Međurečje -BiH enklava u Srbiji

Izrazit primjer nerješenosti pitanja međudržavne granice između BiH i Srbije je opština Rudo.

Bosna i Hercegovina 07.09.2017 | 20:40
Međurečje -BiH enklava u Srbiji
Šef Područne jedinice Geodetske uprave Republike Srpske u Rudom Zoran Topalović nabraja tri problema komplikovane granične linije.

„ Najizrazitiji primjer je sela Međurečje, koje obuhvata prostor oko četiri kilometra kvadratna, zatim trasa pruge Beograd – Bar, koja kroz opštinu Rudo, odnosno Republiku Srpsku i BiH, prolazi oko devet kilometara i jedan specifičan put od Rudog do Proboja koji državna granica presijeca više puta“, kaže Topalović.

Međurečje je prava enklava BiH u Srbiji u pribojskoj opštini. Do nje se stiže kroz teritoriju Srbije, regionalnim putem od graničnog prelaza Ustibar i moraju se proći dvije rampe sa pograničnom policijom i carinom.

Predsjednik Mjesne zajednice Sastavci, koja okružuje prostor sela Međurečja, dijela BiH teritorije, Sveto Vilotić kaže da se i njena kancelarija nalazi u drugoj državi.

„ Ne samo mjesna zajednica nego i škola, zgrada pošte, područna ambulanta, policijska stanica i druge ustanove iz Proboja nalaze se na tlu koje pripada Republici Srpskoj, opštini Rudo“, dodaje Vilotić.

Zgrada osnovne škole „Deveti maj“, koja je područna matične iz Priboja, je u centru sela Međurečja.

„ Učenici su iz Srbije, uče po nastavnom programu ove države a i prosvjetni radnici su iz Priboja“; kaže nastavnik Milan Ranitović.

Komplikovna je i situacija sa veoma važnim i frekventnim regionalnim putem Rudo-Ustibar-Uvac-Priboj i selima oko njega gdje se granica prelazi više puta.

„ Tu je , pored ostalih, izražen problem kontrole saobraćaja gdje na putu naiđete na pograničnu policiju BiH, pa Srbije ili obratno, onda saobraćajne policijske patrole i jedne i druge države a prilikom održavanja puteva, posebno zimskog, preduzeće koje je nadležno za teritoriju Republike Srpske očisti svoju dionicu a onda se uđe u drugi neočišćeni dio saobraćajnice u Srbiji na kojoj nije ništa urađeno“, kaže načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

Da Međurečje bude bosanski San Marino na teritoriji Srbije zaslužan je, prema pričama, neki turski beg koji je kćerci udatoj za austrougarskog oficira da u miraz četiri kilometra zemljišta Međurječje.

Austrougarski činovnici su to, kao dio tada njihove države, pedantno uknjižili u svoje knjige i tapije.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

republičke granice

07.09.2017 20:14

Ima koliko hoćeš mjesta gdje se granice BiH ne poklapaju s maticama rijeka Drine i Une. Još i kartografija obale mora od Ploča do Sutorine. Pa kopnena granica između BiH i Crne Gore kao i kopnena granica između Zapade Hercegovine i Hrvatske. Zamršeno i zapetljano. Te AVNOJ-evske granice niko ne može locirati. Ja živim kraj Save i jedino se tu tačno zna vanjska granica BiH.

ODGOVORITE
Name

Vidimo

07.09.2017 20:37

Ma mislim da treba jedan "peljeski" most napraviti. E ja neznam više Šta vam je. Šta će vam te granice? Napravili ste republike drzavice nedo Bog da su vam Kinu i Rusiju dali i to bi ljude iselili vani sve. Sve Ko fol entiteti opstine republike nigdje naroda nemate, sve vam Arapi kupuju. Stadiona fudbalskog i 50 Km autoputa ne znate napraviti a bitan vam Rudo i 4km kvadratna nečije ne obrađene zemlje... Jad i bjede ste svi od reda. Sutorina, Neum, Istra, Mostovi na Savi, mreža puteva i željeznice da se stidite. ..

ODGOVORITE
Name

Hasib

10.09.2017 05:48

Nije problem peljeski most neka hrvatska gradi ali mora dase tacno zna dokle su granice morske nemoze hrvatska graditi nesto bez suglasnosti druge drzave necu da utvrdim granicu a hocu graditi bosna ima pravo biti pomorska zemlja i nesmetan prolaz u medunarodne vode bez dase bosna zagradi ida nejma pravo na pomorski koridor zasto hrvatska negradi tunel ispod mora koji je mnogo jeftiniji ali nece dabi mogla bosnu da osjece od medunarodne otvoreni voda toje sustina citave price