Kad nema kamera, nema ni ćire

Pruga, koju su svečano otvarali i Milorad Dodik i Boris Tadić i u koju je Republika Srpska uložila 12,5 miliona KM, i ove turističke sezone je pusta.

Republika Srpska 03.08.2017 | 21:33
Kad nema kamera, nema ni ćire
Posle slikanja za medije, popularni ćiro, najavljen kao hit sezone, netragom je nestao. Tako se 1. jula u Višegradu ponovio scenario već viđen predizborne 2010. Istina, ovog puta “svečano otvaranje” je bilo manje pompezno, ali je delovalo ozbiljnije.

"Vozovi će saobraćati svaki dan i biće redovne linije ukoliko bude bilo zainteresovanosti putnika", rekao je tog dana, nakon potpisivanja sporazuma sa “Srbija vozom”, izvršni direktor Železnica Republike Srpske za infrastrukturu, Boško Prelić.

Meštani, međutim, tvrde da na živopisnoj turističkoj pruzi Vardište – Višegrad posle 1. jula ćiru više nisu videli.

"Turisti se stalno raspituju, ne mogu da veruju da voza nema kad je na televiziji objavljeno da ima", kaže jedan turistički radnik iz Višegrada.

Vanredne vožnje

Na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Višegrada piše da su “za sada na raspolaganju samo vanredne specijal vožnje, za grupe koje zakupe celu kompoziciju”.

Prvi “svečani doček” atraktivne Šarganske osmice, muzejskog voza, koji inače redovno saobraća u Srbiji, od Šargana do Mokre gore, u Srpskoj je upriličen 2006. Tada se ćiro spustio do Dobruna i na taj način “svečano pušten u saobraćaj”.

Četiri godine kasnije, uoči izbora, turističku prugu su “svečano otvorili” tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji su uglas hvalili “projekat od izuzetnog značaja i za Srpsku i za Srbiju”, koji će biti “visoko istaknut na svetskoj turističkoj mapi.”

Samo nekoliko dana nakon velikog spektakla pukla je još veća bruka. Portali su objavili da su šine “turističke pruge” specijalno za tu priliku bile položene na asfalt i da su ih radnici uklonili čim su se kamere ugasile, a Dodik i Tadić otišli. Sa prugom je nestao i ćiro.

Bez turista

I kasnije su se, periodično, pojavljivale vesti tipa “ćiro stigao u Višegrad”. Turisti su, povremeno, zaista dolazili, ali se sve svelo na jednu do dve kompozicije u sezoni. Redovna linija nikad nije zaživela. Prošlog i ovog leta nijedan turista se nije provozao višegradskim ćirom.

Dužina pruge od Mokre Gore do Višegrada je 25 kilometara, a za obnovu svog dela trase Republika Srpska je uložila 12,5 miliona KM, koje su, uz podršku Vlade Srpske, obezbedile Željeznice RS, jedan od najvećih gubitaša u BiH.

Šarganska osmica je jedna od najatraktivnijih starih željeznica u Evropi. Voz prolazi se kroz živopisnu dolinu reke Rzav, obilazi manastir Dobrun, prolazi kroz 22 tunela i preko pet mostova.

Pruga je obnovljena 2003. godine, ali samo na delu u Srbiji, gde od tada redovnom linijom putuje od 70.000 do 100.000 turista godišnje.

Ova pruga je izgrađena u doba Austrougarske i bila je glavna veza srednje Evrope sa Jadranskim morem, kao deo pruge od Beograda do Dubrovnika. Vozovi su njome saobraćali od 1925. do 1974. godine.

Savanović: Vagoni čekaju turiste

Železnice Republike Srpske ispunile su sve obaveze u vezi sa višegradskim ćirom, tvrdi direktor ŽRS Dragan Savanović.

"Pruga je obnovljena i spremna za saobraćaj, a imamo i četiri uskotračna vagona. Svoju lokomotivu, istina, nemamo, ali je uvek možemo od 'Srbija voza' da iznajmimo. Turisti samo treba da dođu i uživaju", kaže direktor ŽRS.

Savanović tvrdi da “nikad nije bilo planirano uvođenje redovne linije na ovoj pruzi”, ali direktorka Turističke organizacije Višegrada, Olivera Todorović, smatra da je redovna linija jedino pravo rešenje za ovaj “izuzetan, a neiskorišćen turistički proizvod”.

(EuroBlic)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Ana

03.08.2017 19:48

Pa gdje je tih načelnikovih i Kusturicinih 300.000 turista od kako su došli nlas od oktobra do juna. Lažovi jedni prefrigani. Reklame pred izbore. Na advertajzingu bi im i Armani pozavidio.

ODGOVORITE
Name

targo

03.08.2017 23:49

Ala rs.

Name

Aqua

04.08.2017 05:50

Ako lete avioni sa Trebinjskog aerodroma i Ciro ce imati svoje redovne voznje. Samo pisanje uz vjetar al popisase samo narod.

Name

Model

04.08.2017 06:03

Ovaj je naj Djurovic,on se cak dva puta uspio slikati i otvarati prugu za prvih set mjeseci vladavine.

Name

Re model

04.08.2017 08:15

On ništa drugo i ne radi već se slika i laže na hvatove. Zamislite 300.000 turista od oktobra do jula posjetilo Višegrad. Tako izjavi načelnik i ostade živ. Pa valjda bi se ćirom provozalo bar 10% od ovolike cifre.

Name

Dana

04.08.2017 08:20

I ti li si ga direktorice prlupala kao i ovi Dodikovi i Kusturicini. Olivera ko bi se vozio redovnom linijom do Mokrte Gore za 40 KM, kad može autobusom do Užica za 10KM.

Name

Zvornik

03.08.2017 19:52

Sta vise reci mislim daje sve receno i za Didika i RS a vi Srbi nastavite da srbujete i pjevajte nemoze nam niko nista jaci smo od sudbine mogu samo danas mrze oni sto nas nevole....

ODGOVORITE
Name

Jag

03.08.2017 20:03

Ne znam zasto sam iznenadjen ( baska uvredjen ) :)

ODGOVORITE
Name

Plavi skroz

03.08.2017 20:05

Voz je trenutno na terminalu Aerodruma u Trebinju,ocekuje se u vecernjim satima povratak u Visegrad.

ODGOVORITE
Name

IT

04.08.2017 12:18

Hoće li ga ispratiti bratu Peru Petroviću zvanom Talijano, brat Luka Petrović, zvani Laki Lućano.

Name

Marko

03.08.2017 21:13

2018 pred izbore će opet jednom prtutnjati i opet fertik

ODGOVORITE
Name

Maja

03.08.2017 21:16

A ja nešto mislila slomiše se turisti vozeći se od Kremana do Višegrada. Od Drven Grada do Andrić Grada. Tako bar Kusta i gradski SNSD-ovi naturščici pričaju.

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.08.2017 08:22

Ovako to ide.Redom.Propast ce Visegrad kao grad.Ostace kasaba.Onda ce i Andric grad propast.Jer je napravljen ko kasaba.Ostace nam dvije kasabe.

Name

Re Kiki

04.08.2017 12:15

Višegrad je već propao, spasa mu nema. Dvojac Đurević i Petrović ne znaju više šta rade. Ponovo dižu kredite, i trpaju pare svom nalogodavcu Kusturici. Predhodni SDS-ov načelnik s teškom mukom je vratio predhodna zaduženja i ostavio im suficit, a oni odmah 300.000 Kusturici i još dižu kredite da haračliji i leziljeboviću uređuju prilaz Harač Gradu. U svom ludilu pošto su protiv-zakonito posmjenjivali opozicione direktore, počeli da smjenjuju i svoje direktore , šefove službi, službenike. Kud ćete dalje kada mijenjaju u Opštini pisare, u preduzećima magacinere, a šofere da ne pričam, to je uobičajeno. Kako ko dođe na vlas tako dovodi i svog šofera. A najveća investicija za 8 mjeseci su im platični klozeti na Trgu palih boraca.

Name

Darko

03.08.2017 21:17

Čudna jada od Višegrada grada, ne pjeva se više U lijepom starom gradu Višegradu, već Andrić Grade skupo li te grade.

