Novi napadi pred vratima Evrope?

Stotine pripadnika takozvane Islamske države (ID) vratilo se u sjevernu Afriku i mogli bi da je, pred vratima Evrope, upotrebe kao bazu za nove napade širom evropskog kontinenta, upozorava danas britanski The Guardian.

Svijet 20.08.2017 | 21:23
Novi napadi pred vratima Evrope?
Londonski dnevnik to navodi u tekstu pod naslovom "Marokanski teroristi ID - prijetnja na pragu Evrope", dok se intenzivira potjera za članovima ćelije na čelu s Marokancima koji se smatraju odgovornim za terorističke napade u Španiji.

"Vjeruje se da se oko 1.000 džihadista krišom vratilo u Maroko i Tunis sa poprišta kalifata ID koji se ruši. Oko 300 ih se, kako se smatra, vratilo u Maroko, odakle najvjerovatnije potiče šest od 12 terorista koji su izveli napade u Kataloniji", navodi Guardian ističući da obavještajni zvaničici takve džihadiste smatraju velikom prijetnjom.

Bivši vodeći član ogranka ove ekstremističke organizacije za spoljne operacije kaže da je "egzodus boraca ID" iz Evrope obuhvatio ekstremiste koji su pobjegli od obespravljenosti i sitnog kriminala kojim su se tamo bavili, puni pritužbi na status koji su imali u Evropi - naročito u Francuskoj.

Bivši lider ID kaže da su se džihadisti "žalili na diskriminaciju, da nisu pravedno tretirani i da nikada neće biti".

"Tražili su nešto. I duboko su vjerovali da u Francuskoj nisu kod kuće", ističe on.

Imajući u vidu da se teritorija koju ID drži pod kontrolom sve više smanjuje, on vjeruje da će neki od njih iskoristiti blizinu Španije za izvođenje napada u Evropi, ili pak za dublje infiltriranje na evropskom kontinentu.

Vjeruje se da je na vrhuncu moći ID oko 1,600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju, čime su postali jedna od najvećih nacionalnih grupa u kalifatu, ali je u međuvremenu oko polovina od tog broja ubijena.

Marokanske vlasti kažu da su spriječile nekoliko terorističkih napada velikih razmjera u Kazablanki i Rabatu, ali da su im ograničene mogućnosti da spriječe Marokance u izvođenju operacija izvan zemlje.

Blizina Maroka i Španije i mnogobrojni marokanski emigranti odavno zabrinjavaju.

"Odavno viđena kao plodno tle za ekstremiste, sjeverna Afrika se sada sve više smatra odskočnom daskom za napade na Evropu radi osvete za gubitke IS", zaključuje The Guardian.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ante

20.08.2017 22:21

Kost je bacena,hajde kerovi glodjite se sad ko je gori Srbi ili Bosnjaci.

ODGOVORITE
Name

Vrijeme zla

21.08.2017 00:03

Danas sam ostala zgadjena. Dvoje mladih Bosnjaka su isli u posjetu rodjaku koji je lezao na psihijatriji. Vratili se kuci, te zasmijavali sve oko sebe s onim sto su vidjeli u bihackoj bolnici. Kaze mi mati* Ti si svakog obilazila, a imas katanac na ustima.' Da li je njihov Kuran isti kao moj, da li su ga citali ili ga zamo drza za ukras. Nisam znala odgovor. Ne znam niti za ovo. Mozda ono S. Isovia' Vrijeme zla ' bi mogao biti ordgovor.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

21.08.2017 09:04

De nam reci kako ti pobježe sa psihijatrije? Poznaješ li Dragutina i Bačvanina 007?

Name

RE Indijanac

21.08.2017 16:26

Bravo Indijanac.To ocito pripadas normalnim i ispravnim.Il ti tako samo mislis.

Name

Reseno Za Pet Minuta,

21.08.2017 19:44

3 i,uzarene glave znaju gde he granica, samo 3i hidrogenske bomde dace ,smece pokupe ,sledi inf - nepoznati predmet pao ,mnogo mrzviv :rat zavrsen ,pocnite orati sejati da prezibite ,opet kroz100 god- cemo malo razrediti "da se bolje dise,itn itn.

Name

Role

21.08.2017 07:50

Ma mi nemamo brige imamo ministra mektica

ODGOVORITE
Name

Mekta

21.08.2017 16:27

Mekta nas je ubjedio.Nema terorizma.

ODGOVORITE
Name

Malo Brzih Neutrona

21.08.2017 19:28

i rjesen problem....

ODGOVORITE