LŠ: Maribor u Ligi šampiona, ne i Rijeka!

Marin utišao Rujevicu, Maribor ponovo u eliti! Posle škotskog Seltika, prolaz u grupnu fazu Lige šampiona obezbedile su ekipe Olimpijakosa, Maribora, Napolija i Sevilje.  Treći put u istoriji - Maribor će igrati grupnu fazu Lige šampiona, dok će Rijeka nastupiti u Ligi Evrope. Očekivane potvrde uspeha Napolija i Sevilje.  Napoli prekinuo lošu tradiciju Italijana i na foru stigao do Lige šampiona! Tamo će i klimava Sevilja! Napolitanci slavili 2:0, Berberi igrali 2:2 protiv Bašakšehira.  Hrabri Maribor OPET u Ligi šampiona! Marin smirio Rijeku i odveo Grke u elitu! Drugi put u četiri sezone prvak Slovenije igraće u društvu elitnih evropskih klubova.

Fudbal 22.08.2017 | 23:20
LŠ: Maribor u Ligi šampiona, ne i Rijeka!
Nakon Seltika, ovog utorka dobili smo još četiri učesnika Lige šampiona!

To su španska Sevilja, slovenački Maribor, italijanski Napoli i grčki Olimpijakos, dok njihovi rivali istanbulski Bašakšehir, izraelska Hapoel Ber Ševa, francuska Nica i hrvatska Rijeka idu u ono "masovnije" takmičenje - Ligu Evrope!

Hrvatski šampion, Rijeka nije uspela da zabeleži minimalan trijumf, posle poraza od 2:1 u Pireju, i po prvi put u istoriji se plasira u elitno takmičenje.

Prvu šansu na krcatoj 'Kantridi' imali su domaći, kada je udarac Marija Gavranovića odbrana gostiju u poslednji čas intervenisala i izbacila loptu s linije praznog gola, da bi kazna stigla posle samo desetak minuta.

Vadis Ođiđa-Ofoe proigrao je momka rođenog u Republici Srpskoj, a ovaj ušao u kazneni i rutinski savladao Simona Slugu.

Nedugo zatim srpski reprezentativac Jagoš Vuković propušta šansu da i sve definitivno reši u prvih 45 minuta, pogodivši stativu, ali Rijeka ipak nije uspela barem da unese dramu u susret ili barem izbegne poraz, pa je rezultat ostao nepromenjen – 1:0 (0:0).

Šampion Hrvatske je na "Rujevici" pokušao da povrati ono što je prokockao u prvom meču u Pireju, kada je dugo vodio, ali je Olimpijakos, još jednom, na "iskustvo" uspeo da sačeka svoje šanse i da ih realizuje tako da "ubije moral" kod svog protivnika.

Ređale su se šanse za hrvatsku ekipu sve do 25. minuta i kontre Marka Marina koji je odlično šutirao i poručio Rijeci da su im potrebna dva gola kako bi došli bar do produžetaka...

Tada je bilo vidljivo da je ekipa Matjaža Keka "stala", ali su se probudili u nastavku, imali nekoliko čak i zicera, ali je Stefanos Kapino ili branio ili gledao velike promašaje njegovih rivala, dok je i Olimpijakos vrebao iz kontre i nije uspeo da postigne još jedan gol.

Rijeka tako ide u Ligu Evrope, treći put u poslednje četiri godine!

Za razliku od Maribora, navijači Rijeke nisu bili te sreće. Imali su velika očekivanja i spremali se za istorijsku utakmicu, ali kako to obično biva na ovim prostorima, usledio je svojevrsni antiklimaks.

Nisu Riječani izdržali pritisak, na kraju krajeva, protiv sebe su imali znatno iskusniju ekipu kada je u pitanju Evropa, a objektivno, gledano i kvalitetniji je Olimpijakos.

I taj kvalitet uspeo je, kao i protiv Partizana u prethodnoj rundi kvalifikacija, relativno lako da pretoči u rezultat na terenu. Igrao se 25. minut, kada je pogrešila Rijeka, do lopte je stigao Vadis Ođiđa-Ofoe koji je sjajno proigrao Marka Marina na levom krilu, a ovaj lagano poslao loptu iza leđa golmana Rijeke.

Sedam minuta kasnije grčki šampion je čak mogao i da duplira vođstvo, ali je lopta posle udarca glavom Jagoša Vukovića umesto u golu, završila na stativi.

U drugom poluvremenu gledaoci na krcatoj Rujevici bili su u prilici da samo jednom skoče sa svojih sedišta. Florin Matei je u 79. minutu bio u dobroj poziciji, ali je na kraju šutirao pored leve stative. Otprilike sa tom loptom otišla je i poslednja nada hrvatskog šampiona da u ovom meču može da uradi nešto više.

Ovako, Rijeci za utehu ostaje plasman u grupnu fazu Lige Evrope, drugi put u klupskoj istoriji.

S druge strane, slovenački Maribor će posle dve godine ponovo igrati sa najboljima, pošto je u Ljudskom vrtu uspeo minimalnim rezultatom da eliminiše Hapoel Ber Ševu – 1:0 (0:0).

Posle poraza od 2:1 u Izraelu, domaćinu je ulazak u Ligu šampiona doneo Mitja Viler fenomenalnim udarcem sa ivice kaznenog u 13. minutu, a velike zasluge idu i na račun golmana Jasmina Handanoviča koji je veoma dobro reagovao u poslednjim trenucima susreta.

Najveći uspeh od klubova sa ovih prostora napravio je Maribor koji je izborio svoje treće učešće u grupnoj fazi Lige šampiona, koja donosi i finansijsku dobit (12,7 miliona evra).

Oni su pogotkom levog beka Vilera, već u 15. minutu, uspeli da nadoknade prednost Hapoela koji je u prvom susretu slavio 2:1, a zbog pravila o golu u gostima - dalje ide slovenačka ekipa koja je od 1999. godine do danas učestvovala i dva puta u grupnoj fazi Lige Evrope.

“Na ovim prostorima, na ovim prostorima, baš svega ima, na ovim prostorima“, glasi stih velikog hita kultne grupe Hladno pivo. I zaista, ima svega, a biće i Lige šampiona. I to tamo gde se verovatno malo ko nadao pre početka sezone - u Mariboru!

Prvak Slovenije je na svom Ljudskom vrtu savladao Hapoel Ber Ševu sa 1:0, a u prvoj utakmici bilo je 2:1 za izraelskog šampiona.

Odigrala je večeras ekipa Darka Milaniča zaista hrabro i dovoljno kvalitetno da se nađe u društvu elitniuh evropskih ekipa, treći put u klupskoj istoriji.

A navijači Maribora do duboko u noć klicaće dvojici igrača - Mitji Vileru i Jasminu Handanoviću. Prvom jer je u 15. minutu raketom sa ivice kaznenog zakucao loptu pod prečku za delirijum u na stadionu.

Što se tiče Handanovića, on je u 90. minutu skinuo zicer posle kornera i udarca glavomEntonija Nvakemea. Iako ima 39 godina uspeo je kao da je duplo mlađi da zapliva kroz vazduh i izbije loptu u korner, kada su se već svi uhvatili za glavu.

Inače, ni posle primljenog gola izraelski prvak nije pružio neku ofanzivnu igru, niti blistavu partiju, osim u već pomenutoj završnici i sudijskoj nadoknadi, ali tada je bilo kasno. 

Napoli je imao najmanje problema imao protiv Nice, za koju je još jednom očajno igrao Mario Baloteli, pa su se na dva gola iz Napulja nadovezali i pogoci Hosea Kaljehona i Lorenca Insinjea koji je doneo pobedu timu Maurisija Sarija i na Azurnoj obali - 0:2. Nica, koja je bila odlična prošle sezone u francuskom šampionatu ipak će u Ligu Evrope.

Italijanski Napoli nije imao previše problema protiv Nice u Francuskoj. Napolitanci su upisali još jedan trijumf od 2:0 i lagano prošli u grupnu fazu – 2:0 (0:0).

Ovoga puta, strelci su bili Hose Kaljehon u 48. i Lorenco Insinje u 89. minutu.

Napoli je u Ligi šampiona i tamo je otišao onako kako se i očekivalo - na italijansku "foru". Napolitanci su slavili protiv Nice u gostima s 2:0 (0:0) i tako obezbedili igranje u najjačem fudbalskom takmičenju u Evropi.

Kada je Hoze Kaljehon pogodio mrežu Nice u 48. minutu bilo je jasno da su Francuzima šanse postale samo teoretske i da ćemo gledati tim Mauricija Sarija u Ligi šampiona. Na kraju je još samo Lorenco Insinje stavio tačku na "i" u 89. minutu.

