Bez automobila, zdravija sredina

U Republici Srpskoj danas će brojnim aktivnostima biti obilježen 22. septembar - Dan bez automobila.

Republika Srpska 22.09.2017 | 08:54
Bez automobila, zdravija sredina
U okviru manifestacije Dan bez automobila, u Banjaluci će danas u centru grada biti obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza.

Saobraćaj će biti obustavljen u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Narodnog pozorišta Republike Srpske do hotela "Palas" od 11.00 do 13.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave.

Svake godine od 16. do 22. septembra evropski gradovi obilježavaju Evropsku sedmicu mobilnosti koja se završava 22. septembra manifestacijom Dan bez automobila. Slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti je "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost".

Besplatan prevoz biće za sve putnike koji od 11.00 do 13.00 časova uđu u autobuse na stajalištima kod robne kuće "Boska" ili kod Pošte.

U istom periodu biće izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku "Petar Kočić" i urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Na Trgu Krajine biće organizovani saobraćajni poligon na kojem će se sprovoditi praktična obuka djece predškolskog i ranoškolskog uzrasta /od pet do devet godina/ za bezbjedno učešće u saobraćaju i takmičenje u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu spretnosti, koje predstavlja vid rekreacije ali i promociju biciklističkog prevoza.

U takmičenju mogu učestvovati svi zainteresovani građani od sedam do 77 godina. Za osvojeno prvo mjesto nagrada je bicikl i svjetloodbojni prsluk.

Ova manifestacija biće organizovana i na Palama, gdje će brojnim aktivnostima prvi put biti obilježen Svjetski dan bez automobila.

U Prnjavoru će Ulica Svetog Save, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila jedan sat biti zatvorena za saobraćaj, najavljeno je iz opštine Prnjavor.

Predviđeno je da obustava saobraćaja traje od 12.00 do 13.00 časova.

Svjetski dan bez automobila obilježava se širom svijeta 22. septembra kada se dijelovi grada zatvore za automobile. Taj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama kako bi se doprinijelo razvoju ekoloških uslova života.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re

22.09.2017 10:36

Hajd sad ti ovo objasni s-audijcima ?

ODGOVORITE
Name

Tiito

22.09.2017 20:24

trabunjate o ekološkoj svijesti i zaštiti životne sredine.a u državi ne postoji način da registrujete električni automobil ...ko koga ovdje..

ODGOVORITE