Zemlje regiona tužile Hrvatsku

Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih. Prema novim cijenama taksi, umjesto 12 evra, sada će se naplaćivati 270 evra. Zbog ovakve mjere, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo su uputili dopis Evropskoj komisiji, saznaje N1.

Region 02.08.2017 | 13:05
Zemlje regiona tužile Hrvatsku
Pismo je upućeno na adresu Generalnog direktorata za pitanja trgovine i čelnog čovjeka ovog tijela Evropske komisije:

Poštovani gospodine Demarty,

Obraćamo Vam se u ime poslovnih zajednica Zapadnobalkanske šestorke u vezi sa štetnim implikacijama propisa koje je uvela Vlada Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 15. jula 2017. godine.

Riječ je o Pravilniku koji propisuje uslove i način vršenja inspekcije i kontrole usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, mjerama i aktivnostima inspektora i uslova za uvoz i izvoz voća i povrća. Novim amandmanom u Aneksu VI ove uredbe predviđena je naknada za inspekciju i kontrolu usklađenosti voća i povrća uvezenih iz trećih (van EU) zemalja, što je 22 puta više u odnosu na prethodni period.

Ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda.

Ova izuzetno štetna mjera nije u duhu formulacije i smisla SSP-a - Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja, a posebno njegovog člana pod nazivom "Mirovanje" koji glasi: "Od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma, nema uvođenja novih carinskih opterećenja na uvoz ili izvoz niti dadžbina sa jednakim efektom, niti će se one koje se već primjenjuju uvećavati ... "

Željeli bismo da vas upozorimo da uzmete u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadamo se da ćete preduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u rješavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u cjelini.

Uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. Istovremeno, takve jednostrane mjere rezultiraju u prekidanju trgovinskih lanaca vrijednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU, navedeno je u pismu.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

mikula mali

02.08.2017 11:46

OVO NIJE PRVI PUT DA SE HRVATSKA OVAKO ODNOSI PREMA NAŠIM IZVOZNICIMA, JA NE ZNAM DO KADA OVO VIŠE TOLERISATI, BOJKOT PROIZVODA IZ HRVATSKE JE JEDINA PRAVA MJERA,

ODGOVORITE
Name

Blagoje

02.08.2017 11:54

Treba izbjegavati kupovinu Hrvatskih proizvoda , i mi imamo sve.

ODGOVORITE
Name

djeneral

02.08.2017 11:57

A sto ce se hrvati uplasiti?

ODGOVORITE
Name

Rade

02.08.2017 13:05

Pa kome oni drugom mogu prodari svoje proizvode,samo zabraniti uvoz iz hrvatske,mi mozemo bez njih sigurno.

Name

www

02.08.2017 12:06

Izvozite u Rusiju, Kinu Brazil oni su ludi bez naseg voca.

ODGOVORITE
Name

posmatrac

02.08.2017 12:28

Svi clanovi i simpatizeri SNSD-a predlazu! Pokretanje kontra tuzbe za sve zemlje regiona.Zbog toga sto su se usudile da tuze Hrvatsku!

ODGOVORITE
Name

FiftiFifti

04.08.2017 14:48

Uzvratiti istom mjerom i to je to a ako ni tako ne ide prekinuti saradnju i vozdra...to mi svi bas toliko ludi da nas smradovi levate ili ne mozemo bez njihovih proizvoda ili cemo propasti ako njima ne izvozimo svoje..ccccc

ODGOVORITE
Name

Lazar, Leskovac

05.08.2017 20:31

Odmah ukinuti svaku ekonomsku saradnju sa HR. Upozoravam svakoga iz SRB i Rep. Srp. da kupuju samo domace.

ODGOVORITE