Rusi obnavljaju veze s Libijom

Rusija planira da obnovi ekonomske veze s Libijom, i to na nivo koji je bio na snazi u doba bivšeg lidera Muamera Gadafija.

Svijet 05.08.2017 | 13:15
Rusi obnavljaju veze s Libijom
Podsećanja radi, svi infrastrukturni projekti dve zemlje zamrznuti su nakon ubistva Gadafija i izbijanja građanskog rata.

“Planiramo da obnovimo ugovore potpisane tokom Gadafijeve vladavine. Ovo uključuje sporazume iz sektra saobraćaja, izgradnje železnica, energetike, i dr...”, rekao je Lev Dengov, šef ruskog tima za Libiju. 

Nakon šest godina sukoba, Libija je danas podeljena između dve suparničke vlade. 

Dengov je rekao da je Libija zainteresovana za kupovinu ruskog oružja, ali je istakao da se Rusija pridržava embarga Saveta bezbednosti UN i da nema nameru da ruši ni jednu od libijskih vlada. 

"Mi nećemo birati stranu u tom sukobu i ne želimo da poslujemo na štetu drugih. Voleli bismo da svi budu na približno jednakim pozicijama", rekao je on. 

Od pada Gadafija, Rusija je izgubila u Libiji ugovore od nekoliko milijardi dolara. 

Ruske železnice potpisale su 2008. ugovor od 2,2 milijarde evra za izgradnju 550 kilometara pruge. Bilo je dogovora o nafti i gasu, a zemlje su takođe pregovarale o nuklearnom razvoju u Libiji. 

Planovi su prekinuti libijskim građanskim ratom koji je počeo 2011. godine. 

Prošle godine, trgovinski odnosi između Rusije i Libije bili su pa, gotovo mizerni, ali stvari polako počinju da se poboljšavaju. Na primer, u februaru je ruska naftna kompanija Rosnjeft potpisala ugovor o kupovini sirove nafte sa Libijskom naftnom korporacijom (NOC).

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar