HDZ ne odustaje od trećeg kanala

Poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas u Sarajevu da ova stranka neće odustati od zahtjeva za uvođenje RTV kanala na hrvatskom jeziku, ističući da to pitanje nema veze sa lošim funkcionisanjem RTV sistema.

Bosna i Hercegovina 31.07.2017 | 16:57
HDZ ne odustaje od trećeg kanala
Prema njegovim riječima, HDZ nije učestvovao u razgrađivanju javnog RTV sistema u BiH, niti je mogao doprinijeti neprovođenju zakona koji tretira rad sistema.

"Naprotiv, HDZ je radio sve da se omogući sprovođenje Zakona o Јavnom RTV sistemu", rekao je Lovrinović novinarima, podsjećajući da je Zakon 2005. godine nametnuo visoki predstavnik.

Lovrinović je danas predsjedavao konstitutivnom sjednicom Interresorne radne za analizu primjene Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH.

"Lično mi je odavno jasno, što nije stav današnje komisije, da je zakon neprovodiv i da je najveći uzrok loše situacije u kojoj se danas nalazi RTV sistem, odnosno servisi", istakao je Lovrinović.

On smatra da je rješenje u donošenju novog zakona koji bi na novim principima postavio odnose u sistemu.

"Do sada za to nije bilo raspoloženja unutar Parlamentarne skupštine BiH, ni resornom ministarstvu", rekao je Lovrinović, navodeći da je lošoj situaciji najviše doprinio Upravni odbor RTV sistema jer nije posvećivao dovoljnu pažnju neprovođenju zakona.

Prema Lovrinovićevim riječima, sve to je dovelo da Odbor sistema ne može da funkcioniše, a javni RTV servisi se međusobno optužuju kada su u pitanju međusobna dugovanja.

"Ne zna se do koje se godine došlo, koji je iznos u pitanju, entitetski emiteri optužuju BRHT da je dužan njima", naveo je Lovrinović.

On je najavio da će članovima Interresorne radne grupe ponuditi svoje viđenje primjene zakona o Јavnom RTV sistemu i šta je dovelo do toga da sistem skoro u potpunosti ne funkcioniše.

Interresornu radnu grupu u maju je formirao Savjet ministara BiH na osnovu zaključka Parlamentarne skupštine BiH donijetog prije više od godinu dana.

Devetočlanu radnu grupu čine predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i Odbora Јavnog RTV sistema.

Lovrinović je rekao da bi naredna sjednica Interresorne radne grupe, do koje bi njeni članovi trebalo da analiziraju primjenu postojećeg zakona, trebalo da bude održana krajem avgusta.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dumine

31.07.2017 15:21

HDZ je doskora imao RTV Mostar Herceg Bosna u Mostaru. Etnički čist 100% a do posla se dolazilo po HDZ liniji i Ujackoj liniji. Na kraju sve je propalo radnicima nisu uplatili plate i staž. Sada to sve treba iznova ali da se stavi na budžet.

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2017 06:52

Ne treba nikome novi tv kanal na bilo kojem jeziku, kad je bhrt ''multietnički'' i proporcionalno su zastupljeni svi narodi, po principu 90% muslimana 6% Srba i 4% Hrvata.

Name

075

31.07.2017 15:27

Muka mi je više od ovih tzv. "majoriziranih"!! Dvojica se tuku (Bošnjaci i Srbi) a treći(Hrvati) im prodaju svu logistiku, ali valjda Bošnjaci i Srbi "dođu pameti"!? BTW Jedan od organizatora "proslave Oluje" uz "kraljicu Balkana" Kolindu i "anemičnog" Plenkovića je "predstavnik Srba u Predsjedništvu BiH" predsjednik Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović!!

ODGOVORITE
Name

Zrine

01.08.2017 07:25

Sredice zo nas Dragan pomoci ce mu Dodik.

ODGOVORITE