Balkanski meč: SAD vode 1:0

U fudbalskom žargonu, reč je o finalnoj utakmici velikih sila za kontrolu i uticaj na Balkanu.

Region 17.08.2017 | 11:37
Balkanski meč: SAD vode 1:0
Trenutni rezultat je 1:0 za SAD, ali Rusija se još ne predaje. Sa krila nadiru Kina i Turska, a EU je u defanzivi, piše "Dojče vele".

Već vekovima je Zapadni Balkan igralište velikih sila. Habzburgovci protiv Osmanlija, zapadni sistem vrednosti protiv komunističkih država – to su tokom istorije bili rivali. Sada se ponovo radi o moći i uticaju u regionu. Ovoga puta su u ofanzivi Amerikanci i Rusi, ali su umešane i Kina i Turska. Evropska unija je u zaostatku, i pored najvećeg ličnog i finansijskog angažovanja.

„Rusija i SAD se sve oštrije sukobljavaju na Balkanu“, analizira pre nekoliko dana ugledni informativni „T-portal“ iz Hrvatske, najmlađe članice EU – i dodaje: „Samo jedan mali sukob može da raspali bure baruta“. „Srbija žonglira između Brisela i Moskve“, zabrinuto ove sedmice piše najtiražniji beogradski list „Blic“. Srpski „Novi magazin“ uočava „rusko-američki energetski rat na tlu Evrope“ – a Balkan u njegovom središtu.

Borbeni tonovi

Pre dve sedmice američki potpredsednik Majk Pens posetio je malu Crnu Goru, koja je ove godine – i pored oštrog protivljenja Rusije – pristupila NATO. „Ovde na Zapadnom Balkanu, Rusija radi na destabilizaciji regiona kako bi potkopala njegovu demokratiju i podelila ga“, izjavio je Pens pred gotovo svim šefovima vlada iz regiona. SAD i pod predsednikom Donaldom Trampom podržavaju jugoistočnu Evropu protiv Moskve.

Takvi borbeni tonovi naišli su na kritike, pre svega u Srbiji. Nije Rusija ta koja ovde unosi destabilizaciju – već Zapad, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Beograd već godinama pokušava da balansira. Kandidatu za članstvo u EU priključenje Uniji ne ide dovoljno brzo. Istovremeno, sa istorijskim prijateljem Rusijom se neguju posebni odnosi. Tako u drugom po veličini gradu, Nišu, postoji „Srpsko-ruski humanitarni centar“, koji Vašington smatra centrom za špijunažu. Trenutno se sa Moskvom pregovara o nabavci šest polovnih aviona MIG-29, tenkova i sistema za raketnu odbranu.

Za to vreme, SAD insistiraju na energetskom snabdevanju. One traže od Hrvatske da na ostrvu Krk, u severnom delu Jadrana, konačni izgradi planirani terminal za tečni gas. Njega bi punili američki tankeri i on bi trebalo da bude povezan sa sličnom stanicom u poljskom Svinojušću. Jugoistočna Evropa bi tako bila nezavisnija od ruskog gasa. Na inicijativu Hrvatske i Poljske prošle godine je pokrenuta Inicijativa tri mora (Baltik, Jadran, Crno More). Dvanaest država srednje, istočne i jugoistočne Evrope žele snažniju podršku SAD kako bi se intenzivnije odbranile protiv Moskve.

EU u defanzivi

Evropska unija na novog igrača gleda sa nepoverenjem. Brisel primećuje da, i pored pomoći od više milijardi evra i čitave armije diplomata i stručnjaka, ima ograničen ugled i uticaj na Balkanu. Predložena su rešenja za političke krize, kakve su u Albaniji i Makedoniji, ali su u delo sprovedena tek nakon velikog angažmana američkih diplomata.

Kina je proteklih godina u okviru „Novog puta svile“ ovde gradila puteve i mostove, davala kredite i modernizovala nuklearne elektrane. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledećeg meseca dolazi u posetu Srbiji i sa sobom vodi 150 biznismena.

Turska je tradicionalno dobre odnose sa muslimanima u Bosni i Hercegovini još više intenzivirala. Velikodušno je pomagala u obnovi džamija uništenih za vreme rata. Borbu za uticaj na Balkanu dodatno rasplamsavaju mediji. Ruska agencija Sputnik to radi sa programom na srpskom jeziku i tako jača ruski pogled na svet.

Američka firma KKR – kojoj već pripadaju vodeće televizije u regionu – upravo je kupila Novu TV u Hrvatskoj i POP TV u Sloveniji – omiljene televizijske stanice. Turska novinska agencija Anadolija je naročito jaka u Bosni. O televiziji i portalu „Al Džazira Balkan“ iz Katara na maternjim jezicima da i ne govorimo.

(Dojče vele)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

osvit

17.08.2017 10:02

Gospoda Nijemci vi ste svoj posao zavrsili razbijanjem Jugoslavije za sto je gospodin sa zutim dzemperom dobio i spomenik u susjednoj drzavi a i rezim koji se nije odrekao vasih ideologa nadam se da vi jeste.

ODGOVORITE
Name

@osvit

17.08.2017 11:21

(1) Хрвати су Геншеру подигли не један него бројне споменике. Тако су се увијек захваљивали својим окупаторима Њемцима. (2) И Њемачка је само марионета САД-а. Као што је САД марионета Ватикана. То ове двије земље не чини невиним, али треба знати одакле вјетар дува. Како Језуити пухну то се пренесе преко њихових људи у Вашингтону, Лондону, Бриселу, Берлину и Бечу до нас. (3) Овај чланак само (још једном) показује колики је интерес сила за овај простор. У мом кругу познаника и пријатеља има довољно лаковијерних који изговарају реченице типа: "Ма шта смо ми (бивша Ћопославија) њима интересантни?". А не разумију да нпр. Србија у Војводини има најбољу земљу у Европи, да у руднику Бор имају три златне жиле од којих је само једна вриједна 15 милијарди долара (vUÇKo ју је дао у концесију за двјестотињак милиона), да на КосМет-у има не само угља колико хоћеш (угаљ који представља стратешки ресурс којим земља може да се грије) него и тзв. "ријетке земље". А то су минерали који су потребни за модерну електонику, батерије итд. Ово што пишем је само оно што се јавно зна. САД помоћу сателита и испитивања терена на КосМет-у и у Србији сигурно имају још поузданије информације. Зато је и вођен рат, зато је саграђен Bondsteel, зато се отима КосМет, зато се преко окупационих намјесника уништава Србија. Ко вјерује да се NATO борио за права Албанаца, за њега имам повољне парцеле на мјесецу, са погледом на море.

Name

Leko

17.08.2017 10:18

Samo ce obican narod da ispasta i ne daj boze strada,veliki ostaju uvijek veliki i nedodirljivi.

ODGOVORITE
Name

Ime

17.08.2017 10:27

A gdje smo svi mi tu sa ovih prostora? Šta mi mozemo da učinimo da nama bude bolje? Jer trebamo da glođemo kosti poslije kad ovi od nas sve pokupuju? Jesmo li toliko glupi, tupi, ne sposobni... da uzmemo stvari u svoje ruke kao oni u Singapuru i napravimo nešto sto je dobro za nas a ne za one koji hoće da uzmu kajmak a nama šta ostane?

ODGOVORITE
Name

Tex

17.08.2017 10:33

Ja najviše vjerujem u SAD, oni su i podigli Njemačku nakon II svjetskog rata, podigli su Južnu Koreju, to je odavno jedna od najmoćnijih ekonomija na svijetu. Imaju najnovije tehnologije za sve. EU je šuplja priča na Balkanu već 100 godina. EU je razvalila Jugoslaviju a niti su pomogli Sloveniju i Hrvatsku niti će nas.

ODGOVORITE