Ko dođe na vlast, da napravi inventuru

Bosni i Hercegovini tek slijedi suočavanje sa istinom, a to je da su dugovi veći nego što se prikazuju, situacija teža, a da će nekim sljedećim političkim strukturama biti ostavljena takva glavobolja da je pitanje koliko je pametan onaj ko bi se zaletao da uzme vlast misleći da tu još ima šta da se uzme, izjavila je Svetlana Cenić, ekonomista i bivša ministarka finansija u Vladi Republike Srpske. Kaže da ko god novi dođe 2018. na vlast, mora uraditi i objaviti u svim medijima inventuru, ući u kancelariju sa već gotovim zakonskim rješenjima.

Republika Srpska 01.09.2017 | 14:45
Ko dođe na vlast, da napravi inventuru
Šta možemo očekivati? Pa, ako je sada takva navala pres-konferencija i saopštenja, takav verbalni rat i takva blokada da ličimo na psihijatrijsku kliniku otvorenog tipa, do izbora će biti ko živ, ko mrtav u opštoj besparici - istakla je ona.

 Pomaci na političkoj sceni će se, navodi, desiti i neke nove stranke će definitivno uzeti deo kolača ovim velikim.

- Biće povećih potresa na političkoj sceni do izbora, biće i razdruživanja udruženih, biće pokušaja da se kameleonski presvlače stvari u nove boje. Naravno, uz one već viđene: ja pravim sam sebi opoziciju, pa se broj otetih glasova suprotnoj strani množi sa prethodno utvrđenom cifrom - ističe ona.

U intervjuu za Frontal, Cenićeva navodi da je, kada su javne finansije u pitanju, Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama po prihodima izraženo procentualno u odnosu na BDP. Međutim, rashodovna strana je katastrofalna, posebno po strukturi potrošnje.

- Ekonomska slika BiH je loša, to svi vide, znaju i osjećaju na svojoj koži i po svom novčaniku. Tu ne treba nikakav stručnjak da dijagnostikuje - tvrdi ona.

Za ekonomsku katastrofu, smatra, krivi su kreatori ekonomskih politika i kreatori užasne političke klime, oni koji su ogrezli u korupciju i čija je svrha poltičkog angažovanja samo da nešto uzmu i ovajde se, po bilo koju cijenu i po bilo čijim leđima.

Kakva je ekonomska budućnost zemlje i gdje je rješenje pomaka  sa „mrtve tačke“, Cenićka kaže da su potrebne generalno tri stvari: stabilno okruženje za privredu, manje korupcije (više vladavine prava) i uzdržavanje od politike „a komšiji crkne krava“.

"Samo da objasnim kod pojma stabilnog okruženja za privredu, da je propast eksperimentisati i menjati svaki čas, kao i onaj raspon od obećanja do realizacije. Vlast najavi jedno, privreda se pripremi, a onda ništa od toga i nastaje još veća šteta. Ko god novi dođe 2018. na vlast, mora uraditi i objaviti u svim medijima inventuru, ući u kancelariju sa već gotovim zakonskim rješenjima, a ne da se mjesecima bave smjenjivanjem starih i postavljanjem novih", kazala je Cenićka. 

(BN/Agencije)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Mrcevci

01.09.2017 12:56

TO SVE ZAVISI KO DODJE NA VLAST A RTRS CE SIGURNO OBJAVITI .DAJTE PA TO NIKO NESMIJE NI DA SPOMENE

ODGOVORITE
Name

ha

01.09.2017 13:54

Pa ostaće isti, dakle nema inventure, a Vi gospodjo stvarno vise niste interesantni.

Name

Prointer i Lanaco

01.09.2017 14:36

Bitno je da Prointer i Lanaco ove godine sa javnim preduzecima i fondovima u RS naprave 50-80 miliona KM. Iz ti para se finansiraju papci, sudije, tuzioci i ostali izdajnici i malodusnici. Samo smo se bi najveci neprijatelji.

Name

VRS rep ha

01.09.2017 14:52

Etoooo tiii si interesantan!!!! Promjena ce se desiti kad tad, Zna se ko si "crvena kmer" koja se odma oglasava ko god sta kaze protiv ove vlasti koja je gora od karcinoma!!! Opustisili ste RS vise nego sva granatiranja i cijeli rat koji je iza nas... i imate hrabrosti nekome vi reci da nije interesantan, idite na portal rtrs tamo vam je blagostanje.

Name

Ne Ne

01.09.2017 13:04

Nema inventure. Na vlasti ce ostati isti.!!!

ODGOVORITE
Name

mmf

01.09.2017 13:30

Ok . Al onda ce oni i njihove familije vracati kredite a narod se raseliti i izumrijeti... i ? Kinezi doseliti i kineski u skole uvesti i kineske proizvode kupovati kao i termoelektrane bez sertifikata .... i?

Name

Prase

01.09.2017 13:50

58% Lemi 39% SDS a ostatk PDP i SDA

Name

Laktaši

01.09.2017 14:48

I treba da ostane ista jer ovskav narod ne zaslužuje bolju vladu. Dok se roditelj poginulih boraca zahvaljuju nadležnima za komadić papira na kojem piše ime njihovog sina a kod kuće nemaju ništa pa tu nema ni ljdstva ni karaktera ni pozicije ni opozicije a i narod prodo dušu đavolu pa eto propasti. Ne vjerovatno je koliko je narod zaluđen da ne smiješ istinu pričati mnogi bi tukli bijedu na ulicama a i njihovo će dijete ostati bez budućnnosti zbog ovakve vlasti

Name

Kiki

01.09.2017 15:23

Ko god dodje na vlast nadrljo je ko zuti.. Nesto se mora prodat da bi se podmirili dugovi i doslo na nula poziciju...Trebaju nam 3 milijarde hitno, hitro ili zurno.Volja vam...Sume Srpske oli Elektro Srpske.

Name

Gotov je

01.09.2017 15:31

Gotov je Mile, Prase mu je u punom koritu izvrnulo!

Name

Naprijed

01.09.2017 15:40

Šnjegota se predade i uzmače pred vrhom vlasti. Mogu prihvatiti da je to bilo iz ličnih razloga, ali moral i profesija su ga trebali natjerati da se suprostavi tiranima i nastavi raditi nezavisno, objektivno i u skladu sa Međunarodni revizorskim standardima i standardima RS. Imao bi veliku podršku.

Name

Betoven

01.09.2017 13:06

Siguran sam da bi se ti zaletila da uzmeš vlast!

ODGOVORITE
Name

Re betoven

01.09.2017 13:14

Budi siguran da bi ona uradila nešto pozitivno pa koliko toliko.

Name

re Betoven

01.09.2017 13:19

Neka kaze koliki je bio budzet kad je ona vodila finansije RS i koliko je penzija kasnilo.

Name

Re

01.09.2017 13:27

Tako je bila je i ona na vlasti pa ne mlati majke ti,svi ste vi isti samo da zajasete

Name

Za Betovena

01.09.2017 13:30

De ti B(l)entovenu ne sviraj .... znas vec cemu.

Name

Crvene kmeri!!!

01.09.2017 15:02

Sta vi znate o tome... Vi zivite 11 god od prodaje telekoma, kredita, zaduzivanja, propadanja banaka. Kad je ona otisla budzet RS je bio u suficitu aaa danas, 175 miliona u deficitu i vi nekome drzite predavanja cob..i jedni, penzije su se isplacivale iz redovnog punjenja fonda , a ne ko vi za godinu dana imate za 9 penzija a tri zaduzite da bi ispunjavali zakonske obaveze, i danasss !!! deficit koji necete da priznate ,ali vama je za dzabe obasnjavati...

Name

Re Betoven

01.09.2017 15:49

Gospodine sa umjetničkim imenom sad se gospodin Ludvig Van tvoj "imenjak" u grobu prevrće ako duša njegova zna kako mu ime skrnave. Ne znam da'l ti je poznato da u kolekciji instrumenata jedino češalj za kosu nije imao. Kad ga je onomad Austrijski car pozvao da ga kao muzičar zabavlja rekao mu je: "to što jesi postao si slučajno rođenjem, a Betoven je jedan". E kamo lijepe sreće da među "vama" ima iko da vašem šefu šta god kaže pa i u mnogo blažem tonu. Po tvom nastupu izgleda mi da si uvjeren da je predavač engleskog na mjestu premijera jači od nekog ko se ekonomijom bavi kao naukom. Zato "Betovene" kad se mi laici i portalska piskarala drznemu da pišemo o ekonomiji, a spominjeme takva imena kao što je gospođa Cenic, minimum kulture nalaže da to činimo sa bar malo više dostojanstva

Name

za Betovena

01.09.2017 17:23

Moli boga da se zaleti!!!Jer malo ko normalan bi u ovakvom stanju preuzeo ekonomiji RS ili BiH svejedno ,očaj vamo i tamo.A tek ko bi preuzeo narod na ivici rastrojstva i umora !!Al prvi uslov je izmjena izbornog zakona,da ovi nemoralni poslanici ne manipulišu mandatima i sramote i pljuju glasače

Name

Racbo

01.09.2017 13:08

Ostanu li ovi na vlasti od te inventure nema nista , a nakon cetiri godine nece se vise imati sta popisivati. Ako se ovako nastavi inventuru ce 2022. godine vrsiti neko sa strane.

ODGOVORITE
Name

Best

01.09.2017 13:17

Sve to vec znamo. Znamo da promjena nema i da ce svaka godina biti gora od prethodne. Izbori su obesmisleni, naroda to ionako ne interesuje jer zna se u kakvom loncu se nalazi. Odlazimo van, u najgorem mogucem slucaju u Srbiju mada je i to vrlo lose rjesenje.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.09.2017 13:32

Svejedno je ko će biti na vlasti. Ko god da bude, moraće da se zadužuje za vraćanje obaveza, a lopovski kapacitet su pokazali svi pa u poštenu vlas više ne verujem.

ODGOVORITE
Name

Srbac

02.09.2017 07:38

Ni ja Dragane previše ne vjerujem u poštenje opozicije (o poštenju pozicije suvišno je pričati), ali zbog obaveze prema našoj djeci i zbog samog zakona dijalektike po kome se sve kreće i mijenja, moramo ovo promjeniti pa makar došli gori- a sumnjam da gorih od ovih sadašnjih ima na kugli zemaljskoj.

Name

Momir

01.09.2017 13:47

Bice para cenicka kad se promjeni vlast i zaplijeni se imovina od snsd tajkuna i njihovog vodje dvoglavog arapina iz laktasa,milokradenka.Kad im se oduzme sve sto su pokrali od sirotinje, bicemo svajcarska u najmanju ruku.Samo im lopovski steceno oduzeti bice svega i pravde i para i srece u ovoj nasoj republici srpskoj.Tek tad ce narod spoznati razmjere ove crvene lopovske azdaje...

ODGOVORITE
Name

rr Momir

02.09.2017 07:45

Slažem se da treba zakonom predvidjeti i takvu mogućnost da se konfiskuje imovina onih koji su pokrali državne pare, ali sumnjam da se može sakupiti tolika količina novca (puno toga su oni propustili kroz digestivni trakt i bacili 'niz vjetar') ali vjerujem da se značajna suma opet može skupiti. I obavezno se mora izglasati Zakon o porijeklu imovine te isti prinjenjivati dosljedno. Važna je volja i čestita namjera neke nove vlasti- u tome je suština, a pare će se već namaći, ima njih dosta u okruženju i tokovima. Najbitnije je opredeljenje nove vlasti da radi čestito i pošteno. Da nam je to dočekati.....

Name

Igor

01.09.2017 13:52

Uvijek ima nesto da se uzme. Prvo lavovi pojedu meso, hijene pokupe ostatke, zatim lesinari rasturaju lesinu ali i za crve na kraju ostaje nesto ...

ODGOVORITE
Name

za

01.09.2017 14:33

Za Stevandica

Name

Drago

01.09.2017 14:05

Kada dođe do ,,otrežnjenja,, biće jako tužno i ružno..

ODGOVORITE
Name

samo ne ti

01.09.2017 14:08

Gospode ova nešto priča 5 penzija nisi isplatila,ti našla da popuješ

ODGOVORITE
Name

he he he

01.09.2017 14:31

Takvi su najpametniji kakva je stručna U pedesetoj digla kredu da kupi stan , kad sebi nisi stekla kako ćeš državi?

Name

re

01.09.2017 17:17

Žeki premijerka je pravo stručna!!!!Al to se ti samo malo ironišeš sa narodom ,jelda!!!!

Name

Re Re

01.09.2017 17:24

Nijedna ni druga nisu ni dve ovce na papiru da čuvaju

Name

re He He He

02.09.2017 07:47

Ali zato Tegeltija neće morati dizati kredit. On može kupiti čitav blok zgrada u BL bez marke kredita- koliko je stručan.

Name

pop

01.09.2017 14:13

Nece doci nova vlast ova ce nas voditi do svoga cilja istrebljenja srba iz bih za to su i postavljeni od strane SAD

ODGOVORITE
Name

Mile do istrebljenja

02.09.2017 07:48

UPRAVO TAKO.

Name

Kako to?

01.09.2017 14:41

Ako pobjedi SNSD, a naštimaće izbore ako treba, nema od inventure ništa, nego ide novo zaduživanje.

ODGOVORITE
Name

IZBORI

01.09.2017 14:48

GLASAM ZA STRANKU KOJA OBECA PONOVNU REVIZIJU I OBECA PRED BOGOM I NARODOM AKO NEBUDE SVE OK DACE ODMAH ZATVORITI U ZATVOR KRIVCE A ZNA SE KOJI SU.

ODGOVORITE
Name

Pelcer

01.09.2017 16:10

Vlast se nece promijeniti. Vlast svoje glasace cuva zaposlene na budzete a ovi sto se iseljavaju su glasaci opozicije, tako da ce pobjeda biti jos ubjedljivija. Realnost.

ODGOVORITE
Name

re P

01.09.2017 17:15

hebeš onda takve glasače i takvu pobjedu!!!Ovdje se ne isaljava opozicija ,ovdje se iseljava dostojanstveni i pametni narod !!Iseljava se svako ko ne dozvoljava sebi da mu neko kaže"tvoj rad ne valja daj ostavku"!!!!Al ovo je ismijavanje srpskih patriota i srpskih žrtava!!Zar da im ovakvi bjednici preuzimaju zemlju!!!

Name

Pelcer

01.09.2017 18:00

Ne kapiras sta sam htio reci. Vise odlaze oni sto bi glasali za opoziciju i oni koju se bez posla, tako da nema price o promjenama nego ce se desiti uvjedljivija pobjeda nego do sada. Sve ostalo je suplja prica i lazna nada. Za to nije Baja kriv nego mi jer nista ne cinimo osim sto po slavama i dernecima sve znamo ali nista ne cinimo. Od price se ne zivi.

Name

re Pelcer

02.09.2017 07:58

Na žalost, plašim se da si u pravu. Da nemam 50 godina i ja bih bježao odavde, a nikad nisam glasao za Dodika i ovu kliku. Bojim se da smo upravo u takvoj situaciji. Jedini spas je da se ONI sami pojedu izmedju sebe usljed nedostatka para, a to je teško moguće dok imaju podršku stranih finansijsih institucija koje im pred svake izbore ubrizgaju desetine miliona za kupovinu socijalnog mira i glasača neophodnih za sigurnu većinu. Recept za njihov poraz je ubaciti im "virus" koji će ih pojedti iznutra. Da li će taj virus biti kandida za predsjednika RS koji nije pi bolji Mile Radmanović, Pavić ili neko treći- samo je to pitanje.

Name

Cia Giovanna

02.09.2017 07:37

SVI KUKAJU PA I JEDNI DRUGE VREDJAJU A KAD TREBA GLASAT E TAD SU PRODANE DUSE SVI ZA DODIKA BOZE,BOZE AL' STE SMESAN NAROD.

ODGOVORITE