Stanje produženog hladnog rata

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u Prištini je, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem kojeg je nazvao "večnim prijateljem", učestvovao na konferenciji o kulturi i miru na Zapadnom Balkanu, gde je kazao da na Balkanu "živimo u atmosferi produženog hladnog rata".

Region 24.09.2017 | 13:00
Stanje produženog hladnog rata
"Mogu da ocenim da se na Balkanu na političkoj sceni u pozitivnom smislu ništa nije promenilo. Živimo u atmosferi produženog hladnog rata. Evropa tone u vrtlog populizma", kazao je Mesić na dvodnevnoj konferenciji koja je u subotu počela u Prištini.

RTK2 navodi da je uvodnu reč na konferenciji imao predsednik Svetske federacije mira Tomas Volš, a pored Mesića učestvovali su i bivši predsednik Albanije Alfred Moisiu, bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiu i poslanik u kosovskoj skupštini Slobodan Petrović.

Kosovski premijer Haradinaj sastao se juče sa Mesićem i obećao je da "ni u jednom trenutku neće ostaviti same" pripadnike "male hrvatske zajednice", a Mesić je uzvratio da je prijateljstvo sa Haradinajem "večno".

"Biću blizu njih", rekao je Haradinaj Mesiću, misleći na pripafnike hrvatske manjine na Kosovu.

RTK2 je preneo da je Haradinaj "istakao snažnu podršku koju je predsednik Mesić dao Kosovu i njegovom narodu, u svim fazama, od mirovnog pokreta ''90-ih do oslobodilačkog rata i puta zemlje ka nezavisnosti, pa sve do danas".

"Primer puta Hrvatske ka članstvu u EU i NATO je dobar primer, na koji treba da se oslanja Kosovo u svojoj evroatlantskoj agendi", rekao je Haradinaj.

Navodi se da je Mesić čestitao Haradinaju na izboru "izražavajući mu najbolje želje, za njega i narod Kosova, na evroatlantskom putu".

Bivši hrvatski predsednik kazao je da su "političke funkcije prolazne, ali da će prijateljstvo sa Ramušom Haradinajem i narodom Kosova biti večni".

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nemoguce,

24.09.2017 17:01

Ko ce nego Mesic ;vecni srbomrzac " E kolega takav ces i lipsati ;ti odlazis mrznja pstaje 'jer je celu vecnost sejes.

ODGOVORITE
Name

re

24.09.2017 18:08

Stipe ubrzo ce vruci,hladni ces brzo zaboraviti.

Name

Omiljeni

24.09.2017 17:50

Omiljen u carsiji.Sta kaze Jasenovac je bio odmaraliste.Il ona mi smo pobjedili dva puta.

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

25.09.2017 10:52

ВИДИ ТИ ДРЖАВНИКА. ЈЕЛ ЗАТРАЖЕНА УЗАЈМНА ПОСЈЕТА. ИМА СЕ ШТА И ПРЕНИЈЕТИ НАКОН СУСРЕТА.

ODGOVORITE