Ona je potukla i četvrtog na Š

Poslije Šredera, Štajnmajera i Štajnbrika, šefica demohrišćana Angela Merkel ubjedljivo je pobijedila i Martina Šulca, piše večeras Dojče vele, nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa prema kojima je CDU osvojio 32,5 osto glasova.

Svijet 24.09.2017 | 20:30
Ona je potukla i četvrtog na Š
Njemačka nakon izbora ostaje kakva je bila - politička, društvena i ekonomska bonaca, a uzbuđenja i pokusi su ostavljeni drugima - Erdoanovoj Turskoj, Trampovoj Americi, Putinovoj Rusiji i Velikoj Britaniji koja napušta EU, navodi njemački radio.

"Ovo je doba straha, doba terorizma i populizma. Ipak, u Njemačkoj je uglavnom mirno. Izbori dođu kao neka vrsta ljekarskog uvjerenja o psihičkoj stabilnosti", konstatuje DW.

Kako se navodi, Angela Merkel ostaje kancelarka doduše blago uzdrmana, ali ipak ubjedljivo najjača i u mogućnosti da sastavi Vladu sa Liberalima i Zelenima. Kao prva žena na vodećoj funkciji i kao kancelarka maratonskog mandata, Merkel je već sada materijal za istorijske udžbenike.

"Ali šta će pisati uz njeno ime? Još joj nedostaje političko remekdjelo. Adenauer je integrisao SR Njemačku u ono što zovemo Zapadom, Brant je svojom istočnom politikom utoplio Hladni rat, Kol se pobrinuo za ujedinjenje, Šreder je pretumbao tržište rada i socijalnu državu. Šta će Merkelova?", pita se DW.

Na opšte iznenađenje je 2015. otvorila granice za izbjeglice i držala se kursa između suza ganutosti nekih Nijemaca i bijesnih povika drugih. Nije pristala na postavljanje gornje granice za broj izbjeglica koje će Njemačka primiti čak ni kada je to svim silama tražio bavarski CSU. Čeka je druga, teža etapa izazova: izbjeglice koje ostaju treba integrisati, a lažne treba poslati nazad kući. To je dugoročni projekat.

Jedno od velikih gradilišta na koje Merkelova mora da ponese zaštitni šljem biće Evropska unija. To je zavađena familija čije istorijsko pastorče Velika Britanija treba da se sama otisne u globalizovani svijet, ali se o uslovima napuštanja porodice još pregovara. Merkelova važi kao međunarodni antipod Trampu, neko ko ima smirenosti i moći da odoli provokacijama, da ne popusti.

Štedljiva u gestovima, mimici i velikim riječima - nekada ju je to činilo neuglednom Kolovom djevojčicom sa Istoka, danas je to njena snaga, ističe DW. U Kancleramt je ušla davne 2005. godine.

Dvaput je vodila veliku koaliciju sa socijaldemokratama, između onu sa Liberalima. Upečatljiv je njen uspjeh protiv političke konkurencije. Pred njom su redom u izbornim trkama padale socijaldemokrate na četiri Š - Šreder, Štajnmajer, Štajnbrik, Šulc. Taj kvartet je pobjeđivala gotovo sama i to više nego ubjedljivo, osim 2005. kada je trka sa Šrederom bila tijesna. Novi izborni trijumf Merkelove se bazira prije svega na povjerenju građana u nju.

Tako je bilo i prošli put. Kao reklama je bila dovoljna jedna jedina rečenica: "Znamo se". Njen politički stil je državnički, priznanja dobija sa svih strana.

Čak je i mladi uglavnom obožavaju. Mlađi od 25 godina jedva da se i sjećaju vremena prije Merkelove. Njujork tajms ju je proglasio "posljednjom moćnom braniteljkom Evrope", podsjeća DW.

Dugo je oklijevala ili makar ćutala o tome hoće li se kandidovati na ovim izborima po četvrti put. Priča se da je pobjeda Donalda Trampa u novembru bila odlučujuća da ipak potrči još jednu kancelarsku trku. Rekla je da ne želi da završi kao „polumrtva olupina“, ali da zdravstveno i politički ima snage i elana za još jedan mandat. 

(Dojče vele)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

BiH

24.09.2017 20:38

Cestitamo Angela Merkel sve najbolje

ODGOVORITE
Name

STD

24.09.2017 22:41

Nju bi Dodig dobio sa 95%, kad bi izbori bili u RS.

Name

Tap

24.09.2017 20:48

Rotšildova loza nastavlja da upravlja Njemačkom. Pobijedila je ponovo Hitlerova kćerka Angela. Šta nam se sprema u sljedećim epizodama četvorogodišnje serije "Snaga zapada".

ODGOVORITE
Name

Dzoo.

24.09.2017 21:25

Ona je kao Kraljica. Kao nas predsednik

ODGOVORITE
Name

nije slučajno

24.09.2017 22:11

Nije samo Dodo, Vučić itd.nego svjetska pol.scena poznaje samo iste likove, Putin, Merkel...

Name

re

24.09.2017 22:21

Bolje receno,narod je porazijo samog sebe!!!

Name

Re Dzoo

24.09.2017 23:13

Ej Dzoo zamoli nekog da ti naslika koju ovcu.