Režim vrši udar na demokratiju

Republika Srpska je ugrožena vanustavnim i vanzakonskim djelovanjem vladajuće koalicije, zaključeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva Partije demokratskog progresa održanoj u Bijeljini.

Republika Srpska 16.09.2017 | 18:00
Režim vrši udar na demokratiju
PDP je konstatovao da je vlast na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske sprovela nasilje nad narodnim poslanicima iz opozicije i uskratila im pravo demokratske rasprave u parlamentu o važnim pitanjima za Republiku Srpsku, navedeno je u saopštenju PDP-a.

Predsjedništvo PDP smatra da je zahtjev opozicije da u Narodnoj skupštini RS bude otvorena rasprava o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske o reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike za 2016. godinu bio potpuno opravdan.

Revizorski izvještaj je pokazao stvarnu sliku ekonomskog stanja u Republici Srpskoj, utvrdio nedostatak stotina miliona KM u budžetu, pokazao ogromna dugovanja i neizvršavanje budžetskih obaveza.

PDP insistira da se van snage stave sve odluke donesene na posljednjoj nelegalnoj sjednici NSRS, kako bi rasprava o revizorskom izvještaju, koju je vlast nazvala narandžastom revolucijom, bila obavljena u Narodnoj skupštini RS.

Predsjedništvo PDP traži da se u institucije Republike Srpske vrati ustavno i zakonsko djelovanje.

Predsjedništvo PDP najoštrije je osudilo posljednje brutalne napade vrha SNSD na opoziciju. Posebno smo ogorčeni ponašanjem ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača koji umjesto da poziva na mir, poštovanje zakona i dostojanstvo, raspiruje mržnju, izaziva nemire i uvodi tiraniju u institucije Republike Srpske.

Podržavamo zahtjev opozicije za smjenom ministra Lukača i predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

PDP je izričito protiv nasilja i međusobnih obračuna i snažno ćemo insistirati da se u parlament Republike Srpske vrati demokratska rasprava o o životnim pitanjima, ma koliko bila neugodna za akteulnu vlast.

Usvojen je i nacrt ”Programa obnove Republike Srpske”, koji će biti predložen na Programskom saboru 7. oktobra u Banjaluci. ”Program obnove Republike Srpske” je ključni dokument razvojnih politika Republike Srpske za period 2018-2028, kojim ćemo započeti proces obvnavljanja nakon pustošenja Republike Srpske od strane aktuelne vlasti. Usvojen je i nacrt ”Deklaracije o budućnosti Republike Srpske”.

Takođe, Predsjedništvo PDP je na današnjoj sjednici odbacilo mogućnost promjena Izbornog zakona po kojima bi članovi Predsjedništva BiH bili birani u parlamentu. Smatramo da je to protivno interesima Republike Srpske i da građanima Republike Srpske mora biti ostavljena mogućnost da biraju svog člana Predsjedništva, kao i do sada, navedeno je u saopštenju PDP-a.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dodikijada

16.09.2017 16:11

Demokratija? Imamo mi reformsku agendu. I diktaturu proleterijata.

ODGOVORITE
Name

Cuj

16.09.2017 16:15

Ovima mora da su stranci ovo sra... opisali kao demokratiju.Ovo je demo-mrak -cija.Srednji vijek.

ODGOVORITE
Name

Mia

16.09.2017 19:45

Uskoro cemo u EU pa cemo tamo iskusiti pravu demokratiju, ha, ha.. Demokratija je prica za malu djecu, postoji samo znanje, rad i upornost.

Name

re.Mia

17.09.2017 00:12

Uskoro u EU? Nigdje ti neces...

Name

Čova iz BL

16.09.2017 16:25

Odlični stavovi,samo istrajte na njima

ODGOVORITE
Name

Boze spasi nas

16.09.2017 16:27

Spasi nas osrednjosti i naknadne pameti rumenka i bratije

ODGOVORITE
Name

Разлигу

16.09.2017 17:50

Мислим да је боље да нас спаси од тебе и сличних теби, бордо ботова и 113% интелектуалаца.

Name

Cuti nsdri nadri intelektuacicu

16.09.2017 19:18

Sto se brate petljas gdje ti nije mjesto ko i Borenovic nit ste posli nit dosli jedino sto valja je Stanivukovic a ostali lezilebivice iz PDPa ko i ti za udjeliti

Name

Билећанка

16.09.2017 17:21

Активни су пдп-еовци,моје честитке,раде одлично,опозиција се пробудила.

ODGOVORITE
Name

Drvar

16.09.2017 17:24

Ima li iko da onom papku Stevandiću kaže da je najgori politički izum na cijelom svijetu,pokvarenjak,Borenoviću još pojačaj ton

ODGOVORITE
Name

Za

16.09.2017 19:16

STVANDICA TREBA DA JE SRAM I SVIH ONIH I NJIHIVIH POTOMAKA KOJI PODRZAVAJU NEUROPSIHIJATRIJSKI SLUCAJ.STEVANDIC NIKAKV NIJE DOKTOR,NJEGA NE BRINE RS VEC JEDNO CRVENO AUTO

Name

Glamoc

16.09.2017 19:19

Jes vala reci mi rumenko

Name

Re

17.09.2017 09:14

Bla bla bla bla bla bla bla aaaaaaa.....Idite nesto radite samo beljezgate .Kakava demokracija u RS i FBIH ? Nikad nije ni bila a mere bidne ???? :) Ovo je pijaca . Ali ona stočna . Gdje se mogu kupiti raznorazne životinje koje imaju papke.

ODGOVORITE