Liga nacija od septembra 2018.

Evropska fudbalska federacija na zasjedanju u Ženevi potvrdila je novo takmičenje - Ligu naroda, novi sistem reprezentativnih takmičenja koji će zaživjeti u septembru naredne godine.

Fudbal 21.09.2017 | 19:00
Liga nacija od septembra 2018.
UEFA će svojih 55 članica podijeliti u četiri grupe, koje će biti formirane na osnovu koeficijenata u evropskoj rang listi, a koja će se gledati nakon kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, prenosi STA.

Potom će UEFA u grupama A i B žrijebati četiri podgrupe s po tri ekipe, u grupi C jednu podgrupu s tri i tri podgrupe s četiri reprezentacije, te u grupi D četiri podgrupe s četiri reprezentacije.

Žrijeb će biti obavljen 24. januara naredne godine u Lozani.

Ekipe će u okviru liga napradovati i ispadati iz grupa, a uspjeh u ligi će odrediti nosioce za naredne kvalifikacije za evropsko prvenstvo, koje počinju u martu 2019.

Pobjednika Lige naroda će odlučiti završni turnir najbolje četiri ekipe.

UEFA želi formiranjem nove lige, koja je ujedno i nova platforma za marketing, zamijeniti veliki dio prijateljskih utakmica. Utakmice bi i dalje služile za pripremu ekipa, ali imale bi takmičarski naboj i privukle bi veći broj navijača.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar