Na autoputevima svi krše brzinu

Da je saobraćajna policija u ponedeljak uveče kažnjavala pomoću novog sistema za merenje srednje brzine na autoputu, mogla je da za svega pet sati sankcioniše čak 3. 124 vozača, i to samo na deonici Novi Sad - Beograd.

Srbija 04.08.2017 | 15:30
Na autoputevima svi krše brzinu
Toliko puta je nova tehnologija saobraćajne policije na naplatnoj rampi na ulazu u Beograd u periodu od 19 sati do ponoći izračunala prosečnu brzinu vozača veću od dozvoljenih 120 kilometara na sat.

Zanimljivo da je za tih pet sati autoputem od Novog Sada do prestonice prošlo ukupno 21.721 vozilo, što znači da je oko 15 odsto za volanom imalo bahate vozače. Drugim rečima, svaki šesti vozač na toj deonici mogao je da bude kažnjen zbog prekoračenja brzine. Ili čak 600 vozača na sat je prekoračilo brzinu, odnosno 10 svakog minuta.



Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović pozvala je prekjuče MUP da proceni na kojim deonicama autoputa bi moglo ograničenje brzine da se poveća sa 120 na 130 kilometara na sat. Čak i kada bi se to dogodilo, tačno 1.289 vozača bilo bi kažnjeno u ponedeljak pošto su vozili u proseku i brže od toga.

Jezivo bahato, brže od 150 kilometara na sat išlo je čak 90 vozača, a jedan od njih imao je srednju brzinu veću od 180 kilometara na čas. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca.

U saobraćajnoj policiji ističu da će pomoću novog sistema početi da kažnjavaju bahate vozače za nekoliko nedelja, a u javnosti se najčešće spominje 1. septembar kao dan kada će sankcija pretiti i na naplatnim rampama.

- Svi vozači koji prekorače brzinu će biti kažnjavani nezavisno od toga da li na rampama platite kešom ili koriste tagove. Još tražimo način kako ćemo sankcionisati bahate vozače sa tagovima. Najverovatnije ćemo ih kamerama slikati na naplatnoj rampi i poslati im kaznu na kućnu adresu - objašnjavaju u MUP-u.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja uveren je da su u ponedeljak uveče na deonici Novi Sad - Beograd najbezobzirniji bili stranci.

Mislim da su naši vozači u poslednje tri godine dosta disciplinovaniji nego ranije zbog radara i presretača. Takođe, već dve nedelje se priča u medijima o ovom novom načinu kažnjavanja, pa su sigurno još dodatno oprezni na autoputu. S druge strane, sezona je tranzita, stranci ne znaju za ovu novu tehnologiju, a i tradicionalno brzo voze na našim putevima - naglašava Okanović.

Struka da razmatra podizanje ograničenja

Okanović ističe da struka treba ozbiljno razmotriti predlog da se ograničenje brzine poveća sa 120 na 130 kilometara na sat.

- Treba imati u vidu da veliki broj autoputeva u Evropi ima tri i više saobraćajnih traka, dok naš ima dve. Treba takođe imati u vidu i stanje kolovoza, opšte stanje našeg voznog parka. Stručnjaci, pre svega saobraćajne i građevinske struke, treba da se izjasne o tome. Jedno od mogućih rešenja bilo bi, na primer, da ostane opšte ograničenje od 120, ali da se zakonom dozvoli da se, izuzetno, na nekim deonicama to ograničenje poveća na 130 - predlaže Okanović.

(EuroBlic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zatvor

04.08.2017 14:32

Stranci i dijaspora najbezobrazniji na drumovima. To treba zatvarati i kažnjavati. Nek ide busom kuci kad odsluzi zatvor.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.08.2017 16:03

Ma da mnogo si pametan nisu ti stranci krivi krivi sto voze vozila u kojima si i sa 150 deset puta sigurniji nego u kanti staroj 20 god.Ali polako videcemo kakav kolaps na putevima ce da bude kad se svi budu drzali najmanjeg ogranicenja u evropi i hoce li vise udesa biti tada ili sada.Zivi bili pa videli

Name

RE

04.08.2017 21:52

Dijaspora divlja. Kupili jaka auta pa divljaju.

Name

Sladjan

06.08.2017 08:45

To je tacno. Zivim u inostranstvu. Tamo su kazne mnogo mnogo vece nego po Balkanu pa zato mnogi koriste brze automobile da voze brzo.

Name

Brod

04.08.2017 14:40

To milicijo moja samo udri, kako da mi nemamo tih auto puteva da popravimo budžet

ODGOVORITE
Name

Ra-Dar

04.08.2017 15:15

Da bih to funkcionisalo na priznanici bih trebalo da pise i vrijeme ulaska na auto-put i tacna kilometraza relacije a ovako na priznanici samo stoji vrijeme naplate putarine.

ODGOVORITE
Name

Upit

04.08.2017 15:30

Koliko se tolerise ako je ogranicenje 120?

ODGOVORITE
Name

vozac

04.08.2017 17:02

Autoput sluzi fa se vozi daleko vecom brxinom nego obicnim cestama. To bi onima u Ministarstvu saobracaja i veza trebao neko objasniti.

ODGOVORITE