Analiza: Da li NBA stoji iza svih ovih otkaza?!

NBA klubovi nemaju pravo da zabrane igračima da nastupaju za reprezentaciju, što ih naravno ne sprečava da dovode igrače u veoma neprijatne pozicije.

Košarka 21.08.2017 | 22:45
Analiza: Da li NBA stoji iza svih ovih otkaza?!
Spisak košarkaša koji ne idu na Eurobasket, i to ne bilo kakvih, već onih koji su vedrili i oblačili na prethodnim olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, sve je duži.

Iz dana u dan.

Posle Janisa Adetokunba, koji je napustio pripreme reprezentacije Grčke i tamošnjoj javnosti priznao da nije u prilici da ode na EP i, usput, ispuni program koji su pred njega stavili Milvoki Baksi, na ovu VIP listu dopisan je - nažalost - i Miloš Teodosić.

Za razliku od Adetokunba, u obrazloženju koje je ponudio selektor Aleksandar Đorđević ne pominje se činjenica da je Teodosić ovog leta potpisao ugovor sa Los Anđeles Klipersima, već je kao zvaničan razlog navedena njegova hronična povreda lista.

Teodosić zbog toga pravio pauzu i tokom Evrolige, oko Nove godine, a list noge oko kojeg stavlja bandažu svaki put kada izlazi na teren bio je razlog zbog kojeg je propustio to jedno takmičenje od debija za "orlove" - Eurobasket 2013.

Ipak, ljubitelji košarke u Srbiji (čitaj: Evropi) sumnjaju u zvanične verzije i kao razlog za Teodosićevo odustajanje vide njegov odlazak u NBA ligu, iz koje su i Đorđeviću i njegovim kolegama mahom stizale neprijatne vesti vezane za odaziv u nacionalne timove.

Da odmah naglasimo - NBA klubovi nemaju pravo da zabrane igračima da nastupaju za reprezentacije na zvaničnim FIBA takmičenjima, a selektori smeju da ih koriste tokom 35 dana pre prve utakmice.

To, naravno, ne znači da NBA klubovi nemaju načina da dovedu igrače u veoma neprijatnu poziciju u kojoj se od njih očekuje da ispune ono što im je zadato tokom leta, ali da na kraju sve ipak bude njihova odluka kako bi se formalno poštovali propisi.

Utoliko, sumnja u zvaničnu verziju Teovog izostanka (ili bar to da je povreda jedini razlog) jeste osnovana - koliko zbog Đorđevićevih muka sa pozivima Bobana Marjanovića i Nikole Jokića, toliko i zbog zajedničkog imenioca zvanog NBA kod povećeg broja igrača koji su otkazali ostalim selektorima ovog leta.

Ono oko čega nema dileme je - poslednja odluka je uvek ona koju donese igrač, ali se okolnosti i očekivanja drastično razlikuju.

Evo najnovije liste:

Danilo Galinari
Andrea Barnjani
Nikola Batum
Rudi Gober
Fabijen Kozer
Rudi Fernandez
Serdž Ibaka
Nikola Mirotić
Serhio Ljulj
Nikola Jokić
Nemanja Bjelica
Miroslav Raduljica
Miloš Teodosić
Janis Adetokunbo
Kostas Kufos
Tajler Dorsi
Ersan Iljasova
Emre Ašik
Enes Kanter
Jan Veseli
Ondrej Balvin
Marćin Gortat
Maćej Lampe
Oleksij Len
Kirilo Fesenko
Miro Bilan
Ivica Zubac
Ante Žižić
Mario Hezonja
Ante Tomić
Damjan Rudež
Zoran Dragić
Pol Zipser
Maksi Kleber
Domantas Sabonis
Paulijus Jankunas
itd, itd

Od slučaja, do slučaja...

Svakog leta ponavlja se ista priča - neki NBA igrači nastupe za svoje reprezentacije, a neki ne i to uglavnom dovede navijače do pitanja: "A, kako ovaj može, a onaj ne?" Jednostavno, ne nalaze se svi košarkaši u istoj poziciji ni fazi NBA karijere, nisu svi ugovori jednako stabilni i dugoročni, a postoji i deo koji nije poznat javnosti a tiče se klauzula u ugovorima nekih igrača, gde se i nagoveštaj povrede ili nešto što se dogodilo u prošlosti može smatrati legitimnim razlogom za zabranu nastupa.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar