Ko snabdijeva S. Koreju raketama?

Motor koji je navodno korišćen u severnokorejskim raketama napravljen je u ukrajinskoj fabrici, ali isključivo za rakete nosače koje su isporučivane Rusiji.

Svijet 15.08.2017 | 22:29
Ko snabdijeva S. Koreju raketama?
To je saopštila ukrajinska svemirska agencija.

"Takvi motori su se do 2001. godine proizvodili u ukrajinskoj fabrici Južmaš", izjavio je šef ukrajinske svemirske agencije Jurij Radčenko novinarima, a prenosi agencija Frans pres.

Motori RD-250 su, kako je dodao, korišćeni u raketama nosačima "ciklon-2" i "ciklon-3" koje su isporučivane Rusiji.

"I motori i rakete nosači su se proizvodili u Južmašu u interesu Rusije", kazao je Radčenko, dodajući da je ukupno proizvedeno 233 takvih raketa.

Prema informacijama Kijeva, Rusija danas poseduje između 7 i 20 raketa "ciklon" i može da uradi šta god poželi sa motorima i nacrtima.

"Imaju te motore, ali imaju i dokumentaciju. Mogu da snabdeju motorima koga god hoće", dodao je šef svemirske agencije.

Američki list "Njujork tajms" je, pozivajući se na jedan izveštaj eksperata, preneo da je brz napredak Severne Koreje u razvoju rakete dugog dometa usledio nakon što je Pjongjang kupio raketne motore od jedne ukrajinske fabrike.

"Rakete korišćene u nedavnim severnokorejskim testiranjima zasnovane se na motoru RD-250, koji se nekada proizvodio u ukrajinskom građu Dnjepru", zaključak je istraživanja Majkla Elemana iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Ti motori su, kako se navodi u izveštaju eksperata, verovatno kupljeni od korumpiranih radnika, a kriminalnim putevima su prokrijumčareni do Severne Koreje, negde u trenutku između raspada Sovjetskog Saveza i aktuelne vojne krize u Ukrajini.

Ukrajina je juče oštro reagovala na pisanje "Njujork tajmsa", navodeći da nikada nije Severnu Koreju snabdevala odbrambenim tehnologijama.

Generalni konstruktor kompanije “Južnoje“ Aleksandar Degzjarev smatra da je moguće da je Severna Koreja uspela da kopira ukrajinske motore.

Potpremijer Rusije Dmitrij Rogozin kaže, komentarišući saopštenja o severnokorejskom “kopiranju“ ukrajinskih raketnih motora, da je to nemoguće bez Kijeva.

“Šta znače ’kopije motora‘? To nije slika ili skulptura. Da bi se izradila ’kopija‘ treba imati ili original motora ili detaljne crteže. A ne može se ni bez ukrajinskih stručnjaka sposobnih i spremnih da razviju proizvodnju na tuđoj tehnološkoj platformi. Na ovaj ili onaj način reč je o krijumčarenoj isporuci mimo svih odgovarajućih međunarodnih zabrana“, napisao je Rogozin na svom nalogu na Tviteru.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragutin

15.08.2017 20:40

Ko god da je i dao Severnoj Koreji motore za rakete, svaka mu čast i ne treba da žali zbog toga!Americi se mora stati na put već jednom,ne može ona da teroriše ceo svet i da joj svi to odobravaju,to nije humano ni čovečanski šta radi SAD sa ljudima na ovoj planeti?Pa nije Bog srtvorio sve ljude i Zemlju,da se nad njima SAD iživljava dokle hoće i kako hoće???Na šta to liči???Rusija da snabde Severnu Koreju sa svim što joj treba,pa da se već jednom SAD smaknu sa mesta glavnog vladara u svetu...I nama Srbima jednom da svane,pa da vidimo americi leđa!Da doživimo američku propast na ovoj planeti...

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2017 21:08

Pa Amerikanci su sponzirali te motore . Amerikancima odgovara "ovakava " Sjeverna Koreja . Politika je kurva izvinite sto psujem

Name

Re

15.08.2017 21:24

Da li ćeš ti ikada nešto pametno napisati?

Name

Па

15.08.2017 21:46

Неко мора бити светски полицајац бр 1 иначе овај свет би отишао брзо у 3 лепе. Е сад да ли је то Америка заслужила сумњам

Name

Re Dragutin

15.08.2017 21:48

Joj Dragutine što ti lupaš..

Name

General

16.08.2017 04:52

Rekoh ja tebi Dragutine da vise citas a manje pises. Oni Americi ne mogu nista a mogu da ubiju mnoge civile u Jusnoj koreji i Japanu. Znaci kao mafijasi usjenjuju komsije koji izuzetno dobro zive a Ameriku mogu samo da sanjaju i Ameri imaju sistem koji prati sve sto se dogadja na kopnu, vazduhu i vodi i nema sanse da Ameri ne znaju cim pomaknu raketni lanser kao sto su jucer i naveli da su preparkirali lanser za rakete.

Name

Mimi,

16.08.2017 12:10

Dali je ko pitao ,ko snadbeva isil

Name

Txt

15.08.2017 20:41

Amerima ostaje samo da utvrde odakle Sjevernoj Koreji takvi motoro. Šta onda kad saznaju ko im je doturio. Ništa i dalje će im se gaće tresti.

ODGOVORITE
Name

Rww

15.08.2017 22:09

Saznali ili ne pravu istinu biće da Rusi isporučuju Međutim to ovog vladara Korene neće brinuti On će lansirati u optičkoj varci dok ne pogodi i SRIDU.

Name

balkoncici

15.08.2017 23:17

Sjeverna Koreja je testni zamorac i nista ivse gdje ce nacija da ispasta u igri cija je "raketa" veca... nece tu ni Rus ni Amer stradati...

ODGOVORITE