Srpski narod "ljubi" bogomolju

U Crkvi, posećenoj sv. Nikoli, u selu Gornja Trešnjica, nadomak Ljubovije, juče je, pored svete arhijerejske liturgije, održan veliki crkveno-narodni sabor.

Srbija 25.09.2017 | 09:44
Srpski narod "ljubi" bogomolju
U lepotu i krasotu, gde je i stanište beloglavog supa, koju je priroda izdašno darovala, „sabrali“ su se mnogi meštani tog i okolnih sela, ali i oni koji su se davno odselili, ali nisu zaboravili svoj zavičaj, kao i njihovi prijatelji, kumovi i srodnici iz mesta sa obe obale Drine i rasejanja.

Crkva je juče, u sasvim novom, još lepšem ruhu, spolja i iznutra, urađen je nov ikonostas, fasada, kompletno je preuređen drevni zvornik, a urađena je nov parohijski dom.

Sve to, sa sveštenstvom iz Azbukovice, osvešatao je epsikop Lavrentije, koji je rekao da je „Bog izdašan prema ovom kraju, darujući mu prirodu, koju bi rado poželeo svako na svetu, ali i bistre, pametne, vredne,verujuće, častoljubive, pravodljubive i radoljubive ljude“.

Za lepše lice bogomolje i njenog okruženja, pored episkopa Lavrentija i sveštenstva, velike zasluge pripadaju dobrotvorima i onima koji je, vazda, u srcu nose, kao što je protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, sadašnji direktor Patrijaršijske uprava Srpske pravoslavne crkve, koji je ovaj hram opsluživao ranih osamdesetih godina kao paroh bačevački.

-U to vreme, u Gornjoj Trešnjici, je bilo oko 5000 „duša“, a sad je oko 1200-priča prota Pavlović i dodaje da je škola pre tri i po decenije imala više od 200 đaka, a sada samo četiri.

"A, jedna je od najstarijih škola u zapadnoj Srbiji. Ljudi su se selili, ali, evo, i ova svetkovina pokazuje da su, duhovno, uvek bili i ostali na pardesovskim ognjištima i uz svoju bogomolju, gde su krštavani i venčavani i oni i njihovi preci.Zato je danas nastavak liturgija bilo druženje, kao svojevstan primer sabornosti, ljubavi i bliskosti ovdašnjih ljudi, ma gde živeli.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vlada

25.09.2017 14:44

Hoce li biti neki video snimak

ODGOVORITE