Cvjeta prodaja diplomskih radova

''Znate li nekoga ko bi uradio diplomski rad iz ekonomije jednoj djevojci, a da nije skupo? Možda neko ko je završio ekonomiju?'' - samo je jedna od poruka u moru sličnih koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama, a u kojima budući akademski građani traže prečicu za sticanje zvanja.

Republika Srpska 28.09.2017 | 18:38
Cvjeta prodaja diplomskih radova
Poruka ovog sadržaja u jednoj od Fejsbuk grupa za kupoprodaju diplomskih radova proteklih je dana izazvala lavinu komentara, uglavnom negativnih. Oni kojima je obrazovanje mnogo više od pukog sticanja zvanja ogorčeni su na kolege koji ne mareći ni za svoj, ni za ugled visokoškolske ustanove koju pohađaju, na ovakav način žele da stave pečat na višegodišnje školovanje.

''Nedopustivo je da neko ko na ovaj način želi doći do diplome sebe naziva akademskim građaninom. Mislim da bi se profesori trebali više angažovati i zajedno sa studentima birati manje uopštene teme koje su lako dostupne na internetu, a više pažnje posvetiti istraživanju i praktičnom dijelu rada koji se teško može prepisati. Tako bi studenti do diplome došli isključivo svojim zalaganjem'', kazao je član studentskog Parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci profesor Strain Posavljak okarakterisao je kupovinu diplomskih radova kao kriminal.

''Najveća odgovornost je na mentorima. Oni mogu kroz konsultacije da utvrde kako kandidat napreduje u zadatoj temi, a ne da dozvole da im studenti dođu sa završenim radom'', rekao je Posavljak i dodao da je zbog toga neophodna nabavka softvera za provjeru plagijata na Univerzitetu.

On je istakao da je za izradu diplomskog rada na osnovnom ciklusu studija potreban najmanje jedan semestar, dok pisanje magistarskog ili doktorskog rada traje i do godinu. 

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković kaže da je svrha diplomskog rada da pokaže naučnoistraživačke kvalitete studenata.

Zarada

U pisanju seminarskih i diplomskih radova mnogi su prepoznali šansu za brzu zaradu, koja nije zanemariva. Osim šablona za pisanje diplomskih, prodavci ovih radova, koristeći piratske internet programe i literaturu dostupnu u elektronskom obliku, "istraživanja" na zadatu temu završavaju u rekordom roku od nekoliko dana. Cijena rada zavisi od zahtjeva klijenata, broja strana i kreće se oko 50 KM.

''Profesionalna izrada svih vrsta maturskih i diplomskih radova, po vašoj želji. Bez plagijata! Obrada i prelom teksta, vaših već pripremljenih radova. Cijena izrade rada u zavisnosti od samog rada, 1 KM po stranici pripremljenog rada'', navedeno je u jednom od oglasa.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

sve moj do mojega

28.09.2017 19:46

Eh koliko je takvih u zadnjih nekoliko godina doseglo nivo mastera i doktora nauka. Blago nama za desetak godina cemo imati doktora nauka vise od bilo koje zemlje svijeta, a nivoi znanja minimalni.

ODGOVORITE
Name

strasno.

28.09.2017 20:47

Zatocemo imati pismene doktore kojima je ostalo jedino da cuvaju ovce jer mnogi nista vise i neznaju

Name

Zajednicki organi

28.09.2017 23:02

Ovi su dusu dali za zajednicke organe.Medjunozno.

Name

Brzi

29.09.2017 00:34

Nemojte tako ,odose nam mozgovi.

Name

Hajahaha

29.09.2017 21:40

Мени је овдје најгоре то што те радове често пишу особе које и немају факултет. Онда се поставља питање како ментор не препозна Па не може кад је већина професора тако стекла дипломе. Има малњи број добрих професора, који су се прије рата школовали али не смију се јавити. Нико их не зарезује. Мислим да су данас много гори кадрови на факсу него у школама. Јер кад неко неког запошљава преко везе, много је атрактивније да то буде на факултету. Тамо неспособност истих није пуно уочљива јер је Универзитет самосталан у раду, није изложен погледима као школе, нема никаквих органа који могу подузети нешто против таквих. У најезди лаког стицања диплома имате оне јако интелигентне који немају вољу да студирају кад је студирање тако једноставно.

ODGOVORITE