Vojsci malo 280 miliona maraka

Ministarstvo odbrane BiH godinama je apsolutni rekorder po potrošnji novca među institucijama BiH sa godišnjim budžetom koji dostiže blizu 300 miliona maraka, ali njegovim čelnicima to nije dovoljno, pa su se požalili da nemaju dovoljno novca da bi modernizovali opremu, koja je uglavnom zrela za deponiju.

Bosna i Hercegovina 01.08.2017 | 20:10
Vojsci malo 280 miliona maraka
Rukovodstvo Ministarstva odbrane pripremilo je prednacrt programa rada za narednu godinu u kojem je pobrojalo vizije razvoja, prioritete i probleme.

Sudeći prema navodima iz tog dokumenta spisak problema je dugačak, a zajednički imenilac za većinu njih, prema navodima Ministarstva odbrane, je nedostatak novca da bi bili riješeni iako dobijaju tek nešto manje od trećine budžeta svih institucija BiH.

Iako je postojao prijedlog da bude smanjen broj pripadnika Oružanih snaga BiH da bi ostalo više novca za modernizaciju naoružanja i opreme, on je glatko odbačen. Ministarstvo odbrane bi i više vojnika i više novca, što se granični sa nemogućim.

Rashodi Ministarstva odbrane u prošloj godini su iznosili oko 260 miliona KM. Najviše novca kao i proteklih godina dato je za plate i naknade zaposlenih, kojih je na kraju godine bilo 10.011.

U prednacrtu programa rada Ministarstva odbrane za 2018. je navedeno da im za projekte i strateške ciljeve treba više novca da bi ih realizovali u potpunosti.

''Nedostatak novca za investicije i dalje uslovljava zastoj u infrastrukturi i opremanju. Tehničko stanje i starosna struktura materijalno-tehničkih sredstava su nezadovoljavajući uz nedovoljna finansijska sredstva za njihovo održavanje ili trajno rješavanje statusa. Težak problem predstavlja i nedostatak novca za izradu i realizaciju značajnih projekata koji će pokrenuti proces modernizacije Oružanih snaga BiH'', navedeno je u dokumentu.

Smanjenje broja vojnika koji službuju u Oružanim snagama na 9.200 i planovi za modernizaciju predviđeni su u dokumentu pod nazivom "Pregled odbrane", koji je, nakon višegodišnjeg zastoja, usvojen u Predsjedništvu BiH krajem prošle godine.

Finansijski efekti tog smanjenja su, međutim, simbolični u odnosu na materijalne potrebe Oružanih snaga i probleme koje je u kasarnama detektovao i parlamentarni vojni povjerenik.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentu BiH u ostavci i poslanik SNSD-a Dušanka Majkić kaže da je jednom prilikom i jedan predstavnik NATO-a kazao da BiH ima dvije mogućnosti da bolje opremi Oružane snage - da poveća budžet ili da smanji broj vojnika i oslobodi dio novca za opremanje.

''Ministarstvo je sprovelo neznatno smanjenje broja vojnika, ali to neće uticati ni na šta. Svake godine enorman novac odlazi za taj resor i svaki put se konstatuje ne samo da nema novca za opremanje nego i da vojska nema šta da jede. Ministarstvo nije dalo pozitivan stav o mogućnosti da budu napravljene male, operativne i dobro obučene Oružane snage BiH na koje bismo se mogli osloniti kada nam zatrebaju, a često trebaju u slučaju prirodnih nepogoda i vanrednih situacija'', rekla je Majkićeva.

Prema postojećim projekcijama profesionalna vojna služba će, po raznim osnovama, naredne godine prestati za 361 lice, u 2019. za 778, a u 2020. godini za 729 lica. Do kraja ove godine bi trebalo da vojna služba prestane za ukupno 294 lica.

Planom popunjavanja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH predviđeno je da ove godine u profesionalnu vojnu službu stigne 270 novih vojnika tako da neće biti bitnijih promjena u personalu.

Izvještaj povjerenika

Na katastrofalno stanje i niz poteškoća u Oružanim snagama BiH nedavno je ukazano i na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, na kojoj je svoje nalaze prezentovao vojni povjerenik Boško Šiljegović.

On je utvrdio da na pojedinim lokacijama nema odgovarajuće hrane, da demineri nemaju opreme, da su zgrade u kojima boravi vojska u lošem stanju, a vozila stara decenijama. Čelnici Ministarstva odbrane su te ocjene nazvali medijskim spinom.

Prioriteti Ministarstva odbrane BiH u 2018. godini

* Okončanje primjene reformskih rješenja

* Realizacija planirane obuke u Oružanim snagama

* Prijem personala u profesionalnu vojnu službu

* Realizacija dokumenata "Pregled odbrane" i "Dugoročni plan modernizacije Oružanih snaga BiH 2017-2027"

* Jačanje međunarodne saradnje

* Nastavak izrade sistemskih dokumenata

Troškovi Ministarstva odbrane u 2016. godini (podaci revizora)

* 290,8 miliona budžet

* 188,8 miliona plate i naknade

* 57 miliona naknade troškova zaposlenih

* 4,2 miliona materijalni troškovi

Izvor: Glas Srpske

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

01.08.2017 19:43

Meni nije jasno otkud ovoj drzavi tolike pare?

