Velika policijska akcija

Počela je realizacija akcije kodnog naziva ''Dardaneli'', saopšteno je jutros iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 13.09.2017 | 10:44
Velika policijska akcija
Na području Unsko-sanskog kantona slobode je lišeno nekoliko osoba, a vrše se pretresi objekata i vozila koje koriste osumnjičeni. Radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužiteljstvo BiH realizuje u saradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da po nalogu tužilaca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika Granične policije BiH, zajedno sa policijskim službenicima iz MUP-a USK, koji pružaju podršku  na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva Dardaneli.

Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanskog kantona. Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organiziovana kriminalna grupa, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba. Ova akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regiona a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dzoo

13.09.2017 09:08

Cuj borba de se borite protiv svojih sopstvenih mafijoza u sipi tuzilastvu itd. Tu lezi zev

ODGOVORITE
Name

mili

13.09.2017 10:56

Sta si mislio reci" tu lezi zev" sta je zev ?

Name

Bajo

13.09.2017 12:56

Federacija cisti li cisti a kod nas kote se kote od repa do glave?!

Name

žućo

13.09.2017 09:19

Samo hapsi ko kod je kriv. Kriminalce u ćorku pa nek razmisljaju isplatil se raditi protiv zakona. Živjela policija.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

13.09.2017 09:51

Čuj velika policijska akcija??? Velika će biti kad budu hapsili na trgu RS i marindvoru a ovo je mazanje očiju

ODGOVORITE