ODGOVORITE
Name

Tugo

03.08.2017 23:30

PONASANJE DODIKA I CLANIVA SNSD KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE, LOPOVLUKA KUSTURICE,ŠIBICAR OSTAJD ŠIBICAR, BORIS TADIC NIJE NI ZNAO NISTA STO MU NISU NAPISALI OTAC I DOBRICA COSIC , A MIKI RAKIC LEKTORISAO DA LI SU SVJESNI DA CE NJIHOVE MAHINACIJE BITI ISPISANE CRNIM SLOVIMA U RAZNIM IZDANJIMA I DA CE NJOHOVA BRUKA I BIJEDA BITI TETOVIRANI PECAT SRAMOTE NJIHOVIH POTOMAKA DO DESETOG KOLJENA.MI KOJI SMO PRIVELI LADU OBALI VRACACEMO NJIHOVE DUGOBE,STO CE BITI MINORNO,A HVALA IM STO NAM OTJERASE DJECU IZ ZEMLJE KOJU STVORI SNSD.

Name

Tutanj.

03.08.2017 23:21

Ma kakav ciro i kakvi bakraci,da se jos i to uvede da visegradjani mogu bjezati i cirom ne bi macka ostala,od kada nas je preuzela ov crvena sekta samo zatrpavaju i svoje zene zaposljavaju,narod bjezi i seli.

ODGOVORITE
Name

Ama

04.08.2017 05:54

Proci ce ciro kada Savanovic polozi ispit ua masinovodju...

Name

re tutanj

04.08.2017 12:20

A ko onoliko glasa ovu crvenu sektu i ove ćafire?

Name

milos

04.08.2017 04:42

NIJE VISEGRAD VEC EMIR BILAL GRAD.

ODGOVORITE
Name

Mladenko

04.08.2017 12:54

Joj Miloše zamjeriće ti Mlađo i Perica, gdje njih zaboravi.

Name

modricanin

04.08.2017 05:17

Pruga nema dovoljan kapacitet da preveze sve zainteresovane turiste,zato nam treba da autoput ide preko Visegrada.

ODGOVORITE
Name

Re Modričanin

04.08.2017 21:59

Ma ne putovaćemo Kustinim helikopterom.

Name

RE

04.08.2017 08:05

Višegrad više ne postoji. Njega je ukinuo Dodik i Dodikovi lokalni političari usmjeravajući republičke i opštinske milione onom šibicaru Kusturčetini, gradeći zgrade privrede i prenoseći opštinske institucije u režiserov privatni grad. A Višegradu su ostale izlokane ulice, oronule zgrade, ruinirane fasade i plastični Wc-ovi u sred centra grada (Trg palih boraca). Fuj kako smrdi kad prođeš pored hotela i ćuprije da povraćaš. Režirao Kusta da turisti čim izađu iz kola i autobusa vide te velelepne plastikanere i ne idu u Hotel i ostale kafiće na Trgu da ne bi nešto usput popili i ostavili koju marku, jer ih odmah njegovi jastrebovi upućuju u Andrić Grad. Bagra bjelosvjetska. A ćiro će proraditi u Limburgu mjesecu.

ODGOVORITE
Name

Minja

04.08.2017 21:50

Pa gdje su turisti? Šta ih sprečava da dođu? Zar vrli turistički stručnjaci sa Kusturicom na čelu nisu u stanju da ožive turizam u Višegradu. A i kako će kad su Višegrad preselili u Andrić Grad, umjesto da je Andrić Grad u Višegradu. Šta je starije koka ili jaje? Ništa se ne reklamira osim Andrić Grada, i vožnje čamcima Drinom. Nisu se turisti, prolaznici, poslovni i radni ljudi čestito ni parkirali, a već ih sa svih strana zaskaču jastrebovi za vožnju čamcima i odlazak u Andrić Grad. A ćuprija, hotel, crkva na Megdanu, vojničko groblje sa spomenikom Ruskim dobrovoljcima, Bikavac, Vilina Vlas, manastir Dobrun to niko ne pominje. Jedino oni koji se na Trgu parkiraju nekako ugrabe da obiđu most, jer je tu odmah blizu. A ćiro je misaona imenica za ove Kustine naturščike.

ODGOVORITE