Sjećanja: Kako je Zvezda gazila Nijemce...?

I ima li sada junaka kao što je Stanković? Crveno-beli na današnji dan 1996. godine savladali Kajzerslautern (4:0).

Fudbal 27.09.2017 | 00:00
Sjećanja: Kako je Zvezda gazila Nijemce...?
Na današnji dan. 26. septembra 1996. godine Crvena zvezda je zabeležila jednu od najubedljivijih pobeda u evropskim takmičenjima, a svakako najubediljiviju protiv jednog nemačkog predstavnika.

U drugoj sezoni od povratka na evropsku scenu (posle ukidanja sportskih sankcija našoj zemlji), Crvena zvezda je ostvarila jednu od pobeda koje će se zauvek pamtiti. Nastupajući u Kupu pobednika kupova, crveno-beli su eliminisali nemački Kajzerslautern, i to na fascinantan način.

Zahvaljujući golu u gostima, Crvena zvezda je najpre u kvalifikacijama eliminisala Harts. Prepreka u prvom kolu bio je nemački protivnik koji je sa klupe predvodio Oto Rehagel. Prva utakmica odigrana je u Nemačkoj, 12. septembra 1996. Domaćin je slavio pobedu minimalnim rezultatom, ali uspeo je da ne primi gol na svom terenu što mu je pružalo značajnu prednost pred revanš u Beogradu.

Trener Vladimir Petrović Pižon odlučio se u revanš utakmici pruži šansu Zvonku Milojeviću, Bratislavu Živkoviću, Predragu Stankoviću, Goranu Đoroviću, Zoranu Njegošu, Nenadu Sakiću, Nenadu Vaniću, Darku Ljubojeviću, Darku Aniću, Zoranu Jovičiću i Perici Ognjenoviću. Puna Marakana od prvog minuta pružala je podršku momcima, ali na poluvreme se otišlo bez postignutih golova, uprkos tome što su dobre prilike imali iPerica Ognjenović i Zoran Jovičić koji je pogodio stativu.

U 46. minutu Vladimir Petrović je načinio odličan potez jer je šansu pružio Dejanu Stankoviću, a osamnaestogodišnji Beograđanin se odužio na najbolji mogući način. Igrao se 55. minut kada je Dejan prihvatio loptu, oslobodio se jednog čuvara, došao nadomak kaznenog prostora i preciznim udarcem po zemlji pogodio donji levi ugao gola. Ispostavilo se da je ovo bio konačan rezultat nakon prvih 90 minuta igre, i ušlo se u produžetke.

Malo ko je mogao i da sanja da će Crvena zvezda u dodatnih 30 minuta uspeti čak tri puta da postigne gol. Mladi Dejan Stanković je do ekstaze doveo čitav stadion ali i sve ljude koji su pratili prenos utakmice kada je u 97. minutu odlično sačekao odbijenu loptu, i potom iz poluvoleja pogodio ponovo donji levi ugao gola.



Dilemu oko daljeg plasmana otklonio je Zoran Njeguš. U drugom minutu drugog produžetka, Njeguš je na gotovo identičan način kao Dejan Stanković u 55. minutu uspeo da savlada golmana nemačke ekipe. Tačku na ovu izvanrednu fudbalsku predstavu stavio je Miodrag Pantelić u 120. minutu. Bila je to brza kontra crveno-belih,Pantelić je spretno vodio loptu ka golmanu Reinkeu, potom ga elegantno zaobišao i po četvrti put obradovao sve Zvezdine navijače.

Izvor: mozzartsport

Foto MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar