Dan D: Ko Srbima više odgovara?

U Nemačkoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 61,5 milion građana, među kojima je i jedan broj Srba, nemačkih državljana.

Svijet 24.09.2017 | 15:29
Dan D: Ko Srbima više odgovara?
Glasovi "nemačkih Srba" statistički ne mogu uticati na ishod, ali su i politikološki i sociološki zanimljivi.

Za koga će glasati Srbi koji su u Nemačkoj našli ''uhlebljenje'' i stekli uslove i doneli odluku da uzmu nemačko državljanstvo, otvoreno je i lično pitanje svakog od njih, ali dosadašnje iskustvo govori da se prosečan birač srpskog porekla, ne razlikuje puno od domicilnog, nemačkog birača, i da su stariji Srbi sa nemačkim pasošem konzervativniji, dok mlađi ili se traže ili su se već odlučili da svoj glas daju partijama levo od centra.

''Kada je u pitanju srce, glasao bih za socijaldemokrate, čiji sam član bio, i to pre svega, zbog Helmuta Šmita, retoričara i državnika, ali kada je u pitanju razum, onda glas dajem demohrišćanima i Angeli Merkel i to zbog njenog odnosa prema Srbiji i prema ekonomiji", izjavio je danas Tanjugu Božidar Škondrić, član Centralnog saveta Srba u Nemačkoj iz podružnice Severne - Rajna Vestfalije, najmnogoludnije nemačke pokrajine u kojoj živi više od 18 miliona ljudi i u kojoj su i mnogi Srbi našli ''uhlebljenje''.

Škondrić kaže da je Merkelova uspela u kontinutetu da održi Nemačku ekonomskom silom, a pri tome je u zemlju ušao i veliki broj izbeglica, i misli da je ona kompetentija od socijaldemokrata da vodi ekonomsku politiku".

Ko Srbima u Nemačkoj više odgovara: ona - konzervativna demohrišćanka, kancelar Angela Merkel ili on - socijaldemokrata, Martin Šulc, tu nema apsolutno jednostavnih odgovora.

Ima, međutim, jednostavnih činjenica - da kvalitet života i moć Srba u Nemačkoj zavise od toga da li studiraju na prestižnom Hajdelbergu ili su jedva pismeni, da li imaju dobro plaćena zanimanja, šefovska mesta, uspešne firme ili, zajedno sa svojim potomstvom ''životare'' na margini društva - a gledano sa ''margine'' veliki Berlin se skoro ni ''ne vidi'', kao ni političke razlike između demohrišćana i socijaldemokrata.

Kako će migranti ovaj put glasati, videće se posle izbora, ali već postoje određene ''mustre'', prema kojima Turci, uglavnom, glasaju za socijaldemokrate, a migranti ruskog porekla za Merkelove demohrišćane.

To, međutim, nije politička konstanta i nemački politikolozi često govore o moći migranata i prognoziraju da će u buduće onaj, ko bude želeo pobedu da bi vladao iz Berlina, morati da na svoju stranu privoli i strance i da se bori za njihove glasove.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karadoz

24.09.2017 15:32

NIKO

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.09.2017 16:38

Prvi put da se složimo u nečemu. Ko god da pobedi, mi i Švabe nećemo biti u preteranoj ljubavi. Vi hoćete, vama je svejedno kome se šlihtate. Ušlo u krv, jbga. I vama, i nama.

Name

Tosa

24.09.2017 22:36

SPD i CDU vode istu politiku jer vladaju vecinom u njemackom parlamentu.Schulz ili Merkel to je iso....

Name

nazdravlje

24.09.2017 15:34

Nama vise odgovara Mr. Schulz, SPD. Oni su liberalni prema strancima. Merkel se prikazuje liberalna ali pripada veoma konzervativnim grupama, CDU, CSU. Sve to nema veze dok ne pocistimo vlastito dvoriste, Njemacka je daleko..

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

24.09.2017 15:50

Иста прича као са Трампом. Запалили се наши када је изабран а по свему судећи је то човјек веома упитног менталног стања.

ODGOVORITE
Name

Levica

24.09.2017 16:39

Die Linke . To Srbima odgovara ! Oni su za Ruse .

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

24.09.2017 16:51

Isto sr*nje. Sve je to Hitlerova škola.

ODGOVORITE
Name

re

24.09.2017 17:29

Nije isto,radi se o tome hocemo li i dalje biti kao protocni bojler ili podizati zicu????