U situaciji kada Napoli ima dva gola prednosti iz prvog meča, bilo je teško očekivati da Nica može to da vrati. Tim iz Napulja je postavio zidine ispred svog gola i samo vrebao šansu u napadu da "kljucne" protivnika iz polukontre ili kontre. I baš to se i dogodilo - Kaljehon je pogodio posle fantastične asistencije Mareka Hamšika.

Kaljehonu je preostao samo lakši deo posla, a to je da prosledi loptu u mrežu golmanaKardinala. Posle toga meč je mogao odmah da se završi.

Ovo znači da će Italija imati tri predstavnika u Ligi šampiona sledeće sezone. Pored Napolija boje Čizme braniće i šampion Juventus i vicešampion Roma.

U poslednjih sedam godina italijanske ekipe su čak šest puta ispadale u plej-ofu za Ligu šampiona. U tim nizu samo je Milan 2013. prošao dalje. I sada je Napoli uspešno odradio posao.

Za kraj, susret sa najviše uzbuđenja i golova viđe je u Sevilji, gde je domaćin morao da se pomuči kako bi obezbedio prolaz – 2:2 (1:0).

Andalužani su slavili sa 2:1 prošle nedelje u Turskoj, ali je to gotovo neutralisao Eljero Elija – pogotkom u 17. minutu za veliku radost gostiju na Ramon Sančes Pichuanu.

Ipak, posle samo sedam minuta igre u nastavku Sebastijan Eskudero donosi Sevilji izjednačenje, a Visam Ben Jader u 75. totalni preokret.

Međutim, za totalnu dramu u poslednjih deset minuta pobrinuo se bosanskohercegovački reprezentativac Edin Višća, a malo je nedostajalo da Emre Belozolu, na ulasku u 90. minut, iz slobodnog udarca 'zaledi' sve na stadionu i donese svom timu senzaciju.

Sevilja se igrala sa živcima svojih navijača, ali ipak uspela da se domogne plasmana u Ligu šampiona posle remija protiv Bašakšehira 2:2. 

Berberi su dočekali Bašakšehir s 2:1 iz prvog meča, ali su posle gola Elije u 17. minutu navijači na Sančes Pishuanu morali da strepe sve do poslednjih minuta utakmice. Sevilja je golom Eskudera u 52. minutu i Ben Jedera u 75. došla do 2:1, delovalo je da je to-to, a onda je Edin Višća u 83. smanjio na 2:2. I napravio haos. 

Bilo je dramatično, ali je ostalo je do samog 2:2 i tako je Sevilja uspela da izbori prolazak u Ligu šampiona.

Gledaćemo trostrukog osvajača Lige Evrope u poslednjih sedam sezona u najjačem takmičenju. Igrala je Sevilja i prošle godine u Ligi šampiona, ali je ispala od Lestera u šesnaestini finala. Evo možda prilike za još bolji rezultat. 

Nica i Bašakšehir idu u Ligu Evrope. Utešna nagrada.

Preostali parovi četvrte, poslednje runde kvalifikacija na programu su u sredu, dok je žreb za grupnu fazu tradicionalno zakazan za petak.

REZULTATI:

Astana - Seltik* 4:3 (1:1) (prvi meč 0:5, ukupno 4:8)
/Ajer ag 26, Mužikov 48, Tvumasi 49, 69 - Sinkler 34, Ntčam 81, Grifits 90/

Sevilja* - Bašakšehir 2:2 (0:1) (prvi meč 2:1)
/Eskudero 52, Ben Jeder 75 - Elija 17, Višća 83/

Maribor*- Hapoel Ber Ševa 1:0 (1:0) (prvi meč 1:2)
/Viler 15/

Nica - Napoli* 0:2 (0:1) (prvi meč 0:2)
/Kaljehon 48, Insinje 90+1/

Rijeka - Olimpijakos* 0:1 (0:1) (prvi meč 1:2)
/Marin 25/

u sredu

Kopenhagen - Karabag (prvi meč 0:1)

Slavija Prag - APOEL (prvi meč 0:2)

Liverpul - Hofenhajm (prvi meč 2:1)

Steaua FCSB - Sporting Lisabon (prvi meč 0:0)

CSKA Moskva - Jang Bojs (prvi meč 1:0)

*ide dalje

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar