Ko su redovne platiše u BiH?

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH saopštila je da je 10 kompanija iz BiH uplatilo ukupno 388 miliona KM PDV-a u prvih šest mjeseci ove godine, što su ujedno i najveće uplate PDV-a u BiH.

Republika Srpska 20.08.2017 | 12:18
Ko su redovne platiše u BiH?
Kompanije sa naviše uplaćenog PDV-a u prvoj polovini 2017. godine su "BH telekom" Sarajevo, "Elektroprivreda BiH" Sarajevo, "Telekom Srpske" i "Mtel" Banjaluka, "Fabrika duhana" Sarajevo, "Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne" Mostar, "Bingo" Tuzla, "Hrvatske telekomunikacije" Mostar, "Optima grupa" Banjaluka, RiTE Ugljevik i Rudnik mrkog uglja Banovići.

U saopštenju je navedeno i po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovini 2017. godine izvršili naveće uplate PDV-a, a ukupno su uplatili 492 miliona KM.

U Regionalnom centru Banjaluka riječ je o kompanijama "Telekom Srpske" i "Mtel" Banjaluka, "Optima grupa" Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, ZP "Elektrokrajina" Banjaluka, "Elektroprenos BiH" Banjaluka.

U Regionalnom centru Tuzla riječ je o kompanijama "Bingo" Tuzla, RiTE Ugljevik, Rudnik mrkog uglja Banovići, "Elektro-Bijeljina" Bijeljina, Rudnik mrkog uglja Đurđevik, Živinice.

U Regionalnom centru Sarajevo riječ je o kompanijama "BH telekom" Sarajevo, "Elektroprivreda BiH" Sarajevo, "Fabrika duhana" Sarajevo, "Konzum" Sarajevo, "Fis" Vitez.

U Regionalnom centru Mostar riječ je o kompanijama "Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne" Mostar, "Hrvatske telekomunikacije" Mostar, RiTE Gacko, "Hercegbosanske šume" Kupres, "Atako-trgovina i zastupanja" Mostar.

"Pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je UIO za sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3,909 milijardi KM, što je za 255 miliona KM ili 6,99 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine", saopšteno je iz UIO BiH.


"Kao što svakog mjeseca na veb stranici objavljujemo takozvanu `crnu listu` dužnika po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako ćemo u narednom periodu formirati i `bijelu listu` onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza", saopšteno je danas iz UIO BiH.

Obveznici objavljeni na "bijeloj listi", kako navode iz UIO, sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

U saopštenju se navodi da je, pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, riječ o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da je riječ o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Za sve ovakve poreske obveznike u BiH UIO je najavio da će u narednom periodu uvesti takozvani "horizontalni monitoring", tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima.

"`Horizontalni monitoring` ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika, što je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama EU", navedeno je u saopštenju.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Srki

20.08.2017 11:38

Pa jel rafinerija nije propala tako su mediji izvještavali

ODGOVORITE
Name

re

20.08.2017 14:44

Pa to Je davno otpisano

Name

Re Re

20.08.2017 16:00

Pa vidiš da ljudi plaćaju kako onda otpisani,da je otpisan bi bi u blokadi

Name

A

21.08.2017 18:57

A dobro, to opozicija tvrdila, BN uredno prenosila pa ti sad ukrsti sve podatke i dođi do zaključka.

Name

Obicni ljudi

20.08.2017 12:17

Redovne platiše računa su obićni građani, stanovnici ove zemlje, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, al nece da se brukaju te placaju redovno preskupu struju, preskupu vodu, preskupi telefon, tv i ostalo.

ODGOVORITE