"Izjava izvučena iz konteksta"

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta. On je dodao da je poznato da je "ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posljedica te ideje. "

Region 28.08.2017 | 20:04
"Izjava izvučena iz konteksta"
"Ali, isto tako sam rekao, pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan dio i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije", rekao je Sučić, prenijela je HINA. 

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsjednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović je ranije u ponedjeljak napustio konferenciju zbog niza uvreda koje je Sučić izrekao o Srbiji i bivšoj JNA u uvodnom izlaganju. 

Upitan da objasni svoju izjavu da svako zlo dolazi iz Srbije, Sučić je rekao da "ako se izvadi jedna riječ ili rečenica iz konteksta... kad krenemo u priču mora se znati ko je započeo rat i gdje se vodio". 

Rat se, kaže, nije vodio na teritoriji Srbije, "a u svakom su ratu oni (Srbija) bili". 

Ponovio je da je ideja o stvaranju "velike Srbije" i oduzimanju Hrvatima prirodnog i istorijskog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekat krenuo iz Beograda. 

Na Odalovićevu izjavu da Srbija nema zahtjev za bilo koju poznatu lokaciju ili grobna mjesta i pojedince za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobove u Srbiji, a da Hrvatsku zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su, kako kaže, bili okupirani četiri, odnosno šest godina. 

Sada je, kazao je, "najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći 'nemamo informacija o nikakvim grobištima'". 

Zapitao je, prenosi HINA, zašto neko negira činjenice, ako on smatra da je ključ rješenja u Srbiji i da iznosi argumente. 

"Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protok vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negdje neko odnekuda došao i želio Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice", rekao je, između ostalog, Sinčić.

Izvor: Agencije

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Radenko

28.08.2017 18:41

Da nije bilo Srbije ,Hrvatska nikad nebi bila drzava

ODGOVORITE
Name

Kralj Petar

28.08.2017 19:22

U pravu si kajem se za svoju glupost.....Unesrecio sa svoj narod. Neka su me ubili...

Name

Kralj Aleksandar

28.08.2017 20:06

Mene su ubili, u Marseje, a ti si tata umro prirodnom smrću!

Name

Igor

29.08.2017 10:24

Hahahahaha a Petra konja. Sta ce ne sjeca se kako je umro , davno je to bilo .

Name

Levat

28.08.2017 19:07

Da nije bilo Slobodana Milosevica Jugoslavija se ne bi raspala

ODGOVORITE
Name

Upamti

28.08.2017 19:52

da nije bilo Milosevica,nebi bilo sada ni srbije .

Name

Levat

28.08.2017 21:47

Da nije bilo Milosevica svi bi imali gdp unutar juge 15000 dolara, a ovako uzivajte u Srbiji.

Name

@Levat

29.08.2017 08:24

Да није било Кучана, Туђмана, Изетбеговића... данас би живјели много боље. Милошевић јесте крив али не за то за шта га се оптужује, а поготово није за распад Југославије.

Name

Re Levat,

29.08.2017 12:17

Normalno,kada su celo posleratno vreme 'vladali slovenci i hrvati, na srpskoj zemlji ,E kada je trebalo da srbin vlada "nemoze "rezbijamo drzavu,eto dobili dte ftzave samodtalne ;srbija vam nije dobra , zbog cega svi tamo letite ,rastrgaste se ,odjebite vec jednom.

Name

Srpska krv

28.08.2017 19:22

Srpska krv izgradila je hrvatsku 1945.

ODGOVORITE
Name

MK

29.08.2017 05:53

VELIKA SRBIJA JE UVJEK BILA I BIĆE VELIKA A HRVATSKA JE SAMO BILA HRVATSKA I OSTAĆE SAMO HRVATSKA I DŽABA VAM VELIKE OLUJE KADA STE MALI I OSTAĆETE MALI.

ODGOVORITE