Vozuća: 22 godine od progona Srba

Marš "Stazama egzodusa" biće održan u nedjelju, 10. septembra u okviru obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Republika Srpska 08.09.2017 | 12:02
Vozuća: 22 godine od progona Srba
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prisustvovaće obilježavanju stradanja u mjestu Stog, gdje će nakon marša, u Crkvi Svetog Georgija, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Iz Organizacionog odbora navode da je riječ o jubilarnoj desetoj manifestaciji koja je uvrštena u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj.

Marš, koji organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, počinje u nedjelju, 10. septembra, u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završava se u naselju Stog kod Vozuće.

Riječ je o "kamionskom putu", koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Malčići- Kvrga-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Izvor: Srna