Grupa logoraša u Višegradu

Grupa od 30 članova Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka iz Banja Luke doputovala je večeras u Višegrad da bi sutra posjetili Spomen-kompleks u Starom Brdu na Drini gdje su ustaše Jure Francetića 1942. godine ubile oko 6. 000 Srba.

Republika Srpska 28.09.2017 | 22:33
Grupa logoraša u Višegradu
Sveštenik Dragan Vukotić je pojasnio da su logoraši, među kojima je njih nekoliko bilo u zloglasnim ustaškim logorima pa i u Jasenovcu , tražili da obiđu ovo stratište i čuju još jednu tešku istinu o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

„Mi ćemo logorašima obezbijediti prevoz do Starog Broda gdje će o događaju iz 1942. i izgradnji Spomen-kompleksa biti detaljno upoznati“, dodao je Vukotić.

Dobrila Kukolj je preživjela strahote jasenovačakog logora u koji je dovedena kao djevojčica od deset godina. U ovom paklu za srpski, jevrejski i romski narod stradali su joj na najsvirepiji način brat, otac, djed, tri strica i još 25 članova bliže familije.



„Volju da se izborim za život dobila sam kad su nas čamcem preko Save dovodili u Jasenovac. Čula sam kako je tetka rekla mojoj majci da bace djecu u rijeku i one skoče za njima jer ih sve vode u užarenu peć. Majka joj je odgovorila „Neka, valjda će neko preživjeti“. I čudom sam ipak preživjela“, ispričala je Kukoljeva.

Za stradanje Srba u Starom Brodu, kaže, saznala je tek prije tri godine i to iz medija jer je zvanična istorija prećutkivala i ovaj ustaški zločin.
„Mi logoraši oblazimo stratišta i još pričamo narodu istinu o tome šta se dešavalo u logorima jer smo mi jedini istinski i živi svjedoci. I poručujemo mladima da se izbore da rata i stradanja nikad više ne bude“, istakla je Kukoljeva.

Logoraš Mihajlo Galić je kao dijete od četiri godine sa svojom petoricom braće, sestrom i majkom odveden u logor. Majka, sestra i najmlađi brat su ubijeni u logoru.

„ Braća i ja smo imali sreću da nas izdvoje i nad nama izvrše pokrštavanje. Onda su nas, dali u posebne porodice gdje smo dočekali kraj rata i kad nas je otac, ratni zarobljenik u Njemačkoj, pronašao preko Međunarodnog crvenog krsta“, ispričao je Galić.

BN/R.T.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pitanje ako objavite

28.09.2017 22:32

Hoce li u Visegradu napraviti spomen za stradale Bih zrtve proslog rata? I tad su stradali preko 3000 gradjana.

ODGOVORITE
Name

Zico

29.09.2017 07:42

Zivi spaljeni, prijatelju moj...

Name

Pero

29.09.2017 13:26

Neće zbog broda na drini znaš li kolko ih je tu stradalo( srba)

Name

re pero

29.09.2017 14:12

Jeste Pero za vrijeme drugog svijetskog rata. A sta je sa proteklim ratom?