Sankcije Rusije štetne i za EU

NJemački ministar ekonomije Brigite Cipris pozvala je danas SAD da razgovaraju sa EU o posljedicama planiranog usvajanja oštrijih sankcija protiv Rusije, napomenuvši da evropske zemlje ne smiju biti kažnjene.

Svijet 01.08.2017 | 13:10
Sankcije Rusije štetne i za EU
Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Donald Tramp potpisati prijedlog zakona o sankcijama koje su uvedene zbog navodnog miješanja Moskve u predsjedničke izbore 2016. godine i pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

EU strahuje da će nove američke restrikcije nanijeti štetu njenim kompanijama, naročito u oblasti energetike.

"Prijetnja iz SAD da će kazniti i evropske kompanije takozvanim ekstrateritorijalnim sankcijama nije prihvatljiva", rekla je Ciprisova.

Ona je dodala da bi bilo "veoma požljeno" da vlasti SAD pregovaraju sa EU radi pronalaženja prihvatljivog rješenja za sve strane.

Ministar ekonomije je dodala da jednostrani potez Amerike dovodi do eskalacije i diplomatskih kontramjera, nakon što je Moskva najavila smanjenje broja američkog diplomatskog osoblja u Rusiji za oko 60 odsto.

NJemačke vlasti i poslovni lideri smatraju da će nove sankcije onemogućiti njemačkim kompanijama da rade na projektima izgradnje cjevovoda koji su od suštinske važnosti za energetsku bezbjednost.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

naslov

01.08.2017 12:40

Valjda bi naslov trebao da bude Sankcije Rusiji........

ODGOVORITE
Name

Ale

01.08.2017 21:59

Naravno da bi trebalo ali se uvijek drugacije plasira informacija...