Rusija uzvraća udarac Americi

Rusija će protjerati 35 američkih diplomata, maksimalno ograničiti broj radnika diplomatske misije SAD i, moguće, zaplijeniti određenu američku imovinu u zemlji, ako predsjednik SAD Donald Tramp potpiše paket sankcija protiv Rusije.

Svijet 27.07.2017 | 11:50
Rusija uzvraća udarac Americi
"Komersant", pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova, piše da bi ruske vlasti mogle da zaplijene kompleks vikendica Ambasade SAD u moskovskom Srebrnom boru, kao i američka skladišta.

Mediji navode listu ograničenja za SAD, koje Rusija može da uvede. SAD su zavisne od isporuka ruskog obogaćenog uranijuma za atomske centrale, ali i titanijuma /Amerika je i najveći uvoznik/ - više od trećine potreba avio-kompanija "Boing" podmiruje upravo iz Rusije.

Najveću štetu od ruskih kontrasankcija mogle bi imati američke kompanije koje posluju u Rusiji - na tržištu hrane i u IT sektoru.

Razmatra se mogućnost i nesimetričnog odgovora. Tako, Moskva može da odbije saradnju sa Vašingtonom po važnim pitanjima za SAD, kao što je jačanje mjera pritiska na Sjevernu Koreju.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon o sankcijama protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

Ako Senat usvoji, a Tramp potpiše nove sankcije, one bi mogle da budu najveće te vrste od početka 2014. godine, kada je zbog događaja na Krimu, u Ukrajini i takozvanog "miješanja Rusije" u izbore u SAD usvojen čitav paket mjera protiv ruskih državljana i kompanija, prenosi "Sputnjik".

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jupa

27.07.2017 12:29

Kakva Rusija i njene mjere ko o tome brine i sta to kome znaci. Ameri i NATO kolo vode i tako ce i ostati dok je zemlje i svijeta.

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

27.07.2017 14:34

Sto je babi milo....nadaj se, nadaj se....

Name

Indijanac

27.07.2017 12:34

Amerika osakati rusku ekonomiju, mali cvrčak Putin "zaplijeni" vikendicu???

ODGOVORITE
Name

popara

27.07.2017 12:57

Puna Amerika Rusa,a Amerikance u Rusiji mozes na prste izbrojati.Zatim.Rusija ce obustaviti svoj izvoz automobila,kompjutera,telefona itd.

ODGOVORITE
Name

Re Popara,

27.07.2017 14:42

Bez brige rusi mogu brez euro i amer avtomobola,dali razumes da imaju najvecu auto und - na svetu"evropejci se podaviste ta ruski trg, tamo je lova 'negovori gluposti "o drugim stvarima da ti ne nabrajam, jer ne vidis dalje ispred nosa .