Liga nacija: Srbija sa Slovenijom, Albanijom i CG?!

Takmičenje u Ligi nacija, pod okriljem UEFA počinje u septembru naredne godine, a prema trenutnom rangiranju (42) Srbija bi igrala u Ligi C.

Fudbal 08.09.2017 | 17:15
Liga nacija: Srbija sa Slovenijom, Albanijom i CG?!
Rivali će joj biti Slovenija, Albanija, Crna Gora, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan

Liga nacija će se igrati u terminima dosadašnjih prijateljskih mečeva, a igraće se uporedo sa mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u septembru, oktobru i novembru 2018.

U takmičenju će učestovati svih 55 članica UEFA, koje će biti raspoređene prema koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Rezultati baraža za Mundijal neće biti uračunati.

U Ligama A i B takmičiće se po 12 reprezentacija, u četiri grupe po tri ekipe. U Ligi C igraće 15 ekipa, jedna grupa od tri i tri grupe od po četiri tima, a u Ligi D će 16 reprezentacija biti podeljene u četiri grupe. Pobednici grupa će izboriti plasman u jače lige, a poslednjeplasirane ekipe će ispasti u niže lige.

Pobednici liga izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U junu 2019. godine igraće se "fajnal for", a u martu 2020. godine na programu je plej-of u kome će učestvovati 16 reprezentacija.

Liga nacija neće mnogo promeniti sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Po dve najboljeplasirane ekipe iz 10 kvalifikacionih grupa plasiraće se na prvenstvo, a ostalih četiri kroz plej-of Lige nacija. Ako plej-of izbori ekipa koja je kroz redovne kvalifikacije prošla na Evropsko prvenstvo, na njeno mesto u plej-ofu dolazi prva sledeća iz lige.

Liga A: Nemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

Liga B: Rusija, Severna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Irska, Danska i Mađarska.

Liga C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

Liga D: Litvanija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, tzv. Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar