Šnjegota ignoriše poziv na ostavku

Jučerašnji poziv predsjednika RS Milorada Dodika da glavni revizor RS podnese ostavku ili će biti smijenjen i dalje je glavna tema. Duško Šnjegota i danas kaže da ostaje pri nalazu revizije koja je ustanovila da deficit budžeta nije 45, nego 175 miliona maraka.

Republika Srpska 30.08.2017 | 19:31
Šnjegota ignoriše poziv na ostavku
''Nema preispitivanja. Biće smijenjen. Bolje bi bilo da podnese ostavku, ili ćemo ga smijeniti'', rekao je predsjednik Dodik.

Saopštenje Duška Šnjegote

Ovakve izjave i zahtjeve glavni revizor je potpuno izignorisao. Duško Šnjegota oglasio se danas saopštenjem. O ostavci ni riječi. Ponavlja samo da je revizija budžeta, kao i sve dosad urađene, provedena u skladu sa zakonom i profesionalnim revizorskim standardima koje svaka vrhovna revizorska institucija u svijetu koristi u svom radu.

''Posebno je značajno napomenuti da prilikom revizije konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS u prethodnim godinama, iako su revizori u svojim izvještajima ukazivali na iste ili slične probleme kao i u izvještaju za 2016. godinu, nije bilo nikakvih negativnih komentara u pogledu kvaliteta ili suštine revizorskih nalaza i preporuka, kako tokom rasprave o tim izvještajima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tako ni u stručnoj i profesionalnoj javnosti.

Stoga se logičnim nameće pitanje šta je pravi razlog ili osnov za negativne komentare koji su se mogli čuti prethodnih dana. Sigurni smo da ti razlozi ne mogu imati uporište u profesionalnim računovodstvenim ili revizorskim standardima, načelima i principima'', navodi se u saopštenju.

Duško Šnjegota je demantovao bilo kakvu priču o saradnji sa pojedinim političkim opcijama u Srpskoj. Pozvao je na smirivanje tenzija, a argumentovana rasprava u Parlamentu će pokazati kvalitet revizorskog izvještaja, navodi se u saopštenju.



Cvijanović: Odlučiće Skupština

Premijerka nije pročitala saopštenje. Ali pročitala je revizorski izvještaj koji se, tvrdi, ne podudara sa stvarnim stanjem. O Dušku Šnjegoti svega nekoliko riječi.

''Biće onako kako Skupština bude rekla, jer je Skupština nadležna za ta pitanja'', poručuje premijerka Željka Cvijanović.

''Progon'' glavnog revizora

Umjesto istraga zbog propusta upravljanja javnim sredstvima na koje je revizija ukazala – uslijedio je progon glavnog revizora.

U Transparensi Internešnelu kažu da optužbe i napadi vlasti RS na Duška Šnjegotu pokazuju da vlast na sve institucije gleda kao na ličnu svojinu.

''Očigledno se pokušava ukinuti i zadnji nivo nezavisnosti i pokušava se uspostaviti potpuna stranačka kontrola i zastrašiti njene zaposlene i glavnog revizora'', ističe Ivana Korajlić.

Diplomatski odgovor Radojičića



Narodna skupština Republike Srpske izabrala je u novembru 2012. godine Duška Šnjegotu za glavnog revizora. Tada je na čelu Parlamenta bio Igor Radojičić. Danas, ipak, diplomatski odgovora na novonastalu situaciju.

''Nemam komentar. Ja sam trenutno gradonačelnik. Svojevremeno sam imao posla sa bivšim revizorima, to je sasvim dovoljno'', kaže Radojičić.

Pritisci i na Boška Čeku

Prethodnik Duška Šnjegote, Boško Čeko svojevremeno je tvrdio da postoje pritisci na njega i glavnu službu za reviziju. Godine 2003., prijećeno mu je zbog posla koji obavlja.

''Gospodin Čeko je 2008. godine utvrdio malverzacije na ugovoru autoputa Banjaluka-Gradiška. Od tada do danas, ni jedna pravosudna institucija nije reagovala po tom pitanju'', ističe novinar Dragan Maksimović.

Vlast nije podložna reviziji

Zakon o reviziji jasno kaže da je Glavna služba nezavisna i neće podlijegati upravljanju ili kontroli bilo kojeg lica ili institucije. Sada je jasno da taj Zakon prva vlast ne poštuje.



Revizor je utvrdio i otkrio pravo stanje u budžetu, koje nije ni nalik onom koje je prikazivala vlast. To je bio sasvim dovoljan razlog da Milorad Dodik preuzme stvar u svoje ruke – ostavka ili smjena.

Negativni izvještaji koje revizori proslijede u nadležna tužilaštv, u tužilaštvima i ostanu. Sudskih epiloga nije bilo. Očigledno je sve podložno reviziji, samo nije vlast.



BN televizija

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Naravoucenije

30.08.2017 17:53

Svi muljaju,neki cak i u skladu sa zakonom,a drugi pak kazu sta je sta i to je tako jer su oni zakon. Od sad ce revizori samo sluziti za pregledanje voznih karata i u Bajine stvari se ne bi trebali petljati

ODGOVORITE
Name

He he he

30.08.2017 18:31

Igor je nsjveci ljigo u SNSDu kakav prevrtljivac on s nekim nesto radio in radio

Name

STD

30.08.2017 19:25

Dodig(k)a treba stalno ovako trzati i držati u presingu... Kao što mungos iscrpljuje kobru... Daleko je lošiji u odbrani nego u napadu!!! Već se gubi, a juče su face oko njega delovale kao zombiji i to kad imaju menstruaciju...

Name

Kiki

30.08.2017 19:40

Dodik je pravu.Ipak njega stranke na vlasti biraju i daju mu hljeb u ruke.I to nije mala cifra sta taj dobija. A on ipak radi protiv vlade, koja je plusu 45 milijona.

Name

Dekanter Ana

30.08.2017 20:50

A jel se javila savjetnica Dekanter Ana.

Name

istina

31.08.2017 04:19

Ma sve je ovo prodavanje magle. Mile kao fol rezi na Snjegotu. Deficit je daleko veci pa se ovom fiktivnom svadjom skriva pravo stanje.

Name

Suki

30.08.2017 17:55

Snjegota je profesionalac u svom poslu i svaka mu cast. Smijenite zamjenika Darka Pejica, koji je najveci neradnik u Reviziji, koji se bavi samo tracevima i maltretiranjem zaposlenih u Reviziji zajedno sa dudkom Ljiljanom Forcom, a primaju plate koje su vece od premijera. Pejic uticao na misljenje Elektroprivrede da njegova zena Dragana mogla da sjedi u Odboru za reviziju Elektroprivrede RS.

ODGOVORITE
Name

Suki care

30.08.2017 18:32

To majsta u sridu

Name

Hercegovac

30.08.2017 20:08

Nemoguce je raditi posteno u ovom drustvu moras slusati i klimati glavom. Covjek samo radi svoj posao i ON kaze da ce biti smjenjen. Nema zakoa bitno je NJEGOVO misljenje. Nazalost. Propali smo

Name

crno beli svet

30.08.2017 20:20

Ovo je još jedan dokaz koliko im je stalo do RS i naroda , SNSD+DNS+SPRS=GROBARI REPUBLIKE SRPSKE

Name

Народ

30.08.2017 17:59

Народ поручује Додику: ОСТАВКА ИЛИ СМЈЕНА!

ODGOVORITE
Name

MD

30.08.2017 18:25

Hocete li pivo ili po jednu rakiju?

Name

RE NAROD

30.08.2017 19:10

Samo da taj isti narod nije po onoj narodnoj "sam pao sam se ubio" neki iz ubjeđenja a neki za pare, radna mjesta dobijena za deranje i lijepljenje plakata u kampanjama ustoličio ovo crveno zlo, pa mi sad gledajmo kako je ono silno i bahato, nit se koga stide nit "pozadini boje" . Ohrabruju najave da su neki spremni da fizički brane ono što je Šnjegota kao odgovorno lice pred narodom stavio na papir. Nisam ekonomista, al sam ubijeđen da je glavni revizor kao stručnjak za ekonomiju sam jači od Tegeltije, željke i pola ministarstva finansija zajedno. Da budem iskren, kad sam prvi put čuo ko će zamijeniti Džombića pomislio sam da je u pitanju neka sprdnja sa ozbiljnim poslom. Dovesti iz učionice nekoga pa time zakinuti đake za "dobrog" predavača i dati mu da vodi ekonomiju što prosvjetar objektivno nema pojma kao ni ja, pa mu normalno trebaju savjetnici za sve i svašta. Ovaj stav gospodina Šnjegote mi liči kao naziranje svjetla na kraju tunela i da možda još nije sve izgubljeno. S' toga očekujem da kompletna opozicija, sav slobodoljubivi narod i ono malo zdravog tkiva u vladajućima što hoću da vjerujem da ima stanu u odbranu čovjeka koji je smogao snage da radi svoj posao

Name

Dvica

30.08.2017 18:04

Nije mogao postati taj glavni revizor, bez iste te podrske.

ODGOVORITE
Name

Bozo

30.08.2017 19:45

E ta ti je dobra i tacna sjecam se pakovanja ove kombinacije i srozavanja i maltretiranha Boska Ceke uzas sta je radio da se dokopa Cekine fotelje ali dala baba dinsr da ude u kolo a dva da izade

Name

brod

30.08.2017 18:32

To, rokaj dok te ovi što motaju duvan umjesto cigareta podržavaju i naravno banda oko tebe.

ODGOVORITE
Name

Cale!

30.08.2017 18:33

Po kojem osnovu moze Dodik da trazi smijenu,zar nebi trebalo prvo uraditi ponovnu reviziju i ako je Dodik u pravu onda uraditi smijenu,ako nije neka Gospodin Dodik podnese ostavku!!!!!

ODGOVORITE
Name

Zool

30.08.2017 18:44

Zar je posao predsednika da poziva na ostavku ili smjenjuje glavnog revizora???Jel ima ovde neko tijelo nadležno da sankcionise ovo.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.08.2017 19:46

Srbi nisu htjeli unitarnu Bosnu al su zato dobili unitarnu Srpsku.Sve se pita jednog covjeka.Cak i kad hoces u gornjim pizdicima otvoriti kiosk ne moze dok se njega ne pita...Pinka je pinka.

Name

RAJNA

31.08.2017 00:10

Nije ovo unitarna Srpska, ovo je kneževina porodice Dodik i kumova, koja treba da pređe u Banovinu na čelu sa banom Dodikom.

Name

Lijevcanin

30.08.2017 18:50

12-ta godina kontinuirane vlasti najokorelije grupe kriminalaca na prostoru bivse SFRJ dovela je do toga da su isti opijeni vlascu konacno krenuli u razbijanje posljednjeg cvrstog dijela drzavnih institucija! naravno moze im se jer im je sve dopusteno

ODGOVORITE
Name

Zalosno

30.08.2017 19:17

Covjek ce biti smijenjen i to je realnost.Zalosno ali istinito. Izborom zamjenika pravobranioca koji je uhapsen odmah nakon imenovanja sve je jasno. Oni su se upleli kao crijeva u kriminal i jedino rijesenje su izbori...ali za koga glasati kada su svi isti i mijenjaju partije kao gace...Narodu odavno mozak ispran, mladi ljudi odlaze...Jedino vojni puc ali kad i vojske nemamo ... P.S. ajmo se u crkvu Bogu pomolit i sazidat jos koju hahahah

ODGOVORITE
Name

Sony

30.08.2017 19:24

Šnjegota je vrhunski profesionalac.