ODGOVORITE
Name

Q

01.08.2017 19:51

Šta radi ta vojska, putuju uživaju, kradu Ovakvu ukinuti

Name

Bl

01.08.2017 20:34

Vojska nema nikakvu svrhu. To treba ukinuti, a novac uloziti u privredu. Vidim da oficire salju na obuku po bijelom svijetu i spremaju ih za Nato da budu topovsko meso umjesto Amera. Jadno!!!

ODGOVORITE
Name

Kiki

01.08.2017 21:00

Vojska je o.k. Imali ste vi milijarde za privredu pa su vam propale.

Name

bosanko

01.08.2017 20:56

Vojsku ojacat za pomoc narodu a ukinuti kantone i entitete

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

01.08.2017 21:58

Sta su 280 miliona kada uporedimo koliko je komunisticka Juga dala za oruzije a narod je bio gladan.

ODGOVORITE
Name

БЛ-1

01.08.2017 22:42

Господо! Ко није хранио своју војску, хранио је туђу. Морате знати да свака држава има међународне обавезе за које вам треба војска. То можете завршити са својом војском, а може и нечија друга. Али ова друга опција је обично 4-5 пута скупља. Па Србија и Хрватска настоје да купе авионе зато што су срачунали да је јефтиније имати своје авионе, него да плате неког другог да то ради. Као што овдје неко рече толике паре су проћердане на глупости а сад се сјетили привреде. И да знате, кад неко из вана улаже новац главни критеријими су индекс корупције и безбједност. Хоћу да кажем да, нажалост, данас у свијету вриједите онолико колико имате јаку војску и ефикасну полицију. Швицарска је ко бајаги неутрална а друга је најбројнија и најнаоружанија нација у односу на број становнија, послије Израела. Није ми јасно како ови новинари увијек у овакве приче уклопе војнике. Новцем управљају цивили и уједно они имају и команду и контролу над војницима. Самим тим су и одговорни за пропусте у систему. А да не причам како су ти исти цивили, политичари, издресирали народ. Овом народу не треба и не ваља ни полиција, ни војска, ни ватрогасци, а нико не доводи у питање неке политичке позиције. Неки дан министар образовања РС затвори 15 подручних школа и награди себе са аутом од 120 хиљада КМ. То вам је 150 војничких или полицијских плата. Нисам баш видео да је то некога потресло. За лични луксуз неког политичара се увијек има пара а нема да се опреме људи који су задужени за безбједност грађана.

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.08.2017 05:47

Oružane snage BiH nisu naša vojska, odnosno neznatan je procenat Srba koji je doživljavaju kao svoju. Čak i među onima koji rade u njoj.

Name

Bl

02.08.2017 05:50

U redu je sto cuvas i branis svoj posao, ali realno da dodje do necega prvo bi se vi pobili u kasarnama. Ne znam ko nam je vanjski neprijatelj.Mi smo sami sebi dovoljni.

Name

Dragan

02.08.2017 05:05

Raspustiti to!

ODGOVORITE
Name

Rep.

02.08.2017 08:14

Pa ko da gasi pozere konju jedan nedresirani.

Name

ap

02.08.2017 05:42

Mi nemamo kao prvo DRŽAVU a u ćitavoj priči unazad vojska nam služi za uhljebljavanja neradnika.Pa zar ne vidite da je AKTIVNA samo kad se pojavi neki požar koji ne može ugasiti vatrogasna jedinica.Sve je u ovoj državi propalo osim političara.Vojska sa ovom ( nacionalnom) strukturom je neodrživa.Da je bilo moguće 1992 bi opstala JNA a ne sada posle rata.Sada svi u njoj ćute jer ne rade ništa a platu dobijaju a u stvari OS BiH su najveći parazit u ovoj državi jer ničemu ne služe.Drugi nam MIR uvodi u državu a mi kao imamo vojsku za neku stabilnost.Znači,neradnike treba raspustiti i ukinuti OS a sredtva podijeliti po pola entitetima i usmjeriti u zdravstvo ili školstvo nema druge,naravno pod budnim okom stranaca jer naši bi odmah lovu strpali u dzepove

ODGOVORITE
Name

BL

02.08.2017 07:55

Raspustiti sve to. Sta ce nasoj ovako jadnoj drzavi vojska. Samo bespotrebno trosi narodni novac.

ODGOVORITE
Name

xxx

02.08.2017 08:13

Za političare običan narod je samo izdresirana stoka sitnog zuba i pamet mu usmjeravaju kad i gdje njima paše i tu je kraj priče...

ODGOVORITE