Utihnulo zvono škole u Prelovu

Odlukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, zbog malog broja učenika, zatvoreno je područno odjeljenje Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Prelovu kod Višegrada. To je jedna od 15 škola koliko će ih biti zatvoreno ove školske godine.

Republika Srpska 29.07.2017 | 16:40
Utihnulo zvono škole u Prelovu
Tako su , poslije 105 godina, ove škole kroz koju su prošle generacije učenika, na stotine prosvjetnih radnika zamandaljena vrata školske zgrade.

Podaci govore da je 1974.godine nastavu u centralnoj i pet područnih škola pohađalo 1.384 učenika.

Milija Ilić bio je 30 godina sekretar u ovoj školi gdje je stekao i penziju.

“U centralnoj i područnim školama radilo je 70 prosvjetnih radnika, za učenike su angažovana dva đačka autobusa a u višim razredima su bila po četiri odjeljenja", prisjeća se Ilić.

Prva škola u Prelovu otvorena je 1912.godine i odavno je njena zgrada ruševina u kojoj su nastanjena samo sjećanja.

„Pohađala sam nastavu u staroj zgradi 1962.godine a u kombinovanim odjeljenjima pored nas redovnih učenika bilo je i onih mnogo starijih pa čak i momaka i djevojaka za ženidbu“, prisjeća se Dušanka Knežević.

U sjećanja će sigurno utonuti i priča o poslednja tri učenika ove seoske škole. Pričaće se nekad i o prastaroj tabli, nagorjeloj furuni, ispisanim imenima na skamijama i učiteljici Biljani Danojlić koja djeli užinu sa učenicima.

„S obzirom da su bila samo tri učenika mogla sam dosta vremena da im posvetim i ulijem više znanja. Oni su mi, kao svojoj drugarici pričali i dogodovštine iz seoskog života. Inače, ta djeca su, iako žive na selu i rade seoske poslove, bila željna i žedna znanja“, kaže Danojlićeva.

Kad utihnu školska zvona zamru seoske kuće a seljaci bježe u grad ostavljajući vjekovna ognjišta svojih pradjedova.

„Naroda nestaje. Kuće ostaju puste i zakorovljene. Rodio sam se u familiji sa 12 članova koji su živjeli složno i bratski. U samom selu Prelovu ostalo je sad još samo nekoliko mještana. Tuga i žalost“, priča Kosta Ilić.

Zoran Papić, jedan od domaćina koji je ostao da živi na selu kaže da je glavni razlog odumiranja sela nezaposlenost omladine.

„Mladi nemaju posla, mogućnosti da osnuju porodicu na selu, koje je zaboravljeno, i bježe u grad ili u Srbiju i inostranstvo. Tako i škole zaključavaju vrata“, dodaje Papić.

Tužno je u dvorištu školske zgrade u Prelovu. Umjesto dječije graje vjetar svira svoje arije u krošnjama breza koje su učenici i nastavnici posadili.

Uskoro će školska vrata zarasti u korov i zgrada, u kojoj se odvijao život sela kroz zabave, igranke, konferencije, političke skupove i druge manifestacije početi da se urušava kao i mnoge druge građevine u višegradskom kraju.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dobar dan, tugo

29.07.2017 17:42

Napravise od Srpske zemlju KadJaganjciUtihnu.

ODGOVORITE
Name

Nije tako

29.07.2017 17:46

HE na Drini je firma sa najviše onih koji se nisu oženili ni udali od svih javnih preduzeca u Srpskoj,sve to treba natjerati a na njihova mjesta zaposliti žene,tj.nekog iz porodica sa troje i vise djece!

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

29.07.2017 23:59

Ovo je bas zalosno. Takvih skola po Krajini je zatvoreno na desetine. Krenulo je jos za vrijeme Jugoslavije. Nije se ulagalo u seoska podrucja, kazu Krajina pasivan kraj. Sramota, i one, i ove naxovi drzave.

ODGOVORITE
Name

Djekna

30.07.2017 06:59

Da su plate poslanika i ministara normalne, da policija, tuzilastvo i sudovi nisu tolerisali, pa cak bili i upetljani u organizovani kriminal, ne bi se skole zatvarale.

ODGOVORITE