Darija Klišina: Zvali su me izdajnikom!

Lepa ruska atletičarka Darija Klišina skokom u kvalifikacijama Svetskog prvenstva u Londonu najavila borbu za medalju. O danima uoči i tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, kaže. . .

Ostali sportovi 11.08.2017 | 14:30
Darija Klišina: Zvali su me izdajnikom!
Pre godinu dana prošla je pakao.

Darija Klišina, jedna od 19 atletičara i atletičarki iz Rusije koji se takmiče na Svetskom prvenstvu u Londonu kao "neutralni", na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je podbacila.

Lepa, 26-godišnja Ruskinja nije uspela da mentalno prevaziđe sve ono što se dešavalo uoči Olimpijskih igara, kada je zajedno sa ostalim atletičarima iz Rusije bila podvrgnuta opsežnim istragama u vezi sa korišćenjem dopinga, što je, prema tvrdnjama međunarodnih organizacija, bilo u organizaciji ruske države.

Poznato je da je Međunarodna atletska federacija napravila "seču" Rusa pred Olimpijske igre, a jedina Ruskinja kojoj je bilo dozvoljeno takmičenje u Rio de Žaneiru, bila je upravo Klišina, jer je živela u SAD.

Ali, konačna odluka da će se takmičiti doneta je tek nekoliko dana pre njenog izlaska na borilište.

"Sada je sve u redu, ali tada... uh, bilo je teško. Pre godinu dana bila sam u potpuno drugačijoj situaciji nego sada na Svetskom prvenstvu. Moj olimpijski san pretvorio se u košmar. Bila sam mirna, staložena, puna samopouzdanja i u dobroj formi pred Olimpijske igre. A onda buuuum. Zašto?", prisetila se Klišina u intervjuu za BBC.

Nastavila je:

"Prvo su mi dozvolili da se takmičim, pa preinačili odluku. Žalili smo se. Pred kvalifikacije, pozvali su mog trenera u 4 ujutru da bi saopštili odluku. Dotrčao je do moje sobe i rekao mi da smo pobedili. Bilo je već 5 sati ujutru i nisam mogla da zaspim. Tresla sam se, kao da sam imala kuglu u stomaku. Sve emocije koje sam imala potrošila sam tog jutra... Bio je to veliki stres. Nisam mogla dobro da treniram, da se fokurisam na takmičemnje".

Ali, to nije bilo sve po nju...

"Usledila je nova doza stresa. Posle odluke, do mene je došla informacija da se neću takmičiti pod zastavom Rusije, već pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao neutralni takmičar. Počeli su da mi prete i da me kritikuju. Iz moje zemlje. Nazivali su me 'izdajnikom', pretili su mi... Trudila sam se da ništa ne komentarišem ispod fotografija na mom Instagram profilu, ali to je bilo nemoguće ignorisati. Prijatelji su mi slali mejlove i poruke šta se sve o meni piše i kako oni pokušavaju da me brane".

I takmičenje u Riju za nju je bio košmar.

"Bila sam, čini mi se, sat i po vremena u miks-zoni posle kvalifikacija, svi novinari su me dozivali, tražili od mene izjavu, komentar na zabranu Rusima da se takmiče. Osetila sam se potpuno usamljeno na Igrama i to je stvar činilo još gorom. Nisam mogla da se koncetrišem na takmičenje i to je, možda, jedan od razloga što nisam uradila ono čemu sam se nadala (bila je deveta na Olimpijskim igrama)".

Očigledno je da je prevazišla sve te stvari, jer je u kvalifikacijama za finale na SP u Londonu, skočila najduže.

Čekamo petak uveče i obračun Klišine, olimpijske šampionke Tijante Bartoleta i naše Ivane Španović!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar