Novo upozorenje žiteljima Floride

Federalna agencija za hitne intervencije (FEMA) upozorila je da će uragan Irma izazvati velika razaranja u SAD-u.

Svijet 08.09.2017 | 19:34
Novo upozorenje žiteljima Floride
Šef FEMA-e, Brock Long je u petak na konferenciji za medije u Washigtonu kazao kako očekuje da će uragan izazvati veliku katastrofu u saveznoj državi Floridi.

Pozvao je građane sa područja, koja će biti pogođena uraganom, da se pridržavaju svih uputa o evakuaciji.

Naglasio je da će, prema njihovim procjenama, uragan krajem sedmice pogoditi obale države Florida.Istakao je i da u ovoj američkoj saveznoj državi do sada nije zabilježen, kako je rekao, tako snažan uragan.

Upozorio je da će za oko 100 hiljada osoba u Floridi narednih dana vjerovatno trebati osigurati alternativni smještaj, dodajući da će veliki dio savezne države danima ostati bez električne energije.
Istakao je da je angažovano oko osam hiljada osoba koje će pomagati stanovnicima na području pogođenim uraganom.

S druge strane, najmanje osam osoba je poginulo, a desetine su povrijeđene na francuskim karipskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je u srijedu poharao uragan Irma.Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Gerard Collomb, izjavio je da su najmanje 23 osobe povrijeđene i da bi broj stradalih mogao biti znatno veći.

Uragan je opustošio ostrva širom Kariba, ostavljajući iza sebe samo ruševine.

Američki predsjednik, Donald Tramp proglasio je vanredno stanje na Floridi, Portoriku i Američkim Djevičanskim Ostrvima.

Stanovnici Floride masovno se opskrbljuju hranom i vodom u slučaju da uragan pogodi kopno. I na Karibima stanovništvo je pojurilo u markete kako bi se snabdio osnovnim namirnicama. Aerodromi na nekoliko ostrva su već zatvoreni, a javna skloništa su otvorena.

Riječ je o najjačem ikada zabilježenom uraganu u Atlantskom okeanu. Irma prijeti da bude drugi snažni uragan koji će pogoditi obalu SAD-a, nakon što je prošle sedmice uragan Harvey pogodio saveznu državu Texas i razorio Houston, četvrti po veličini grad u SAD-u, odnijevši na desetine života.
 

(Radio Sarajevo/Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dax

08.09.2017 19:57

zar ovi uragani njih tri ne lice na zlokobni broj 666..da ovo nije neki los znak

ODGOVORITE
Name

Rašo

08.09.2017 21:29

E da ste dobri s Putinom on bi.vam rijesio ovaj problem...

Name

barugdzic zorica

08.09.2017 19:59

Uragan je upostosio ostrva prirodna katastrofa ostavlja teske rusevine jako mi je tesko molim se za sve ljude u tim drzavama da se svi spase i na putevima vandrednog stanja gde ix strucni ljudi upucuju na tim putevima da se svi spase i prezivei da ix sve prati sve porodice koje koje su krenuli u koloni da im bude sretan put i celom svetu u americi.

ODGOVORITE
Name

1999

08.09.2017 23:57

Ајд с божијом помоћи

Name

100

09.09.2017 05:19

Za ovo su muslimani krivi