poreza za nekretnine van Atosa, ali to nije odobrovoljilo sveštenstvo.

Vlada je očito znala kakva će biti odluka Uprave Svete Gore, te je nekoliko sati pre njene odluke neformalno obavestila medije da je Ciprasova poseta "odložena zbog obima posla", iznosi Katimerini.

Međutim, crkveni sajt je na to ubrzo objavio da je "posetu premijera otkazala sama Sveta Gora, te do toga nije došlo zbog obima njegovog programa kako se govori".

Uz to su u jednom manastiru na Atosu – Manastiru Dohijar, povodom posete Ciprasa okačene crne zastave i transparenti "protiv antihrista".

Crkveni izvori grčkog lista komentarišu da su to "neviđene stvari za Svetu Goru", "bez presedana" u njenoj istoriji i da zabrana premijeru da uđe na deo grčke teritorije, na Svetu Goru, ne samo što je neshvatljiva i pravno neodrživa, već predstavlja i "svetu nepristojnost", bez obzira na političke stavove.

Katimerini navodi da su među predstavnicima manastira koji su se usprotivili poseti Ciprasa petnaest od ukupno dvadeset na Svetoj Gori, "bila i tri u kojima su monasi ruskog, srpskog i bugarskog porekla".

"Mirniji i pažljiviji posmatrači svetogorskih prilika smatraju da je stav 'Svete zajednice' posledica atmosfere konzervativizma, ponekad sa karakteristikama pravoslavnog fundamentalizma koji naglo osvaja teren na Svetoj Gori", zaključuje atinski list.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Strasno

29.09.2017 19:01

Strasno.Prestrasno.Pa ovi iz crkve su zamislili da su oni Bog.Umjesto harange trebali bu placati porez.

ODGOVORITE