Rusija: Kosovski projekat propada

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da "kosovski projekat nastavlja da propada" i da Priština potpuno nekažnjeno nastavlja da ne ispunjava dogovore iz Brisela.

Svijet 16.08.2017 | 21:30
Rusija: Kosovski projekat propada
On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji rekao da Rusija u sadašnjim okolnostima ne vidi osnovu za smanjenje obima Unmika.

"Mnoge delegacije predstavljale su nam danas divnu sliku sa Kosova, ali to se ne podudara sa našim viđenjem situacije. Kosovski projekat i dalje pakazuje svoju neodrživost", naveo je Nebenzja.

On je istakao da Unmik ostaje značajan instrument za međunarodno praćenje situacije na Kosmetu.

Nebenzja je pozvao međunarodnu zajednicu da obezbijedi poštovanje Srba na Kosovu koji su izloženi napadima na njihn i njihovu imovinu.

On je rekao da ni dva mjeseca od izbora na Kosovu institucije još nisu počele normalno da funkcionišu, niti je ostvaren ni najmanji napredak po pitanju formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/.

"Pozivamo posrednika u dijalogu da obezbijedi garancije za poštivanje prava Srba i zaštitu njihovog vjerskog nasljeđa", naglasio je on, navodeći primjere napada na Srbe i njihovu imovinu, pri čemu posebno zabrinjavaju pokušaji uzurpiranja imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

On je istakao da namjere Prištine za članstvo u Unesku ne treba uzeti u obzir.

Nebezja je istakao da nema više nikakvih prepreka za početak rada Specijalnog suda za zločine terorističke OVK, te dodao da se na Kosovu vrbuju ljudi koji odlaze da se bore na strani ekstremista na Bliskom istoku.

Predstavnik Kine Vu Haitao ocijenio je da Savjet bezbjednosti UN treba da ostane posvećen situaciji na Kosovu i zadrži posredničku ulogu, istakavši da "ne treba ponavljati greške iz istorije".

On je izrazio podršku što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine i primjeni dogovorenog uz izgradnju uzajamnog povjerenja, te pozvao i na uzdržavanje od akcija koje bi mogle dovesti do tenzija.

Predstavnici zapadnih zemalja, stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, pozvali su da se prorijede sjednice ovog tijela posvećene situaciji na Kosmetu, kao i da se razmotri smanjenje obima i, na kraju, ukidanje Unmika, čemu su se, osim Srbije, oštro usprotivile Rusija i Kina.

Većina ambasadora zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN je, tokom debate na sjednici o Kosovu, pozvala na brzo formiranje nove vlade samoproglašenog Kosova, ali i na obnovu briselskog dijaloga i nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Predstavnik SAD Mišel Sajson pozvala je sve države koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo da to učine i da podrže njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol, čemu su se pridružili i predstavnici Francuske, Velike Britanije i Japana.

Ona je ocijenila da je Unmik izgubio razlog postojanja i zatražila da se ta misija postepeno smanji i na kraju ukine, a da se predstavljanje izvještaja i sjednice posvećene njenom radu održavaju na šest, umjesto na tri mjeseca.

Sajsonova smatra da je vlada u Prištini "odavno pokazala da je sposobna da upravlja i Savjet treba da prizna da je Kosovo ostvarilo značajan razvoj".

SAD su zatražile i da Kosovo što prije formira novu vladu, ratifikuje sporazum sa Crnom Gorom i učini korake ka izgradnji multietničkog društva.

Izvor: Agencije

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Trn

16.08.2017 19:37

A et vas kao neko nesta pita....

ODGOVORITE
Name

Рнт

16.08.2017 20:24

А ко тебе шта пита? Врати се у јазбину из које дошао а Србе остави да рјешавају своје проблеме са својим савезницима.

Name

Re

16.08.2017 20:58

Da nije Rusa jadna ti majko sta bi bilo sa Srbima. Ulozili su vise veto odluka za Srbiju nego za sebe.

Name

Kokai Stejt

16.08.2017 21:15

Ma kako se samo ta njihova demokratija pretvori u Cocain State. E nikako mi nije jasno.

Name

Indijanac

16.08.2017 19:56

Znači ode UNMIK, ostade NATO i oružane snage Republik e Kosovës, ostadoše Vulin i Dačić u neprijateljskom okruženju

ODGOVORITE
Name

Народна

16.08.2017 20:58

Ко се тућој несрећи радује, нек се не нада својој срећи.

Name

Stalna Članica

16.08.2017 21:00

Rusija i Kina su stalne članice SB UN i i pošto su one izričito protiv zatvaranja misije UNMNIK ta misija i dalje ostaje kao o rezolucija 1244.Tzv i samoproglašena država Kosovo nikad neće postati član UN zbog stava Rusije i Kine,kao i Interpola jer Rusija predsjedava komitetom Interpola.

Name

re

16.08.2017 21:27

Ne vrijedjaj Indijance, to je veoma plemenit narod - ti si obican balija.

Name

dzoo

17.08.2017 04:14

Ama ovog niko nista ne pita oni su i izdali KM samo sad zamagluju nam oci.

Name

Re indijanac

17.08.2017 05:39

I nezavisna Republika Srpska.a ti ostajes sam u djamahiriji il sarajevskom pasaluku.nek ti je sretno

Name

Re Indijanac

17.08.2017 10:45

Indijanac,uzmi luk i strijelu i pokušaj nešto da uloviš,da stalno ne jedeš ono što se ne jede!

Name

Hvala

16.08.2017 20:35

VELIKO HVALA BRACO

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.08.2017 22:54

Braca su trebala drzati aredrom u Pristini a ne povit rep a sada prodaju maglu kao i ovaj mali Slobo.

Name

Ico

17.08.2017 10:28

Dragane pametan si kao G. Konj.

ODGOVORITE