Afera dron: Hrvatska uskoro Srbiji izručuje Ismaila Morinu?!

Albanac Ismail Morina, koji je pustio dron na kome je bila zastava "velike Albanije" na meču Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvensto uhapšen je u Dubrovniku i uskoro bi mogao da bude izručen Srbiji. U Tirani negoduju.

Fudbal 30.07.2017 | 18:15
Afera dron: Hrvatska uskoro Srbiji izručuje Ismaila Morinu?!
Kako prenose hrvatski mediji, Morina će biti izručen Srbiji po nalogu suda u Dubrovniku. On bu uskoro mogao da bude izručen, pišu "Novosti" i ističu da je sada na potezu Vrhovni sud u Zagrebu.

"Županijski sud u Dubrovniku ustanovio je da postoje svi preduslovi za izručenje Ismaila Morine Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslali smo Vrhovnom sudu u Zagreb koji će da donese konačno rešenje", kaže za "Novosti" sudija Pero Miloglav iz dubrovačkog suda.

Ministarstvo pravde Srbije je zatražilo ranije od Hrvatske da im izruči Morinu, da bi mu se sudilo za krivično delo izazivanje verske, nacionalne mržnje i netrplejivosti a postupak se vodi u višem sudu u Beogradu.

Kazna za ovo delo je tri godine, a njegovi advokati su najavili žalbu, piše "Alo".

Fudbalski savez Albanije je pozvao albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji osumnjičenog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu tokom utakmice Srbija-Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine.

AP podseća da je nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morina uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu.

U saopštenju Fudbalski savez Albanije poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Srbiji".

Navodi se da je Fudbalski savez Albanije uverio porodicu osumnjičenog da će nastaviti da se bori kako bi sprečio njegovo izručenje.

"U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristitmo sve institucionalne i pravne puteve".

AP navodi da su navijači Albanije pozvali na okupljanje večeras u Tirani kako bi se na tamošnju vladu izvršio pritisak da se uključi u ceo slučaj.

Navodi se da je Morina poreklom iz područja Kukeša na severoistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posećuje utakmice koje u gostima igra albanska fudbalska reprezentacija.

Njegov brat Dževair se požalio televiziji Report da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

"Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo", rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli.

Albanski navijači pred Raminim kabinetom

Grupa albanskih navijača održala je sinoć miran protest ispred kancelarije premijera Edija Rame u Tirani tražeći od vlade da učini sve da Ismail Morinaj bude oslobođen. Okupljeni su nosili nacionalne zastave, među kojima i jedna hrvatske, a na jednom transparentu nalazio se poziv vladi da "ne izda narod". Fudbaleri albanske reprezentacije oglasili su se preko Fejsbuka komentarišući hapšenje Morinaja nazivajući ga apsurdnim.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar