Aparati zastarjeli, liječenje skupo

U 14 dijaliznih centara u FBiH bolesnici se dijaliziraju na aparatima koji su korišteni po 150. 000 do 200. 000 sati, a radni vijek jednog aparata je 15. 000 sati, odnosno pet godina, upozorio je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDITB FBiH).

Bosna i Hercegovina 23.08.2017 | 11:02
Aparati zastarjeli, liječenje skupo
On je dodao da se bubrežni bolesnici koji se liječe hemodijalizom susreću sa ogromnim problemima, a jetreni i srčani bolesnici kojima je potrebna transplantacija, bukvalno su osuđeni na smrt, jer transplantacija u FBiH gotovo da nema.

''Kod bolesnika koji se liječe hemodijalizom (HD) osnovni problem je zastarjelost aparata. Tu bi pod hitno trebala da reaguje Vlada Federacije BiH kako bi naterala osnivače dijaliznih centara da pod hitno planiraju i izdvoje sredstva za nabavljanje aparata u svim HD centima u FBiH'', rekao je Žuljević, piše ''Fokus''.

Drugi problemi su, kako je dodao, nedostatak ljekarskog kadra u pojedinim dijaliznim centrima, te nedostatak pratećeg kadra, medicinskih tehničara.

''Posebna priča su jako skupi lijekovi bez kojih pacijenti na dijalizi ne mogu, pa su prisiljeni da za svoj novac kupuju određene lijekove kako bi produžili svoj mukotrpan život na HD'', naveo je Žuljević.

Međutim, dodao je, pravo rješenje, kako za dijalizirane tako i za druge pacijente kod kojih je došlo do zatajenja organa (bubreg, jetra, srce, gušterača…) je transplantacija.

Tokom juna ovo udruženje je organizovalo i proteste zbog neusvajanja Izmena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

''Tražili smo da nam Federalno ministarstvo zdravstva, Vlada FBiH i Parlament FBiH odgovore na 15 naših zahtjeva i da iste realizuje u narednih 60-90 dana. Nadamo se da će razum prevladati i da će predložene izmene zakona biti usvojene, što bi bio odličan temelj za povećanje broja transplantacija u BiH'',  kazao je Žuljević.

Inače, U BiH ima oko 3.000 bolesnika koji se liječe hemodijalizom (oko 2.000 u FBiH), a računa se da ima oko 250 pacijenta koji su imali transplantaciju nekog organa.

Izvor: Fokus.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Predlog za ministarstvo zdravlja FBiH

23.08.2017 09:11

Da vam izvezemo Bogdanica - garant ce vam pogasiti ministarstvo i potpuno ga unistiti, tako da sa tim ministarstvom necete vise imati problema.

ODGOVORITE