Propalo ukidanje ''Obamakera''

Republikanci u američkom Senatu nisu sakupili dovoljno glasova za ukidanje zakona o zdravstvenom osiguranju poznatom kao "Obamaker", čime je okončana sedmogodišnja inicijativa za poništavanje tog dokumenta.

Svijet 28.07.2017 | 08:47
Propalo ukidanje ''Obamakera''
Tri republikanca prešla su na stranu opozicije, pa je konačan ishod izjašnjavanja bio 49 glasova za ukidanje zakona i 51 protiv.

Republikanci u Senatu odlučili su da stave na glasanje ublaženi prijedlog o ukidanju pojedinih odredbi zakona čiji je inicijator bio prethodni predsjednik SAD Barak Obama.

Nije bilo konsenzusa o sveobuhvatnom poništavanju "Obamakera", a Predstavnički dom je u maju usvojio ublaženi prijedlog zakona.

"Jasno je da je ovo razočaravajući trenutak", rekao je za govornicom poslije glasanja lider većine u Senatu Mič Mekonel.

Predsjednik Donald Tramp prethodno je snažno podržao prijedlog za ukidanje "Obamakera".

"Naprijed republikanski senatori, naprijed! Završite to poslije čekanja od sedam godina. Dajte Americi dobro zdravstveno osiguranje", napisao je Tramp na "Tviteru", prenosi Sputnjik.

Predloženim zakonom bilo je predviđeno ukidanje kazni za Amerikance koji ne žele da plaćaju zdravstveno osiguranje i za poslodavce koji trenutno imaju obavezu da njihovi radnici budu osigurani.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Samo Floskula

28.07.2017 07:50

Obamacare predvidja cipovanje u skoroj buducnosti,nije bilo za ocekivati drugaciji ishod

ODGOVORITE