ODGOVORITE
Name

Hmm

30.08.2017 19:47

Jesi li siguran ? I on je nastao u SNSDovim lejama hm hm hm.

Name

Student

30.08.2017 19:27

Ovaj je jači od hvaljenog Čeke za tri klase... Svaka čast i podrška Šnjegoti

ODGOVORITE
Name

Profesor Miailovic

30.08.2017 19:55

Samo ti uci ims jos skole

Name

EKONOMISTA

30.08.2017 19:59

PROF. DR. DUŠKO ŠNJEGOTA JE VRHUNSKI RAČUNOVOĐJA I REVIZOR I ZATO JE NEMINOVNO DOŠAO U OVAJ POLOŽAJ JER VLADAJUĆI SE NAJVIŠE BOJE OVAKVIH KALIBARA.

ODGOVORITE
Name

100

30.08.2017 20:01

Gotov si Snjegota ima da te mile istopi. Nedaj se Mile uz tebe smo svi posteni srbi

ODGOVORITE
Name

STD

30.08.2017 20:24

Ne znam za poštenje, ali što si pametan... Ha ha

Name

Bježanija u svim pravcima svijeta

30.08.2017 20:05

U svakoj evropskoj zemlji, poslije ovakvog izvještaja, vlada podnosi ostavku i ide se na prevremene izbore. Ovdje kod nas to nije moguće, ovdje traže smjenu onoga ko je napravio nepravilnosti. Odavdje trebamo svi pobjeći, al svi. Ovo je kraj.

ODGOVORITE
Name

Frkica

30.08.2017 20:13

Na osnovu čega Dodik traži ostavku? Neka prepošteni predsjednik dokaže da gospodin Šnjegota nije u pravu,

ODGOVORITE
Name

cdbluka

30.08.2017 20:52

Snjegoti svaka cast...posten covjek na zajebanoj poziciji...a pinokio je pravi dodik

ODGOVORITE
Name

Cambridge

30.08.2017 20:53

Valjda bi sad trebalo izvrsiti superviziju,pa da se utvrdi koja strana nije u pravu i da ta strana snosi posljedice.Vjerujem da su mnogi dokumenti koji bi otkrili joc vecu dubiozu bili sakriveni i da je jos veca propast u pitanju.Strana koja zahtjeva superviziju bi debelo trebala biti u uvjerenju da je u pravu.U uredjenoj zemlji,premijer bisa kompletnim kabinetom podnio ostavku u roku 24 sata.Izgleda da ce ovaj revizor koji je si savjestan odletiti iz fotelje.Ovi u parlamentu ce preglasati za vlast ili ce vlast dokupiti glasova ako budu kratki.Borite se ljudi!Nece vam niko izabrati bolje drustvo dok se sami ne dozovete pameti

ODGOVORITE
Name

Snsd

30.08.2017 22:38

Koji je to bandit nevideni. Od nekog straha dosle mu oci ko u zeca. Sta su radili i pokrali to samo Bog dragi zna.

Name

SOVA

30.08.2017 22:00

šTA REĆI ZA DODIKA I CVIJANOVIĆKU NA OVU SITUACIJU I MNOGE D RUGE DO SADA, ŽALI BOŽE KAD ČOVJEK POSTANE SKOT, A ŽENA KUČKA. NJIHOV NAČIN VLADAVINE, BOLJE REĆI LOPOVLUKA I JAVAŠLUKA PREŠAO JE SVAKU RAZUMNU MJERU ODAVNO. DOĐE MI DA IH UPUCAM OBOJE I SAMOSTALNO SA ZADOVOLJSTVOM ODEM U TUNJICE NA DUŽI NIZ GODINA.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

31.08.2017 00:13

Kad pogledaš ove face na fotografiji pomisliš , zar sam živ stigao pred vrata pakla.

ODGOVORITE