Svi upozoravaju, oni ipak grade

I pored svih upozorenja, hrvatsko Ministarstvo građevine neće da zaustavi gradnju na Plitvicama.

Region 30.07.2017 | 19:55
Svi upozoravaju, oni ipak grade
Usprkos zahtevima struke, UNESCO i Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN), izgradnja i izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Plitvička jezera neće biti zaustavljeni, poručilo je Ministarstvo građevine.

U pisanom odgovoru, kojim je Novom listu odgovorio na pitanja, ministarstvo HNS-a Predraga Štromara tvrdi da "nije predviđen prekid izdavanja građevinskih dozvola, kao ni zaustavljanje gradnje za građevine sa građavinskim dozvolom".

Taj stav Ministarstvo objašnjava time što je "važeći prostorni plan uređenja NP Plitvička jezera donjet u Hrvatskom saboru kao podzakonski akt čija bi suspenzija predstavljala demoliranje vlasti i pravna nesigurnost, pa takva mogućnost ne postoji".

Tim se odgovorom Hrvatska oglušuje na zahtev Komisije za svetsku baštinu UNESCO-a koja je, na nedavnoj sednici, od Hrvatske eksplicitno zatražila »da ne izdaje nove građevinske dozvole« dok se ne sprovede inspekcijski nadzor i procena uticaja prostornog plana na Plitvička prirodu .

Uprkos tome, ministarstvo tvrdi kako je »pokrenulo niz radnji u cilju očuvanja« Plitvičkih jezera.

Izrađena je, na primer, »uputstava o sprovođenju postupaka i izradi akata na osnovu Prostornog plana NP Plitvička jezera«. Takođe, građevinska inspekcija sprovodi nadzor nad gradnjom, »a u planu je i provera, odnosno nadzor nad izdatim aktima za gradnju«.

U srcu Plitvica, podsetimo, tačno iznad njegove najpoznatije vizure, Velikog slapa, grade se novi turistički objekti zbog kojih Plitvički advokati već duže od mesec protestuju u tamošnjem šatoru. Ministarstvo građevina izvestilo je i kako je »započeta procedura za moguće izmene i dopune prostornog plana«.

Zahtev za privremenim moratorijem na izdavanje građevinskih dozvola UNESCO-ova Komisija za svetsku baštinu zatražila je u sklopu rasprave o tome trebaju li Plitvice biti uvrštene na Svetski spisak ugrožene baštine.

Do februara sledeće godine, Hrvatska toj komisiji treba dostaviti izveštaj šta je preduzela, pa će komisija iznova odlučivati o uvrštenju Plitvica na spisak ugrožene baštine.

Kako sada stvari stoje, opasnost je sasvim realna.

(Novi list)
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Balkan

31.07.2017 05:30

Ipak su balkanci koliko god tvrdili da nisu.Ljudi odu iz sela ali selo iz njih nikad.

ODGOVORITE