Prosječna plata za tri dana rada

Angažman spoljnih saradnika u institucijama BiH provjeren je način za isisavanje novca poreskih obveznika, a revizori su pregledajući poslovne knjige iz 2016. godine utvrdili da su pojedini kadrovi za tri dana posla plaćani kao da su radili pun mjesec, a pod krovom mnogobrojnih agencija bilo je mjesta i za penzionere i domaćice.

Bosna i Hercegovina 22.08.2017 | 12:25
Prosječna plata za tri dana rada
Revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH su, između ostalih, nepravilnosti otkrili u Agenciji za statistiku BiH i to kada je riječ o stimulacijama i angažmanu spoljnih saradnika. Kod nekih ugovora o djelu utvrđeno je da odstoje neusaglašenosti između datuma ugovora i roka za završetak posla i perioda za koji je utvrđena naknada.

''Iz jednog primjera je vidljivo da su ugovori za obavljanje telefonskog intervjuisanja zaključeni 18. maja 2016. godine sa rokom završetka poslova do 20. maja, a naknada je utvrđena na mjesečnom nivou'', naveli su revizori.

Nelogičnosti kod ugovora sklapanih sa spoljnim saradnicima bilo je i lani, kao i tokom ranijih godina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Za ugovore o djelu potrošeno je 260.967 KM, a po tom osnovu angažovano je 47 osoba.

''U Ministarstvu je putem ugovora o djelu povremeno angažovano 16 prevodilaca, pet konsultanata, po jedan procjenitelj, vještak, kulturno-umjetnička agencija, advokat, asistent, lektor, ekspert, ali i domaćica'', naveli su revizori.

Sličnih problema imala je i Agencija za državnu službu BiH, a njenom rukovodstvu je skrenuta pažnja da ta institucija mora biti predvodnik u poštovanju pravila prilikom zapošljavanja.

Agencija je, naime, tokom 2016. godine angažovala spoljne saradnike po ugovoru o djelu, a izdaci za njihov angažman su u odnosu na godinu ranije povećani za 40 odsto.

''Po tom ugovoru lani su bile angažovane tri osobe i to na poslovima definisanim sistematizacijom radnih mjesta, a za koje je isplaćeno ukupno 28.375 KM. Tačnije, dva lica bila su angažovana za poslove obuke državnih službenika. Važećim pravilnikom o sistematizaciji za obavljanje ovih poslova predviđeno je jedno radno mjesto koje je i popunjeno'', navedeno je u izvještaju.

Agencija je od septembra po ugovoru o djelu angažovala i penzionisanog, dotadašnjeg šefa odsjeka, za čiji rad je ugovorila mjesečnu neto naknadu od čak 1.950 KM.

''Uzimajući u obzir nadležnosti agencije i, shodno tome, njenu ulogu u procesu zapošljavanja u institucijama BiH, smatramo da agencija ima posebnu odgovornost u pogledu pravilnog postupanja kada je u pitanju primjena regulatornog okvira o zapošljavanju. Smatramo da je potrebno preduzeti aktivnosti na preispitivanju potrebe angažmana spoljnih saradnika na poslovima sistematizovanih radnih mjesta, a ako do tih angažmana i dođe, za poslove koji nisu stalnog karaktera potrebno je naknadu po istim utvrđivati na realnoj osnovi'', naglašeno je u izvještaju.

Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za 2016. godinu dobio je revizorsko mišljenje za rezervom. Uz taj izvještaj objavljen je i izvještaj o ključnim preporukama i nalazima revizije iz kojeg je vidljivo da većina propusta nije od juče i da se godinama ponavljaju.

Putovanja

Nepravilnosti su uočene i u Ministarstvu civilnih poslova BiH, uglavnom u vezi sa putovanjima koja su izvukla iz budžeta 233.472 KM.

''Uvidom u putne naloge i u evidencije o prisustvu na poslu koje su osnov za obračun plata, uočene su neusklađenosti. Naime, uočeno je, na bazi uzorka, da ima slučajeva da su istom licu za iste dane evidentirani i službeni put i prisustvo na poslu'', naveli su revizori.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

22.08.2017 10:47

Tegeltija će to plastično grafikonima objasniti...ne brinite !

ODGOVORITE
Name

Mrcina

22.08.2017 10:57

On tri čiste nema o poslu koji radi al o kriminalu krađi nepotizmu otimanju i bezobrazluku je jači od Lemija i Stevandića

Name

Za Don Kihot

22.08.2017 13:18

TEGELTIJI CE PLASTIKU UGRADITI DA NE ZVJEVA KADA PRICA KAO NA WC SOLJI VEC DA PLACE, KADA PRESTAJE FARMACIJA NASTUPA PRUGASTA TEKSTILNA KONFEKCIJ.

Name

ap

22.08.2017 12:20

Revizori utvrde i nikom ništa.Lova se namiče kumovima,rođacima itd. a narod ćuti.Ovi na budzetu za vrijeme radnog vremena pune kafiće( jer nemaju šta raditi) a plata ide.Pitanje samo ko i kada će javno saopštiti kolaps i propast ( mislim na strance) jer našim na budzetu je lijepo oni neće sigurno.Auta se nova kupuju,dijele stanovi,štimaju tenderi i daju krediti u nepovrat.To ni NJemačka ne bi izdržala duže od 3 g. al i nama se primakao kraj.Ko zna,možda smo i zaslužili jer smo ove ljude i postavili na vlast a sad nam ne valjaju.

ODGOVORITE
Name

Bili

22.08.2017 13:15

AHJDE RUDONJA ZAPOSLJAJ BOLJE CE TE NABITI